Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi idag Ia Löfquist som jobbar och har ett stort intresse för vandringar på Kreta. Ia kommer framöver vara en av Vandringsguidens gästbloggare. Hon kommer skriva om sin passion över vandring på Kreta och om att vandra i varmt klimat och bergigt landskap. Har du specifika frågor om vandring på det vackra Kreta kan Ia svara på dina frågor. Så håll utkik efter kommande blogginlägg från Ia. Vi tycker det skall bli jätte spännande och ett första steg för att även inspirera er att vandra utomlands. 
 DSC01929-2-585x420
Namn: Ia Löfquist
Utbildning inom friluftsliv:
Mina föräldrar älskade att vara ute i skog och mark så jag fick min “utbildning” av dom. Det viktigaste jag fick med mig var att uppskatta och vara rädd om naturen. Min mor brukar säga: den är fattig som inte kan njuta av naturen.
Friluftsmeriter: se förra punkten
Senaste vandring/resa:
Den 5 maj vandrade jag min egen vandring “Korsa Kreta”. Sedan var jag i en bilolycka och fick inte bära ryggsäck. Jo, vänta! Jag var ute på en kort vandring 14 juni i Thripti-bergen här på Kreta (besök från Sverige bar ryggsäcken….)
Största vandringsminne:
Varje vandring är en upplevelse och ett minne, finns också lite smålustiga stunder i minnesbanken. Om jag måste välja ett minne så är det nog en av min första vandringar i Thripti-bergen här på Kreta. Jag hade studerat kartan noga, visste vilken kyrka jag ville vandra upp till för att njuta av utsikten. Men det blev inte som jag tänkt utan jag kom högre upp och plötsligen låg en otrolig vy över Kreta för mina fötter. Då blev jag riktigt förälskad i Kretas berg!
Varför vandrar du?
Få tömma hjärnan och låta den tankarna flyga helt fritt (många bra beslut och lösningar “har bara kommit”….). Vara närvarande i det härvarande. Jag fotograferar också vilket ger en extra dimension. Inga tider att passa, en vandring får ta den tid den tar. Se årstiderna i naturen. Skön känsla i kroppen efteråt, men “träning” är inte ett vandringssyfte för mig.
Vad har du i topplocket?
Om jag förstår det rätt så har min ryggsäck inget topplock.
Vad brukar din packning väga?
Ingen aning.
Ditt bästa tips för packningen?
När du packat klart, ta ut allt “bra att ha” och tänk en gång till.
Några snabba:
Stormkök eller öppen eld? Inget av det.
Kängor eller stövlar? Vandringsskor/vandringskängor.
Fjäll eller skog? Berg, slätt, skog, hagar, olivlundar….allt! Uppskattar variation.
Tält eller vindskydd? Inget av det, är dagsvandrare.
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Inget av det, är dagsvandrare.