vandringsleder i västmanland

Vandringsleder i Västmanland

Här hittar du vandringsleder i Västmanland.

Gruvdammsrundan i Sala

En av många vandringsleder i Västmanland är Gruvdammsrundan i Sala. Och trots att den är ganska nära Sala så är Gruvdammsrundan i Sala mycket vacker och trevlig att gå, den längsta sträckningen är ca 26 km. Det finns mycket stigar i området både hit och dit, så man kan lätt skrapa ihop en betydligt längre vandring. Det finns ett flertal vindskydd med eldningsmöjlighet. Mycket trevlig runda. Vandringsleden går runt vattensystemet som tillhör Sala Silvergruva. Flera olika rundslingor bildar tillsammans leden.Gruvdammsrundan

– Hela leden blir 26km och har start och mål vid stadsparken i Sala centrum

– Övre slingan är 9,8km lång och har start och mål vid Järndammen

– Långa Skogsstigen är 5,3km och har start och mål vid NV Banelund

– Korta Skogsstigen är 3,8km och har start och mål vid NV Banelund

För att vandra denna led följer du de orangea markeringarna, målade som band eller bårder på träd och stolpar.

Vandringen låter dig uppleva många olika delar av friluftslivet, t.ex. fiske (fiskekort krävs), grillning (grillplatser vid alla sjöar) och övernattning i antingen vindskydd eller tält. Under hösten finns det gott om bär och svamp för den som vill plocka och längs hela sträckan finns informationsskyltar om omgivningen.

Karta med information om leden finns att hämta på Sala stadsbibliotek och på Medborgarkontoret.

Karta – Gruvdammsrundan

Gröna gången

Gröna gången är ett populärt promenadstråk i Sala där du kan promenera från centrum och rakt ut i naturen. 

Gröna gången är en vacker vandringsled. Den börjar vid Ekeby dammar inne i centrala Sala och går sedan förbi Mellandammen och följer längs med sjön Långforsen och Utvärdshuset Måns Ols. Leden följer vattendragen och dammvallarna som byggts för Sala Silvergruvas vattensystem.

Svartådalen

Svartådalen erbjuder flera vandringsleder i Västmanland. Några av dessa är Benningsleden, Bruksleden samt en 9 mil lång vandringsled i Fläckebo-Västerfärneboområdet. Läs mer om dessa nedan.

Läs mer om Svartådalen

Fläckebo-Västerfärneboområdet

Kontakta Svartådalens Bygdecenter i Västerfärnebo för att få information om vandringsleden i detta område. Svartådalen Kultur- och Naturturism kan också skicka karta och information.

Bruksleden

Bruksleden är en vandringsled som sträcker sig genom Västmanland. Den börjar vid Västerås i söder och slutar vid Avesta och Malingsbo i norra Västmanland. Den går genom djupa skogar, öppna slätter och böljande terräng. Längs leden passerar du ett natur- och kulturlandskap med små brukssamhällen och sevärdheter.

Hela leden är 25 mil och delas in i 27 etapper. För att vandra leden följer man orangea markeringar på träd och stolpar.

Läs mer om Bruksleden

Etapper längs bruksleden

[Karta – Översiktskarta Bruksledens etapper]

Benningeleden

Benningeleden är egentligen en cykelled genom Karbenningbygden, men många gånger kan även cykellederna vara vackra att vandra. Benningeleden är en led som tagits fram av fem föreningar i bygden tillsammans med kommunen och med stöd av länsstyrelsen. Kartan finns att ladda ner nedan men kan också fås på Norbergs turistinformation. Här finns både nyttig information och intressant kuriosa. DU hittar längs leden genom att följa vägvisningsskyltarna. På fyra ställen längs leden finns rastplatser. Två andra cykelleder ansluter till Benningsleden, Svartådalsleden och leden längs Strömsholms kanal.

[Karta – Benningeleden]

Bergsmansbygd

Bergsmansbygd är en organisation som har en mängd matnyttig information om både vandring, ridning och guidade turer i närheten av Norberg.

Läs mer om Bergsmansbygd

Ridö

Ridö och Sundbyholmsarkepolagen är ett naturreservat med 160 öar i Västa mälaren. Öarna går endast att nå med båt. Ridön och aggarön är de två strösta öarna i området. På Ridön finns en naturstig som går att vandra.

Se karta över naturstigen på Ridön

Läs mer om området på Länstyrelsen hemsida

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

4 Kommentarer

 1. Henrik jonsson

  Saknar en karta för Gröna gången. Lägg in hänvisning till digital sådan tack.

  Svara
  • Elisabeth Assarsson

   Försöker få fram en karta över alla leder i Bergsmansbygd, men hittar inget! Vi har varit och åkt samt gått en del runt Norn och sett att det finns utmarkerade leder som jag skulle vilja ha karta över.

   Svara
 2. mARIA

  Saknar karta över Gröna gången. Som bild eller teckning skulle det vara ett bra stöd för den som inte varit Sala förut, men det kanske är bra med skyltar hela vägen..

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *