Vandringsleder i Västergötland

Här kan du hitta info om vandringsleder i Västergötland.

 

Västra Vätterled

Västra Vätterled går längs Vätterns västra kust och sträcker sig mellan Mullsjö i söder till Stenkällegården i norr. I Mullsjö söder ansluter leden till Södra Vätterled (Småland). I norr ansluter leden till Bergslagsleden. Västra Vätterleden är uppdelad i åtta etappar och är totalt 189 km lång. Leden är lätt att ansluta med lokaltrafik som gör att man inte är beroende av bil för att komma ut på en vacker vandring. På etapp fyra kan man även ta sig en avstickare på Rankåsleden som går en bit in i landet och är totalt 29 km lång.

Etapp 1: Stenkällegården-Forsvik, 36 km
Etapp 2: Forsvik – Mölltorp, 13 km
Etapp 3: Mölltorp-Gunnarflon-Röå, 14 km
Etapp 4: Röå-Lunnakulle-Hjo, 26 km
Etapp 5: Hjo- Baståsen, 23 km
Etapp 6: Baståsen- Semesterbyn, 23 km
Etapp 7: Semesterbyn- Fagerhult, 17 km
Etapp 8: Fagerhult – Mullsjö, 31 km
Samlingssidan för leden finns här.

Vildmarksleden

Vildmarksleden i Västergötland är ca 38 km lång och går mellan Hindås och Skatås i Göteborg kommun och i Hindås kan man fortsätta vandringen in på Knalleleden mot Borås.

Bra hemsida för vandringsleder i Skaraborg

Skaraborgsleder.se är en väldigt bra sida som har översikter över massor utav leder i Västergötland

Vandringsleder i Sjuhärad

 

Det finns flera mindre vandringsleder i området som kallas Sjuhärad dvs runt Borås, Ulricehamn etc.

Du kna även läsa mer om lederna på Västsverige.com

 

Leder som du hittar är ex följande:

 

Sjuhäradsleden

 

Mellan Indås ochMullsjö på totalt 14 mil finns Sjuhäradsleden som är en del av Europled 1. Leden är uppdelad i tio etapper. Läs mer om Sjuhäradsleden

Redvägsleden

 

Redvägsleden är en 46km lång vandringsled som bland annat går igenom naturreservaten Baktrågen. Du hittar leden norr om Ulricehamn. Det är möjligt att gå delar ev leden och avvika till väg 46 och ta bussen tillbaka.  Finns flera vindskydd längs med leden. Läs mer om leden.

 

 

 

Dalumsleden

 

Dalumsleden är totalt 32 km lång och går runt Dalum som ligger norr om Ulricehamn. Det är möjligt att med anslutningsstigar gå delar av leden. Läs mer om leden.

 

Bredareds vandringsleder

 

I Bredared norr om Borås finns flera leder att upptäcka. Lederna startar och slutar vid Klockaregården i Bredared. Vita spåret på 13 km och Blå spåret på 7,5 km. Läs mer om lederna.

 

 

 

Tjörn

 

På Tjörn och i Tjörns kommun finns det flera oliak leder att vandra på. Kolla in kommunens hemsida där det finns info om flera olika leder. 

 

Orust

 

Finns många olika möjligheter att vandra på Orust. Enligt kommunens hemsida finns det 5 vandringsleder med informationstavlor. Kultehamn, Svens altare, Husebyleden, Kråksunds gap och Björnsundskanalen.  Finns massa bra info på kommunens hemsida inkl digitala kartor. 

 

Komosse – Naturreservat

 

Komosse är ett naturreservat på 47 kvadratkilometer och är södra Sveriges största myrlandskap. I naturreservatet hittar du bl.a Björnöleden. Här hittar du Länstyrelsen infobroschyr om naturreservatet 

 

Eller läs mer om leden på vastsverige.se.

 

Jälmåleden

 

I Tranemo kommun sydöst om Borås hittar du Jälmåleden. Leden är 35 km lång och det finns flera vindskydd längs med leden. Läs mer om leden.

 

Oxabanan

 

Oxabanan är som det låter en gammal tågbana där ”tågen drogs av oxar. Leden är totalt 17 km och är en flack vandring. Läs mer om Oxbanan.

 

Pilgrimsleden Kindaholm

 

En Pilgrimsled längs med vägar mellan fyra kyrkor. Totalt 44 km. Läs mer om sträckorna.

 

Mer om vandringsleder i Sjuhärad:

 

Du hittar mer bra info och fler kortare leder och vandringsleder i Sjuhärad på Västsverige.com

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

2 Kommentarer

 1. Ingela

  Hej,
  Hittar inte Orust och Tjörn, finns de att hitta

  Svara
 2. Anita Tolandet

  Hej Jag skulle vilja se sidan tipsa om Pilgrimsled Hjo-Kungslena. Den är ca 50 km och anses som den bästa pilgrimsleden i Västra Götaland. För mer info www. pilgrimslederskaraborg.se eller kontakta mig. Jag är ordförande i föreningen som sköter om leden.

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *