Västra Vätterled går längs Vätterns västra kust och sträcker sig mellan Mullsjö i söder till Stenkällegården i norr. I Mullsjö söder ansluter leden till Södra Vätterled (Småland). I norr ansluter leden till Bergslagsleden. Västra Vätterleden är uppdelad i åtta etappar och är totalt 189 km lång. Leden är lätt att ansluta med lokaltrafik som gör att man inte är beroende av bil för att komma ut på en vacker vandring. På etapp fyra kan man även ta sig en avstickare på Rankåsleden som går en bit in i landet och är totalt 29 km lång.
Etapp 1: Stenkällegården-Forsvik, 36 km
Etapp 2: Forsvik – Mölltorp, 13 km
Etapp 3: Mölltorp-Gunnarflon-Röå, 14 km
Etapp 4: Röå-Lunnakulle-Hjo, 26 km
Etapp 5: Hjo- Baståsen, 23 km
Etapp 6: Baståsen- Semesterbyn, 23 km
Etapp 7: Semesterbyn- Fagerhult, 17 km
Etapp 8: Fagerhult – Mullsjö, 31 km
Samlingssidan för leden finns här.
Vildmarksleden i Västergötland är ca 38 km lång och går mellan Hindås och Skatås i Göteborg kommun och i Hindås kan man fortsätta vandringen in på Knalleleden mot Borås.
Skaraborgsleder.se är en väldigt bra sida som har översikter över massor utav leder i Västergötland
Det finns flera mindre vandringsleder i området som kallas Sjuhärad dvs runt Borås, Ulricehamn etc.
Du kan även läsa mer om lederna på Västsverige.com
Leder som du hittar är ex följande:
Mellan Indås ochMullsjö på totalt 14 mil finns Sjuhäradsleden som är en del av Europled 1. Leden är uppdelad i tio etapper. Läs mer om Sjuhäradsleden
Redvägsleden är en 46km lång vandringsled som bland annat går igenom naturreservaten Baktrågen. Du hittar leden norr om Ulricehamn. Det är möjligt att gå delar ev leden och avvika till väg 46 och ta bussen tillbaka. Finns flera vindskydd längs med leden. Läs mer om leden.
Dalumsleden är totalt 32 km lång och går runt Dalum som ligger norr om Ulricehamn. Det är möjligt att med anslutningsstigar gå delar av leden. Läs mer om leden.
I Bredared norr om Borås finns flera leder att upptäcka. Lederna startar och slutar vid Klockaregården i Bredared. Vita spåret på 13 km och Blå spåret på 7,5 km. Läs mer om lederna.
På Tjörn och i Tjörns kommun finns det flera oliak leder att vandra på. Kolla in kommunens hemsida där det finns info om flera olika leder.
Finns många olika möjligheter att vandra på Orust. Enligt kommunens hemsida finns det 5 vandringsleder med informationstavlor. Kultehamn, Svens altare, Husebyleden, Kråksunds gap och Björnsundskanalen. Finns massa bra info på kommunens hemsida inkl digitala kartor.
Komosse är ett naturreservat på 47 kvadratkilometer och är södra Sveriges största myrlandskap. I naturreservatet hittar du bl.a Björnöleden. Här hittar du Länstyrelsen infobroschyr om naturreservatet
Eller läs mer om leden på vastsverige.se.
I Tranemo kommun sydöst om Borås hittar du Jälmåleden. Leden är 35 km lång och det finns flera vindskydd längs med leden. Läs mer om leden.
Oxabanan är som det låter en gammal tågbana där ”tågen drogs av oxar. Leden är totalt 17 km och är en flack vandring. Läs mer om Oxbanan.
En Pilgrimsled längs med vägar mellan fyra kyrkor. Totalt 44 km. Läs mer om sträckorna.
Du hittar mer bra info och fler kortare leder och vandringsleder i Sjuhärad på Västsverige.com
Gotaleden är en led mellan Göteborg och Allingsås. Leden är totalt 71 km lång och är uppdelad i 9 etapper på mellan 5- 10 km.
Leden är relativt ny då den invigdes 2019. Den är märkt med blåa skyltar och markeringar.
Leden går förbi flera orter och det finns flera tågstationer nära så det finns många olika möjligheter med att planera vandrings även delar av leden och ansluta med tåg.
Du hittar massa bra info på Gotaledens hemsida
Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.
Hej!
Att lägga till:
Bohusleden
Kuststigen
Pilgrimsleden Göta Älv
Orust Pilgrimsled
🙂
Hej
Pilgrimsled Hjo-Kungslena är 44 km raka sträckan men kan bli 50 km om en vandrar till utsiktsplatser och väljer lite omvägar för att se den vackra naturen. Denna sträckan är enligt VG-region den bästa av alla i Västra Götaland. Bra kommunikationer, mycket information utmed leden, flera möjligheter till logi och mat, rastplatser med bänkar o bord med jämna mellanrum och sist men inte minst en varierad led med underbar utsikt över Vättern.