vandringsleder i västerbotten

Vandringsleder i Västerbotten

Här kan du hitta info om vandringsleder i Västerbotten. Det finns mängder av möjlighet att vandra i Västerbotten.

Tempelleden

Tempelleden går mellan Nordmaling och Fredrika. Leden är totalt 116 km lång.

E-guide över leden

Leden utmärkt på Google maps

Isälvsleden

Isälvsleden går mellan Vindeln och Åmsele och är totalt 60 km lång. Leden går genom ett inlandsislandskap. Det finns flera vindskydd längs leden. Leden är utmärkt med orangea ringar målade på träd.

Isälvsledens hemsida

Mineralledenvandra i västerbotten - Mineralleden

Mineralleden är en led mellan Skellefteå och Vildmarksgruvan i Varuträsk. Leden är totalt 16 km lång. Det finns flera rastplaster längs vägen.

Läs mer om Mineralleden

Nasaleden

Nasaleden är en vandringsled som går längs med den transportsträcka som användes mellan silvergruvan i Nasafjällen och kusten. Denna transportsträcka användes flitigt under slutet av 1700-talet. Leden mellan Forsbacka – Glommersträsk är idag totalt 8,2 mil lång och uppdelad i 8 etapper. Leden har en väldigt informativ hemsida som vi rekommenderar er att läsa vidare på.

Läs om de olika etapperna på Nasaleden på Nasaledens hemsida

Kyrkstigen

Mellan Burträsk och Skellefteå går den 4 mil långa Kyrkstigen. Leden går mellan kyrkan i Burträsk till kyrkan i Skellefteå. Det finns vindskydd längs vägen och vid Brännvattsvägen finns en timrad slåtterlada där man får övernatta. Leden är markerad med stolpar med kyrkstigens symbol.

Mer info om Kyrkstigen

Björnlandets Nationalpark

I Björnlandets nationalpark hittar du en av Sveriges 29 nationalparker och en av Sveriges urskogar. Området är 1100 ha och är bergigt och du har möjlighet att vandra längs med bergsslutningarna. Nationalparken nås bäst från vägen mellan Fredrika och Åsele. Det finns endast en entré in i parken och den hittar ni vid Angsjön. vandra i västerbotten - Björnlandets nationalpark

En avtagsväg söderut, någon mil från Fredrika, leder ned mot Fjälltuna och därefter mot Flärkån. Där finns en parkering med toalett och grillplats i närheten.

I nationalparken finns följande leder utmräkta:

Björnbergsleden: Som ledens namn antyder går denna led upp för Björnberget. Totalt 5 km fram och tillbaka från parkeringen, dvs 2,5 km upp till toppen.

Tallskogsslinga: En led som går runt nere i tallskogen. Några km lång.

Vandringskortet i Skellefteå kommun

Skellefteå kommun har något som de kallar Vandringskortet. Köp ett vandringskort för 20 kr (2015) och vandra minst tre av 13 leder. Var med om utlottningen av fina priser.  Roligt initiativ tycker jag!

Läs mer om Vandringskortet på kommunens hemsida

Hitta flera vandringsleder i Skellefteå kommun

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *