Vandringsleder i Västerbotten

Här kan du hitta info om vandringsleder i Västerbotten. Det finns mängder av möjlighet att vandra i Västerbotten.

Vindelfjällens nationalpark

Vindelfjällens nationalpark är hela 560 000 ha stort och ditt finns många möjligheter till vandring. Det finns hela 60 mil utmärkt vandringsled i parken. Vandringslederna är utmärkta med röd/orange färg på sten och stenrösen.  Vanliga utgångspunkter är Ammarnäs eller Hemavan. Till Hemavan kan man på sommaren till och med flyga direkt från Stockholm.

Finns många möjligheter till vandring och en bra sammanställning på de olika lederna och turförslagen hittas i nationalparkens hemsida. Läs mer om lederna i Vindelfjällens nationalpark

Bra infoblad för övergripande bild av nationalparken

Bra info hur man tar sig till nationalparken

Kungsleden i Vindelfjällen

Delar av den vackra Kungsleden går även igenom Vindelfjällens nationalpark och Västerbotten. Hela sträckan är 78 km lång.

Läs mer om vandringsleden på följande sida: http://www.vindelfjallen.se/besokare/statliga-leder-och-narleder/hela-kungsleden

Tempelleden

Tempelleden går mellan Nordmaling och Fredrika. Leden är totalt 116 km lång.

E-guide över leden

Leden utmärkt på Google maps

Isälvsleden

Isälvsleden går mellan Vindeln och Åmsele och är totalt 60 km lång. Leden går genom ett inlandsislandskap. Det finns flera vindskydd längs leden. Leden är utmärkt med orangea ringar målade på träd.

Isälvsledens hemsida

Lögdeälvens Vildmarksled

Lögdeälvens Vildmarksled hittar du i Bjurholms kommun. Leden är totalt 85 km lång varav 32 km i Bjurholms kommun och övrig sträcka i Nordmalings kommun. Det finns väldigt många vindskydd längs vägen.

Läs mer Vandringsleden på kommunens hemsida

Öreälvens vandringsled

Öreälvens vandringsled går längs med Öreälven och är totalt 50 km lång. Leden går mellan Örträsk och Agnäs i Bjurholms kommun

Läs mer om leden på kommunens hemsida

Mineralledenvandra i västerbotten - Mineralleden

Mineralleden är en led mellan Skellefteå camping och Vildmarksgruvan i Varuträsk. Leden är totalt 18 km lång. Det finns flera rastplaster längs vägen.

Läs mer på Mineralledens hemsida

Nasaleden

Nasaleden är en vandringsled som går längs med den transportsträcka som användes mellan silvergruvan i Nasafjällen och kusten. Denna transportsträcka användes flitigt under slutet av 1700-talet. Leden mellan Forsbacka – Glommersträsk är idag totalt 8,2 mil lång och uppdelad i 8 etapper. Leden har en väldigt informativ hemsida som vi rekommenderar er att läsa vidare på.

Läs om de olika etapperna på Nasaleden på Nasaledens hemsida

Kyrkstigen

Mellan Burträsk och Skellefteå går den 4 mil långa Kyrkstigen. Leden går mellan kyrkan i Burträsk till kyrkan i Skellefteå. Det finns vindskydd längs vägen och vid Brännvattsvägen finns en timrad slåtterlada där man får övernatta. Leden är markerad med stolpar med kyrkstigens symbol.

Bra folder om Kyrkstigen från renbergsvattnet.se

Åbyälvsleden

Åbyälvsleden går till stor del längs med älven. Leden börjar vid Renholmen, öster om Åbyn, där Åbyälven mynnar i havet. Den slutar sedan 2,4 mil senare vid Blåfors. Det finns vindskydd för övernattning längs leden. Området längs älven bjuder även in till fiske.

Infoblad om Åbyälvsleden från Skellefteå kommun.

Infoblad om fiske och vindsskydd

Björnlandets Nationalpark

I Björnlandets nationalpark hittar du en av Sveriges 29 nationalparker och en av Sveriges urskogar. Området är 1100 ha och är bergigt och du har möjlighet att vandra längs med bergsslutningarna. Nationalparken nås bäst från vägen mellan Fredrika och Åsele. Det finns endast en entré in i parken och den hittar ni vid Angsjön. vandra i västerbotten - Björnlandets nationalpark

En avtagsväg söderut, någon mil från Fredrika, leder ned mot Fjälltuna och därefter mot Flärkån. Där finns en parkering med toalett och grillplats i närheten.

I nationalparken finns följande leder utmräkta:

Björnbergsleden: Som ledens namn antyder går denna led upp för Björnberget. Totalt 5 km fram och tillbaka från parkeringen, dvs 2,5 km upp till toppen.

Tallskogsslinga: En led som går runt nere i tallskogen. Några km lång.

Vandringskortet i Skellefteå kommun

Skellefteå kommun har något so de kallar Vandringskortet. Köp ett vandringskort för 20 kr (2015) och vandra minst tre av 13 leder. Var med om utlottningen av fina priser.  Roligt initiativ tycker jag!

Läs mer om Vandringskortet på kommunens hemsida

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *