vandringsleder i värmland

Vandringsleder i Värmland

Här hittar du information om vandringsleder i Värmland.

 

 Jäverön

På ön Jäverön i Vänern finns det ett antal olika vandringsleder. Du hittar ön, som är ca 900 ha stor, öster om Karlstad och du kan ta dig dit med färja, båtbuss (sommar) eller egen båt. Färjan och båtbussen avgår från Herrön.  På ön hittar du tre olika vandringsleder som är 3 km, 10 km respektive 17 km långa. Du hittar starten på lederna i närheten av bryggan där du går av bussbåten eller färjan. Lederna sträcker sig över hela ön som till största delen består av barrskog. Det finns två fasta vindskydd längs leden. Ett på södra spetsen och en längs östra stranden. Båda vindskydden ligger vid Vänerns strand. 

Se karta från Karlstad kommun
Läs mer om JÄvern på javeron.se

Info om Jäverön på Karlstads kommuns hemsida

Tidtabell för färjan till Jäverö 

 Järnleden

Järnleden sträcker sig mellan Kristinehamn i söder Hytte norr om Kristinehamn. Leden är totalt 30 km lång. Längs leden kan du läsa om järnet historia i området och du passerar även två före detta järnverk. Du kan enkelt ta bussen från Kristinehamn till startpunkten och sedan vandra tillbaka. (Busshållsplatsen vid Hytte heter Södra Nässundet)

Läs mer på ledens hemsida

 Sundsbergsleden – Sundsbrgs friluftsområde

 Sundsbergsleden är totalt 6km lång och du hittar den i Sundsbergs friluftsområde väster om Sunne. Leden är delvis brant och du får bestiga Klövberget med vacker utsikt. Leden är markerad med orange märkning. I samma område finns även andra leder att göra kombinationer med. Se kartan.

Läs om Sundsbergsleden på Sunne kommuns hemsida

Karta Sundsbergsleden från Sunne kommun 

Glaskogens naturreservat

I Glaskogens naturreservat i västra Värmland hittar du hela 30 mil vandrgsled. Naturreservatet finns mellan Arvika, Eda, Säffle och Årjängs kommun.  Enligt naturreservatet sjäv rekommenderar de att börja sin vandring i Lenungshammar där det finns ett informationscenter. Det finns utförlig karta över området och ockås ett häfte med 19 olika turförslag. Dessa kan du köpa via naturreservatets hemsida.

Det finns mass bra info om området på Glaskogens hemsida

Askerudsberget

I Askerudsområdet finns många boplatser och forngravar och likaså en vandringsled som går igenom området. Ingen lång led men du kan vandra mellan 2-12 km. Finns flera varianter att välja mellan. Du hittar området 6km nordöst om Sunne.  Ingmårs Bygdeförening är ansvariga för vandringarna i området.

Info och karta från Sunne kommun

Gruvrundan, Gräsmark

Gruvrundan är en ca 10 km lång medelsvår vandringsled nordväst om Sunne. Leden går i blandad natur varav bland annat Tiskaretjärnsskogen som är en gammelskog med rejäla träd. Som namnet antyder går leden förbi flera gruvlämningar.

Läs mer om leden på i Sunne kommuns material

Nordvärmlandsleden (tidigare värmlandsleden)

Nordvärmlandsleden sträcker sig mellan Höljes och Branäs i norra Värmland. Leden är totalt 45 km lång och du följer oranga markeringar längs hela vägen. Leden hette tidigare värmlandsleden som numera är ett namn på en cykelled. Leden passerar även Granberget på en höjd av 700 möh. Och i Branäs kommer du även upp på Branäsberget efter en kraftig stigning. Det finns möjlighet att ta gondolen men det är ju lite fusk…..;0)

Om du kombinerar leden med Gartosoftaleden i Branäs och Knappleden från Hölje kan du få totalt 67 km led att vandra på.

Kycklingleden

Kycklingleden är ca 5,7 km lång och sträcker sig längs Vänern.

Infofolder om leden

Karta över leden 

Flertalet leder i östra Ämtervik

Det finns många olika föreningar och eldsjälar som underhåller och tar hand om vandringsleder runt om i landet. En av dessa är Trillan och kyrkvägar. Denna förening sköter ett flertal vandringsleder med tema gamla kyrk- och handelsvägar.

Leder som sköts av föreningen är:
– Svartsjö runt (38 km)
– Skogs- och handelsleden (28 km)
– Selma Lagerlöfs kyrkväg (7,9 km)
– Herrgårdsvägen (7,7 km)
– Medeltida kyrkvägen (6,4 km)
– Sjöfararnas kyrkväg (1,8 km)

Karta eller väggpass med massa bra inom om lederna går att köpa på föreningens hemsida eller turistbyrån i Sunne. Föreningen anordnar även vandringar i grupp.

Karta på föreningens hemsida

Föreningens hemsida 

Ängenleden

Ängenleden är en 17 km lån vandringsled som är väl kuperad. Leden går i en cirkel runt Ängsjön. Finns totalt två vindskydd längs leden. Då leden går i ett varv är det möjligt att börja på många olika ställen längs leden.

Karta över leden

7-torpsleden

7-torpsleden är som namnet kanske hintar om en led som går förbi 7 torp från 1600-talet till 2000-talet. Leden är nästan 8 km lång och du vandrar även in över den norska gränsen då två av torpen är belägna i Norge. Bra startpunkt är vid parkeringen i Lomsen som ligger ca 10km från Lekvattnet.  Kartblad med information finns bl a på Torsby och Sysslebäcks Turistbyrå.

Mer info på hembygdsföreningens hemisda

Sävsjöleden

En vacker led längs Sävsjöns strandkant. Leden är totalt 8,7 km lång. Efter någon kilometer får man dra sig över med hjälp av en pontonbåt/brygga. Ett trevligt och spännande inslag. Två vindskydd längs vägen med ved och eldstäder.
På östra sidan går leden in i en ravin och upp på berget. På vissa ställen är stigen brant och krävande. Vissa delar av leden går över våtmarker som också kan vara krävande.

Värmlandsleder.se

En bra sida för att hitta vandringsleder i Värmland är annars Värmlandsleder.se som drivs av föreningen Värmlandsleder. Besök Värmlandsleders hemsida

Silverleden i Värmskog

Silverleden i Värmskog är en led på totalt 8,6 km som paserar flera historiska platser. Vegerbols silvergruva och l.M Eriksgården med ett telefonmuseum. Leden är en rundslinga dvs att du kan börja och sluta på samma plats utan att behöva gåg tillbka. Kommunen rekommenderar en att börja vandringen antingen vid telefonmuseumet eller vif Värmskogs vandrarhem.  Karta kan laddas ner på Grums kommuns hemsida

Finnskogsleden

Finnskogsleden hittar du i Finnskogarna med start och stopp i Annefors sydväst om Bollnäs. I Annefors finns det bra möjlighet till att parkera men det är ockåsm öjligt att åka buss dit från Bollnäs. Leden är totalt 35 km lång.

Läs mer på Finnskogarna.com

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. harald jangeklev

    ekudden i mariestad

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *