Vandringsleder i Östergötland

Här hittar du info om vandringsleder i Östergötland

Östgötaleden

Östgötaleden är en samling av vandringssträckor av olika slag i Östergötland. Här finns det många km led att gå på i olika längder. Leden är indelade i etapper och du kan läsa mer om de olika etapperna på Östgötaledens hemsida. På Östgötaledens hemsida kan du även läsa om förslag på vandringturer längs leden.

Klosterleden

Klosterleden är en pilgrimsled som går mellan Alvastra kloster och Vadstena. Leden har fått sitt namn då den passerar hela 11 kloster längs vägen. Totalt är leden ca 250 km lång.  Vissa delar av leden går längs Östgötaleden. Finns möjlighet att övernatta på STF vandrarhem längs vägen om. Läs mer om leden och hitta kartor på Pilgrimscentrum.se

Franciskusleden

Franciskusleden är även det en Pillgrimsled som ansluter till Klosterleden vid Alvastra kloster. Leden går från Jönköping till Alvastra kloster och är totalt 93 km lång. Leden är uppdelad i 6 etapper och det finns många möjligheter till övernattning längs leden.  Leden har en väldigt informativ och bra hemsida där du hittar kartor och även förslag på dagsetapper.

Birgittaleden

En tredje pilgrimsled i Östergötland är Birgittaleden som sträcker sig mellan Linköping och Vadstena. Totalt är den 81 km led att vandra på . Leden är inte uppmärkt men går att vandra med hjälp av kartor och beskrivningar som Pilgrimscentrum i Vadstena har tagit fram.

Kortare dagsetapper i Finspång

Finspång kommun har listat ett flertal kortare vandringsleder i kommunen. Allt mllen 4-19 km som är etapper som kan vara passande för en endagsutflykt. Hitta listan på deras hemsida.

Omberg

På Omberg kan man vandra flera olika leder med olika längd. Kortaste är en handikapsanpassad runda på0,7 km och den längst är 27 km lång. Leden på 27 km är också en del av Östgötaleden. Kolla in Upplev Vadstenas hemsida där det finns massor av bra info om alla lederna. 

Gruvmilen

Gruvmilen är en vandringsled i Finspång kommun och är ca 12 km lång. Bra för en kortare vandring en solig dag. Du utgår vandringen från Grytgöl vid Grytgöls IK.
Karta 

Vandringsleder nära Rimforsa och Liljeholmens herrgård

Runt om Rimforsa har Liljeholmens Herrgård tagit fram tre vandringsleder som alla passar bra för en endagsvandringar. Hallstadsrundan, Opphemsrundan och Tjärstadsrundan. De är 14-16 km långa och går igenom varierande natur. Liljeholmens Herrgård erbjuder vandringspaket för övernattning.  För att få  Läs mer  på Liljeholmens Herrgårds sida

Vångaleden och vandring i Vånga

Vångaleden är ca 1 mil lång och hittas väster om Vånga i Norrköping kommun. Finns mer info på Vångabygdens hemsida.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

8 Kommentarer

 1. Camilla

  Hej!
  Jag har inte vandrat i Östergötland tidigare. Men vill gärna gå ca 5-10 km kunna tälta och ha närhet till en sjö. Har ni några tips om jag utgår ifrån Norrköping eller Söderköping?

  Vänligen
  Camilla

  Svara
  • Emma

   Hej Camilla! Pga tekniska problem har vi inte sett din kommentar och din fråga förrän nu. Men jag hoppas att du fick en fin tur!

   Svara
 2. Leka

  Hej, Vart kan man vandra nära Finspång?

  Svara
  • Jenny på Vandringsguiden.se

   Kolla in rubriken vandringsleder runt Fnnspång

   Svara
 3. Kirsten Eskildsen

  Hej
  Vi er fra Danmark och skal vandra på Gotland i Augusti. Finns det et kart med alla vandringsledar på Gotland!
  Hilsen Kirsten

  Svara
 4. Jonny håkansson

  Hejsan
  Jag är nyfiken på om några sträckor är handikappanpassade?

  Svara
  • Jenny på Vandringsguiden.se

   Hej Jonny!
   Vi har inte någon övergripande info om vad som är handikappanpassat och vad som inte är utan mitt råd är att kolla på infon för respektve led. Generellt är min erfarenhet att längre leder inte är handikappanpassade men att det ibland i naturreservat och liknande finns kortare rundslingor som är det.
   Ev kan även kommunerna ha samlad info om tillgängligheten på olika områden i kommunen.

   Svara
  • Stefano savarino

   Hej!
   För ett par år sedan vandrade jag i Omberg och minns att en del av deras leder var handikapsanpassade.
   Jag kommer dock inte ihåg exakt vilka delar, det är bäst att ringa och kolla med dem 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *