vandrinsleder i lappland

Vandringsleder i Lappland

Här hittar du info om vandringleder i Lappland

Kungsleden

Kungsleden är hela 425 km lång och är en av de mest kända lederna i svenska fjällen. Leden sträcker sig mellan mellan Abisko i norr till Hemavan i söder. Att vandra på kungsleden kan passa alla typer av vandrare då man kan välja olika delar av leden och både välja att sova i tält eller i en av flera fjällstationer längs vägen. Observera dock att där finns inte fjällstationer längs alla sträckor. Detta kan vara bra att tänka på för dem som önskar vandra där det är lite färre människor.
Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan är bra platser att börja eller sluta sin vandring längs kungsleden på.

Kungselden är uppdelad på 6 kartor som går att köpa på fjällstationerna, kart- eller bokhandel
Hitta en tur som passar precis er eller se på svenska turistföreningens 5 turförslag som är bra uppdelade för ca 1 veckas vandring.

Finns mycket bra info om kungsleden på Svenska turistföreningens hemsida

Nordkalottleden

Nordkalottleden är ca 800 km km lång och du hittar leden i den allra nordligast Sverige. Leden sträcker sig 350 km i Sverige, 380 km i Norge och ca 70 km i Finland. Perfekt led om du vill vandra i alla tre länderna. Leden börjar och slutar i Kvickjokk i söder och treriksröset i norr. Vissa bitar sammanfaller med Kungsleden och Padjelantaleden.
Norkalottledeen är en ganska krävande vandringsled som inte rekommenderas för nybörjare. Det finns stugor (totalt 40 st) längs leden men inte alls lika lättillgängligt som kungsleden som är en mycket bättre start för nybörjarvandrare som vill ha bekvämligheten av att sova på fjällstation. Detta är bland annat för att etapperna mellan stugorna kan vara långa.

Här är en informativ sida med info om leden.

Padjelantaleden

Padjelantaleden är ca 160 km lång och du kan gå hela sträckan på 10 dagar. Denna led passar även för nya vandringsentusiaster. Du går även igenom Sarek (nationalpark) som är Sveriges ”vildaste vildmark”.

Info om leden hittar du på STFs hemsida

 

Vindelfjällen

Vindelfjällens naturreservat är hela 560 000 ha stort och ditt finns många möjligheter till vandring. Det finns hela 60 mil utmärkt vandringsled i området. Vandringslederna är utmärkta med röd/orange färg på sten och stenrösen.  Vanliga utgångspunkter är Ammarnäs eller Hemavan. Till Hemavan kan man på sommaren till och med flyga direkt från Stockholm.

Finns många möjligheter till vandring och en bra sammanställning på de olika lederna och turförslagen hittas i nationalparkens hemsida. Läs mer om lederna i Vindelfjällen

Kungsleden i Vindelfjällen

Delar av den vackra Kungsleden går även igenom Vindelfjällens nationalpark och Västerbotten. Hela sträckan är 78 km lång.

Läs mer om vandringsleden på följande sida: http://www.vindelfjallen.se/besokare/statliga-leder-och-narleder/hela-kungsleden

 

Klimpfjäll

I klimpfjäll finns mängder av möjligheter till vandring och toppbestigningar för dem som gillar det. Allt i vacker fjällmiljö. Bäst är att läsa mer om detta på Klimpfjällshemsida.

Infoblad om vandring i Klimpfjäll

Läs mer om vandring på Klimpfjälls hemsida

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. elina

    Nordkalottleden startar eller slutar i Kautokeino i Norge inte i Treriksröset, om man tänkte gå från början till slut. Om du startar i norr börjar du i Kautokeino och slutar i Kvikkjokk ,ifall du går det hela.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *