vandringsleder i Dalsland

Vandringsleder i Dalsland

Här hittar du vandringsleder i Dalsland

Tresticklan nationalpark

Trestickaln natioanlpark är en känt strövarområde väl värt att besöka. Nationalparken ligger i Dals-Eds kommun ca 20 km nordväst om Ed. I nationalparken finns flera leder att följa och man kan även besöka parkens högst punkt på 275 m.ö.h med en trevlig utsikt. I området finns vacker skog och många sjöar.

I området kan man gå längs Halleleden som leder en över gränsen in i Norge och man kan sedan fortsätta vandringen på andra sidan gränsen. Tresicklaleden finns också att gå längs som är en rundslinga så man kommer tillbaka där man började. Längs Tresticklaleden besöker man även parkens högsta punkt med vacker utsikt. Om man börjar vid östra entrén och vandrar längs Tresticklaleden blir det en vandring på totalt 8 km.

Läs mer om nationalparken

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden som börjar vid Holms kyrka i Mellerud och som sträcker sig till Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun är en led som är totalt 50 km lång. Det finns flera vindskydd längs leden för övernattning.

Pilgrimsleden går att kombinera med  Storleden som ansluter i Edsleskogs. Går du längs Storleden hamnar du efter 20 km i Åmål. Om du sedan vill tillbaka till starten vid Holms kyrka kan du åka kollektivt mellan Åmål och Mellerud.

Kroppefjäll

I området Kroppefjäll finns det allt mellan 1-14 km led att göra en härlig dagsvandring på.  Bra utgångspunkter för vandring är Kaffestugan Granan, Ragnerudssjöns Camping och Vinnsäter i Järbo.

Lläs mer om Kroppefjäll

Länstyrelsens broschyr om Kroppefjäll

Karolinerleden – Karl XIIs led

Karl XIIs led är en av de mer välkända vandringslederna på Kroppefjäll. Ledens namn kommer från då man förmodar att Karl XII och hans karoliner ha färdats längs leden på sin väg mot Fredrikstens fästning i Norge. Leden är totalt 15 km lång och sträcker sig mellan Järbo i Färgelanda kommun och Dals-Rostock i Melleruds kommun. Längs leden hittar du Karolinerstugan där man även kan övernatta året runt.

Här finns leden inritad på karta

Torrskogsleden

Torrskogsleden är totalt 26 km lång och är en vandringsled som utgår från Bygdegården i Torrskog som ligger i norra Dalsland. Det finns två vindskydd längs vägen för övernattning men även stugor för uthyrning.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *