vandringsleder bohuslän

Vandringsleder i Bohuslän

Här är en lista på vandringsleder i Bohuslän

Bohusleden

Bohusleden är ca 370 km lång och börjar i södra delen av Bohuslän och slutar i andra ändan i Strömstad. Leden är märkt med orange märkning. I söder ansluter leden till Hallandsleden så det går att kombinera lederna i landskapen och vill man få ännu längre kan man sedan fortsätta in i Skåne på Skåneleden. Leden består av 27 etapper och karta över de olika etapperna finns på ett bra sätt på Bohusledens hemsida.  Hemsidan är väldigt bra och väl värt ett besök för att planera vandringen längs leden.

Etapp 1 – Blåvättnerna – Stensjön
Etapp 2 – Stensjön – Skatås
Etapp 3 – Skatås – Kåsjön
Etapp 4 – Kåsjön – Jonsered
Etapp 5 – Jonsered – Angereds kyrka
Etapp 6 – Angereds kyrka – Fontin
Etapp 7 – Fontin – Grandalen
Etapp 8 – Grandalen – Bottenstugan
Etapp 9 – Bottenstugan – Lysevatten
Etapp 10 – Lysevatten – Hasteröd
Etapp 11 – Hasteröd – Vassbovik
Etapp 12 – Vassbovik – Glimmingen
Etapp 13 – Glimmingen – Bovik
Etapp 14 – Bovik – Metsjö
Etapp 15 – Metsjö – Kaserna
Etapp 16 – Kaserna – Harska
Etapp 17 – Harska – Svarteborg
Etapp 18 – Svarteborg – Lunden
Etapp 19 – Lunden – Vaktarekullen
Etapp 20 – Vaktarekullen – Holmen
Etapp 21 – Holmen – Daletjärnen
Etapp 22 – Daletjärnen – Nornäs
Etapp 23 – Nornäs – Vassbotten
Etapp 24 – Vassbotten – Håvedalen
Etapp 25 – Håvedalen – Krokstrand
Etapp 26 – Krokstrand – Högstad
Etapp 27 – Högstad – Strömstad

Bohusledens officiella hemsida

Kuststigen

Kuststigen är som namnet avslöjar en led som går stora sträckor längs kusten i Bohuslän vilket innebär fin sommarvandring längs stranden men går även en bit in i landet. Leden består av 23 etapper och går igenom flera kommuner i landskapet (bl.a. Uddevalla, Strömstad) . Information om delar av leden går att få tag på hos turistbyråerna i de olika kommunerna som bl.a. har ett karthäfte om ledens alla delar som heter Kuststigen i Bohuslän.  Leden ansluter även till Bohusleden och är en del av Nordsjöleden. Leden är utmärkt med blåa markeringar.

PÅ följande länk hittar ni Kuststigens bok: https://issuu.com/akershusfylke/docs/kartbok_komprimert

Läs mer om leden på Västsveriges hemsida

Soteleden

Soteleden är totalt 6 mil lång och är en led med flera alternativa vägar. Leden är markerade med blå/vita markeringar och det finns flera övernattningsalternativ längs vägen. Terrängen är skapligt kuperad. Leden är uppdelad i 20 etapper och finns beskriven på 6 olika kartblad och mer info finns på Sotenäs kommuns hemsida.

Galärvägen

Galärvägen är en vandringsled som har en historisk koppling även om leden anlades 2000. Leden går till stora delar längs den vägen som Karl XII drog sina skepp över land på 1700-talets första hälft.

Naturreservatet Ramsvikslandet

Kosterhavet finns ökedjan Lindö-Kalvö-Trossö, där man vandrar mellan öarna på landremsor

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. Anette Bargel

    Hej! Kuststigen har numera 39 etapper istället för 23. Den har också en ny fin hemsida: https://www.westswedentrails.com/delled/kuststigen som ni gärna får hänvisa till den är ett bra planeringsverktyg för vandrarna. i Bohuslän finns nu leden Stenungsund-Strömstad, och snart läggs även vandringsvägarna på Öckerö till som del i Kuststigen

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *