vandringsleder angermanland

Vandringsleder i Ångermanland

Här hittar du info om vandringsleder i Ångermanland

Högakustenleden

Höga kustenleden är en väldig vacker led som går längs det kuperade kusten i öst och listas ofta bland de vackraste lederna i Sverige. Leden går mellan Hornöberget i Kramfors kommun till centrum i Örnsköldsvik och går bl.a. genom Skuleskogens nationalpark. Höga kusten är med på Unescos världsarvslista med anlending av sin landhöjningsgeologi dvs att att den är en av de platser som ändrats mest sen istiden när det gäller landshöjning. Naturen är verklige vacker i området. Missa inte att besöka Slåtterdalsskrevan. Leden är uppdelad i 13 etapper på 5,5 – 15 km vardera. Totalt är leden 129 km. Här hittar du bra info om leden och dess etapper.

Etapp
Längd
Svårighet
Örnsköldsvik — Svedje 4,7 km Lätt
Svedje — Sandlågan 11,6 km Medel
Sandlågan-Köpmanholmen 12,7 km Krävande
Köpmanholmen — Näske 6,0 km Lätt
Näske — Käl 8,6 km Krävande
Käl — Skuleberget 9,2 km Medel
Skuleberget — Skoved 6,8 km Lätt
Skoved — Ullånger 10,5 km Medel
Ullånger — Lappudden 15,0 km Krävande
Lappudden — Gavik 11,5 km Lätt
Gavik — Fjärdbotten 12,0 km Krävande
Fjärdbotten — Lövvik 9,6 km Medel
Lövvik — Hornöberget 9,8 km Krävande

 

Nipleden på Höga kusten

Nipeleden är en rundsligapå Höga kusten  där du kan börja och sluta vandra på samma plats. Startar vid Sollefteå Camping på Risön som ligger centralt i Sollefteå. Sedan går den uppströms med Ångermanälven upp till Edsbon där den sedan går tillbaka på andra sidan älven.

 Läs mer om Nipleden

Karta över leden 

 

Vildmarksleden i Ullånger

Vildmarksleden i Ullånger är en ca 40 km lång led uppdelad i olika delar. Du kan hitta delsträckor med avstånd på kartan nedan. Hela leden är gjord som en rundvandring med start och slut i Ullånger. Det finns flera vindskydd längs med leden för den som vill övernatta där. Leden sköts och drivs av frivilliga. Leden har sin egna hemsida där de skriver om vad som händer om deras arbete på leden. Vildmarksled.se

Karta över Vildmarksleden (från Ullånger.com)

Arnäsleden

Arnäsleden är 70 km lång och går i en cirkel och därför bra för att starta och sluta på samma plats. Leden är uppdelad i 8 etapper på mellan 7-10 km per etapp är är lättvandrad. Det finns möjlighet att bo både i vindskydd, på camping och hotell längs vägen.  Mer info om leden finns i kommunens infoblad

Urskogsleden

Urskogsleden är totalt 45 km lång och går mellan Björna camping till Vändåtbergets naturreservat i närheten av Örnsköldsvik.  Mer info finns bland annat i kommunens infoblad.

Världsarvsleden

Världsarvsleden är en led på totalt 10 mil som går genom Nordingrå socken i Höga kusten. Dvs även denna led går genom det vackra Höga kusten som är världsarvslistad och därav ledens namn. Leden består av 14 etapper varav 13 och 14 går längs med Höga kustenleden. Leden är märkt med gula markeringar.  Världsarvsleden sköts av den ideella organisationen världsarvsleden - Höga kustenVärldsarvsledens vänner och du hittar bra med information på deras informativa hemsida. På hemisdan finns även utöver de olika etappbeskrviningar flera olika slingor beskrivna som kan vara bra för den som vill vandra lite kortare sträckor.

Läs mer de olika etapperna på Världsarvsledens hemsida

Öreälvens vandringsled

Öreälvens vandringsled går längs med Öreälven och är totalt 50 km lång. Leden går mellan Örträsk och Agnäs i Bjurholms kommun

Läs mer om leden på kommunens hemsida

Lögdeälvens Vildmarksled

Lögdeälvens Vildmarksled hittar du i Bjurholms kommun. Leden är totalt 85 km lång varav 32 km i Bjurholms kommun och övrig sträcka i Nordmalings kommun. Det finns väldigt många vindskydd längs vägen.

Läs mer Vandringsleden på kommunens hemsida

Harnö trail

Vandringsled/löpled som går runt  Härnön. Totalt 21 km lång. Vandringen är bitvis brant med klippor men bjuder också på fin utsikt. Totalt 840 hljdmeter. Du går igenom två olika naturreservat och naturen beskrivs som skiftande. Du hittar orangea prickar längs med leden.

Härnösands kommun har ett infoblad om leden 

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *