Sidan innehåller annonslänkar

Komforttemperatur sovsäck?

Hur skall man då tänka när det gäller temperaturen på sovsäcken och vad betyder egentligen komforttemperatur på sovsäcken? Här kan du läsa lite mer om vad du ska tänka på när du väljer hur varm sovsäck du ska ha.

Först och främst måste vi börja med att säga att människor är olika frusna av sig som grund. Vilket gör att värmebehovet från sovsäcken är olika från person till person och du måste fundera på vad som passar dig bäst.  När jag ligger och småfryser i min vintersäck kan min man samtidigt ligga bredvid och svettas i sin… Vi har helt enkelt olika utgångspunkter och förutsättningar.

En sovsäck fungerar som isolering dvs den värmer inte upp dig utan du värmer upp sovsäcken och sovsäcken har som uppgift att behålla värmen runt dig. Ett bra tips är därför att vara varm när du går och lägger dig i sovsäcken.

Branschstandard för sovsäckar

För att kunna jämföra olika sovsäckar finns det idag en branschstandard med riktmärken på olika temperaturgränser för en sovsäck. Detta gör att det blir lättare att jämföra en sovsäck med en annan. Standarden heter EN13567 och är den europeiska standarden som deklarerar sovsäckars temperaturgränser. Som standard anges alltid fyra temperaturgränser. Varav den sista och fjärde är valfri i standarden. De fyra temperaturerna är följande:

Lägsta temperaturen (Lower limit):

Anger den temperatur när en ”standardman” anses kunna sova utan att frysa.

Komforttemperatur (Comfort limit):

Anger den temperatur då en ”standardkvinna” anses kunna sova utan att frysa.

Extremtempertur (Extreme rating):

Anger den temperatur som en kvinna anses kunna överleva i sovsäcken i 6 timmar. Alltså inget med att sova skönt eller liknande.

Övre temperaturgräns (Maximum limit):

Anger den temperatur där en man anses kunna sova med öppen säck och med armarna utanför utan att det anses vara för varmt.

De viktigast temperaturerna att titta på när du jämför sovsäckarna är alltså komforttemperaturen och lägsta temperaturen.

Bra beskrivning av temperturskalan för sovsäckar på materiallistan.se

sovsäck

Använd innerlakan och överdrag

Om sovsäckar används tillsammans med sovsäckslakan och sovsäcköverdragkan man öka temperturen på sin sovsäck ytterligare. Den största fördelen med att använda innerlakan och överdrag är dessutom att du undviker att smutsa ner sin sovsäck som gör att den håller bättre och inte behöver tvättas vilket sliter på sovsäcken.

Dubbla sovsäckar

Ett annat fungerande tips om du tycker att din sovsäck är lite för kall  är att använda två sovsäckar där du drar den ena sovsäcken över den andra. Om du behöver få mer plats  den yttersta sovsäcken kan man ex använda en expanderkil för att göra sovsäcken mer rymlig. Här är ett exempel på en expanderkil.  Tänk dock på att du måste ha en expanderkil som passar din sovsäck och dragkedja. Jag har själv gjort så när jag sovit ute på vintern, jag har min mellanvarma dunsäck innerst och utanpå trär jag den tunna sovsäcken. En fördel är då om den tunnare säcken är någon storlek större än den inre då det annars kan bli lite trångt. Värmeeffekten av denna princip är betydligt mer än man tror! Jag som annars är väldigt frusen av mig sov gott och riktigt varmt trots flera minusgrader!

Läs mer

skötselguide sovsäck
köpguide sovsäck