Ta hand om din sovsäck

Oavsett vilken typ av sovsäck så mår det alltid bäst att tas om hand på ett bra sätt. Då förlänger du livet på din sovsäck och behåller värmekapaciteten.

Vädra

Vädra ut fukt ur sovsäcken efter en natt genom att vända den ut och in och lägg den i solen en stund eller häng den över en gren i ett träd en stund innan du packar ner den i sin påse.

Se framför allt till att vädra din sovsäck väl när du kommer hem från vandringen innan du lägger in den i skåpet igen.

Förvara

När du ska packa ner din sovsäck under turen bör du alltid trycka ner den i sitt fodral. Många viker och rullar ihop sina sovsäckar vilket sliter mer på sovsäcken då man ofta viker på samma sätt varje gång. Det är bättre för stoppningen i sovsäcken att du trycker ner säcken i påsen. För att den skall ta så lite plats som möjligt under turen kan det vara en stor fördel att använda en kompressionspåse. Då kan du ofta trycka ihop säcken och den blir mindre och får lättare plats i packningen.

Sovsäcken ska förvaras luftigt. Risken är annars att sovsäcken komprimeras och slits onödigt mycket och att livslängden på sovsäcken därmed förkortas.

När du kommer hem och ska förvara din sovsäck bör du antingen hänga upp den eller använda den stora   packpåse som ofta följer med!  Man kan även använda något annat fodral för att skydda säcken mot damm etc. Men tänk på att den inte skall vara för tät ifall där är fukt kvar i säcken.

förvara sovsäck

Använd innerlakan och överdrag

Om sovsäckar används tillsammans med sovsäckslakan och sovsäcköverdrag kan man öka temperturen på sin sovsäck som vi även beskrivit på sidan om temperatur. Men innerlakan och överdrag fyller också ett syfte när det gäller att förlänga livslängden och kvalitén på din sovsäck. Fördelen med att använda innerlakan och överdrag är att du undviker att smutsa ner sin sovsäck som gör att den håller bättre och inte behöver tvättas vilket sliter på sovsäcken.

Tvättråd

När du använder sin sovsäck kommer den att bli smutsig! Dessutom kommer den att dra till sig kroppsfett från dig när du sover i den. För att optimera livslängd och kvalitet på isoleringen i sovsäcken bör du tvätta den någon gång ibland. Man säger ofta att man ska tvätta sin sovsäck så sällan som möjligt då stoppningen slits vid tvätt. Så därför rekommenderar vi att du använder innerlakan eller sovsäckslakan.

När du sen tvättar din sovsäck bör du läsa tvättråden på säcken noga. Använd milt tvättmedel och undvik sköljmedel. Syntetsäckar bör hängtorkas eller torktumlas medan dunsäckar bör torktumlas längre tid fast på låg värme. Smart kan vara att tumla sovsäcken med tennisbollar för att dunet i sovsäcken ska fördelas bra.

Laga sovsäck

Till akutlagning på turen brukar silvertejp vara det effektivaste! Och när man sen kommer hem finns det fina lagningslappar som man med nål och tråd kan sätta dit. Men i ärlighetens namn brukar mina lagningar sällan komma längre än den där silvertejpen… Inte ännu behövt använda det på just en sovsäck men är tämligen övertygad om att det säkert fungerar.