Dunsäck eller syntetsäck?

Generellt kan man dela in sovsäckar i syntetsäckar och dunsäckar. Där man syftar till materialet i sovsäcken. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Vilken som passar kan variera från person till person eller från tillfälle till tillfälle. Ska du välja en dunsäck eller inte? Här ska vi fördjupa oss, men dock väldigt kort,  i ämnet och beskriva de olika typerna.

Först kör vi den korta sammanfattningen: :0)

Syntetsäck: lite tyngre, lite mindre känslig för väder, lite mer slittålig, ofta lite billigare
Dunsäck: lite lättare, lite mer känslig för fuktigt väder, lite mer känslig för revor mm, ofta lite dyrare

sovsäck dunsäck

Om vi ska resonera lite mer om dunsäck eller inte

Själv har jag en varm dunsäck som håller -20 i komfort och sedan en äldre syntetsäck som har komfort temp ca +5. Utöver detta har jag även en liten sovsäck som jag har när jag ska sova inne eller ute mitt i sommaren. Detta tycker jag är en bra kombination. Då har jag en varm dunsäck som jag med fördel kan ha med när jag vandrar när det är kallare. Sen använder jag syntetsäcken på sommaren eller när vi tältar mm. Och sen en extra liten som kan användas på sommaren, inne, på nattåget mm. Den är smidig då för den tar mycket mindre plats än de andra.

Varför dunsäck?

Dunsäckarna är generellt lite dyrare men dunet värmer bättre till förhållande till sin vikt och du kan lättare komprimera den till mindre packvolym. Dvs om du jämför en dunsäck och en syntetsäck med samma komforttemperatur så är dunsäcken lättare och tar mindre plats att packa ihop vilket kan vara en fördel om du ska ha med den i vandringsryggsäcken.  Läs om vad komforttemperaturen betyder

Dock är dunsäcken lite mer vattenkänsliga då de inte värmer lika bra om de blir blöta och de kan ta längre tid att torka när du är ute. Inte kul att sova i en blöt dunsäck så det gäller att packa den vattentät. Jag skulle dock rekommendera de som vill ha en riktigt varm sovsäck eller en som väger lite och tar lite plats att rikta in sig på en dunsäck. Dvs om du skall vara ute och sova mycket när det är kallt och samtidigt bära den mycket på ryggen skulle vi varmt rekommendera dig att använda en dunsäck. En dunsäck väger generellt mindre och går att komprimera mer jämfört med en syntetsäck i samma värmeklass. Därför passar den bra om man ska bära den mycket i en vandringsryggsäck. Det är väl värt att lägga lite pengar på. Finns inget värre än att frysa på nätterna.

Syntetsäckens fördelar

Letar man dock efter en vardaglig säck och du inte ska vara ute när det är så jätte kallt så fungerar en syntetsäck lika bra. Syntetsäcken är inte heller lika känslig vilket ex kan vara en fördel till barn ibland. Fördelen är att de är lite mer slittåliga och värmer bättre även om de är fuktiga vilket kan vara en stor fördel om du vet att det är stor risk att den blir blöt. Ska man sova i fuktiga miljöer kan syntetsäck vara att föredra. Likaså om du är allergiker och känslig mot du så ska du så klart välja en syntetsäck.  Syntetsäckarna blir bättre och bättre.

Dubbla säckar

Ett alternativ till att köpa flera säckar om du tänker sova ute under hela året är att köpa två säckar. En mellanvarm och en lite tunnare säck. Den mellanvarma fungerar bra under vår och höst och den tunna blir bra på sommaren. När du sen ska sova ute på vintern kombinerar du de båda säckarna och använder alltså dubbla sovsäckar. Jag har själv gjort så när jag sovit ute på vintern, jag har min mellanvarma dunsäck innerst och utanpå trär jag den tunna sovsäcken. En fördel är då om den tunnare säcken är någon storlek större än den inre då det annars kan bli lite trångt. Värmeeffekten av denna princip är betydligt mer än man tror! Jag som annars är väldigt frusen av mig sov gott och riktigt varmt trots flera minusgrader!

Läs mer

skötselguide sovsäck
komforttemperatur sovsäck