Denna sida innehåller sponsrade länkar

Sitt bekvämt -Sittunderlag och friluftsstolar

När man är ute är det viktigt att hålla sig varm och torr. Det viktiga att tänka på, framförallt när det är lite kallare ute, är att inte sitta och bli kall om baken och riskera att få urinvägsinfektion eller något annat otrevligt. Ett sittunderlag att sitta på under pauser är därför bra för isolering och för att hålla baken torr. Är man ute och vandrar mycket eller har svårt att hitta en bekväm sittställning på marken är det många som vill ha något att sitta på som gör det mer bekvämt. En friluftsstol kan då vara grejen. Det finns många olika varianter på både sittunderlag och friluftsstolar. Vad som kan passa beror på vilka behov du kan tänkas ha.

Men tänk alltså på att gärna sitta på något isolerande material. Om du inte har något sittunderlag med dig så är en tidning i en plastpåse för att tåla fukten ett bättre alternativ än inget alls.

Sittunderlag

Förr använde de flesta nog ett traditionellt sittunderlag som ofta var som en liten bit cellplast som var lagom stor för att placera under rumpan. Sittunderlag finns i olika storlekar och är olika smidiga att packa med sig. Dessa ger en ok isolation mot marken men inte mycket mer än så. De lite mer avancerade varianterna kan man vika ihop så det blir ännu lite mindre att packa ner i ryggsäcken.
Idag finns det faktiskt förvånansvärt många olika varianter på sittunderlag. Allt från enklare och billiga varianter i cellplast för några tior till självuppblåsbara sittunderlag, typ som de uppblåsbara liggunderlagen. Therm-a-rest har ex uppblåsbara sittunderlag som kostar runt 350-400 kr.

Se ex på sittunderlag som finns på Outdorrexperten för att förstå olika varianter som finns

Crazy Creek friluftsstol

Friluftsstolar

Ett snäpp bättre än att ha ett litet sittunderlag med sig ut på vandringen eller picknicken är att ha med sig en friluftsstol. Och då tänker vi INTE på en typ ”baden baden stol” eller campingstol som är alldeles för stora!! :0) Utan en friluftsstol som man kan packa med sig på vandringen eller utflykten. Friluftsstolar ger en möjlighet att inte bara få isolering på rumpan utan ofta även över ryggen och svanken. Den stora fördelen är att en friluftsstol dessutom ger en bekvämare sittställning med ryggstöd. Det kan vara guld värt om man gått långt eller har problem att sitta skönt på marken. Har man  vandrat en hel dag och är trött och sliten ska man sitta skönt framför lägerelden när man kommer fram! Den finns en del olika varianter på bra friluftsstolar på marknaden. Vissa är mer genomtänkta att fungera på en vandring än andra. Men dina behov styr så klart vad som passar dig bäst.  Men viktiga parametrar att titta på när du ska välja en stol är:

  • Vikt och plats: Hur mycket väger stolen att ha med sig och hur mycket plats tar den i packningen.
  • Sittställning: Ger den en bra och bekväm sittställning för dig. Avlastar den ryggen och kan du sitta avslappnat efter en lång tur. Vi är alla olika skapta och vår kroppsbyggnad påverkar hur bra en stol fungerar för en.
  • Isolering och väta: Håller stolen dig torr och varm även när det är blött och kallt på marken? Kan du sitta på blöt mark eller i snö?
sittande i crazy creek
Crazy Creek friluftsstol

Crazy Creek friluftsstol

Vårt personliga tips är Crazy Creek Friluftsstol som vi har använt i mer än 15 år och alltid varit väldigt nöjda med. Till och med så nöjda att vi själv har sett till att ta in den så den finns att få tag på den svenska marknaden. Vi är nämligen själv och har varit nu i många år återförsäljare i norden på denna stol. Ni kan köpa den på vår sida Aktivus.se De flesta som provsitter den tycker den är skön och ofta blir de förvånade över hur bra den är. Med en Crazy Creek friluftsstol kan man alltid sitta skönt på en isolerande sittdyna med ryggstöd. Det var många år sedan nu som vi satt i dessa stolarna för första gången. Då fanns de bara att få tag på i USA. För att få hem dem hit så skaffade vi oss säljrättigheterna i norden. Så nu är det vi via vårt bolag Aktivus som dessa stolar säljs i Sverige. Vi kan så klart prata oss varma om denna stol men vet också att det är så många som använt stolarna som är lyriska. Det tycker vi är kul. Läs mer på vår sida där det finns ännu mer info. 

Stolarna säljs på Aktivus.se

friluftsstol
crazy creek
Det finns så klart även andra friluftsstolar på marknaden. Här är några som vi har stött på och provat.
sitt bekvämt

Ergolife

En variant som vi sett säljas på friluftsmässor förr är Ergolife. Den bygger lite på samma grundide som Crazy Creek stolen med en sittdyna och ett ryggstöd som hålls uppe av remmar. Dock går Ergolifen inte att justera i vinkeln, finns endast i en storlek på bredd och höjd samt isolerar och håller dig inte torr på samma sätt då den består av träribbor. Den tar möjligen lite mindre plast att ta med sig än vissa modeller av Crazy Creek stolen men väger mer.  Pris: 499 kr

Ergolifes hemsida

stol liggunderlag

Hölje till uppblåsbart liggunderlag

En lösning som säljs på marknaden är ett tillbehör till det uppblåsbara liggunderlaget så man kan göra om det till en skön stol. Principen är att du blåser upp ditt liggunderlag och trär in det i ett hölje som blir som en stol. Dessa stolar ger ofta en sittkomfort som är mjukare än andra varianter. Nackdelen som många användare upplever är att de alltid måste ha sitt liggunderlag med och det är inte alltid man vill plocka fram det till en lunch eller kort fikapaus. Dessutom ser jag personligen en större risk at det går hål på liggunderlaget vilket man INTE vill inför en natt ute. När man ska sova vill man ha sitt liggunderlag helt och torrt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *