Saknade turister återfunna i Kebnekaiseområdet!
6 turister saknas i fjällen
Sveriges Radion Norrbotten går den 19 mars kl 0545 ut med nyhetsinslaget att en grupp på 6 stycken franska turister saknas mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation. Eftersök av fjällräddningen och polisen pågår sedan sent på söndagskvällen.
Vid 12-tiden på söndagen gav sig sällskapet av från Nikkaloukta mot Kebnekaise fjällstation. Vädret var hårt, mycket vind och snö. När sällskapet inte kom fram till Kebnekaise så som planerat slog personalen på fjällstationen larm till polisen och en sökinsats drogs igång.
För att lyssna på inslaget, klicka på länken nedan.
P4 Norrbotten – Fjällräddningen söker efter 6 personer i Kebnekaiseområdet
Insatsledare meddelar att insatsen är avslutad
På grund av det hårda vädret eskade man om att få vara så många som möjligt i eftersöket för att kunna arbeta tillsammans. Man ville också kunna kolla av så många färdstråk som möjligt.
Man tolkade situationen som ett allvarligt läge då åtminstone några i den saknade gruppen var lite äldre och det var väldigt dåligt väder. Man kunde inte göra eftersök med helikopter just på grund av det hårda vädret.
Framför allt letade man fram och tillbaka i Lattjovagge på alla tänkbara och otänkbara platser utifrån de uppgifter de fick från början. Slutligen fann man sällskapet i dalgången som ligger bredvid, Vistasvagge. Det var inget aktiv val från sällskapet att välja det färdstråket utan de har helt enkelt gått fel.
För att lyssna på inslaget, klicka på länken nedan.
P4 Norrland – Fjällräddningen tolkade det som ett allvarlig läge
De franska turisterna berättar om händelsen
En kvinna, Laya Chevassus, från det franska sällskapet berättar om hur en sådan här händelse kunde inträffa. Sällskapet skulle skida 19km från Nikkaloukta till Kebnekaise fjällstation där de skulle stanna över natten. Men när klockan närmade sig 18 fick Laya en känsla av att något inte stämde. Hon tyckte att de borde ha skidat de där 19km redan och bad att få kolla GPS:en. Då insåg de att de svängt in i fel dalgång.
Sällskapet hade en medlem som gjort denna tur innan och lät därmed denna person leda sällskapet utan att själva tillsammans hålla koll på navigering. Ett så litet misstag kan ge ett så stort efterförlopp. Nu hade de turen att hitta en liten övernattningsstuga där de kunde söka skydd för natten och tända upp en eld. Men trots detta var de kalla och frusna på morgonen när de fortsatte tillbaka, de hade inte haft utrustning med sig för att övernatta ute… de var ju på väg till en fjällstation med alla möjliga faciliteter…
Några tankar om händelsen
Denna händelse är på inget sätt unik eller extrem. Vi är alla väldigt glada och lättade över att utfallet blev så bra! Men vi kan ändå ta lärdom av det som inträffat! Överför det hela till ditt eget friluftsliv och fundera över hur du kan lära dig av deras misstag för att inte själv hamna i en sådan situation.
Vi kan också konstatera att det här med att lämna färdmeddelande verkligen är något som fungerar! Ta för vana att alltid göra det. Antingen ex. via personer på hemmaplan, kontakta fjällstugan du är på väg till eller via Fjällsäkerhetsappen.
Att förlita sig på någon annan
Vi har väl alla varit där någon gång, att en medlem i gruppen säger sig ha koll och vi bara hänger på. Jag kan direkt sträcka upp handen och säga att jag varit där! Jag har många (!!) gånger varit ute med andra som vandrat den för dagen aktuella sträckan tidigare. Och därmed har jag också slappnat av, hakat på och många gånger inte ens slagit en blick på vare sig karta eller kompass.
Men också jag fick mig en tankeställare av det här.
Med vanan kan lättjan uppstå…
Det är inte bara nybörjare som gör fel! Vi är många som med många års friluftsliv i bagaget fått så god utevana att vi ibland slarvar. Och det är också då en sådan här händelse kan uppstå.
Att ta lärdom av andras erfarenheter
Kanske kan det vara en god idé att varje dag på turen utse någon eller några som har som ansvar att vara ifrågasättande och lite extra kritiska. Att utse någon som en gång i timmen (eller oftare) frågar vägvisaren var gruppen befinner sig, vart nästa delmål är och hur väl man håller sig till planen för dagen. En säkerhetsansvarig! Den personen kan också få som uppgift att hålla koll på gruppens alla deltagare lite extra. Att liksom göra en check-up på dagsformen och hur saker förändrar sig under dagen.
För när sådana här saker händer gäller det att ta lärdom av andras erfarenheter. Det jag tar med mig från den här händelsen är att lyssna på min magkänsla, kanske hade Laya redan tidigare på eftermiddagen en känsla av att något inte stämde? Men också att dubbelkolla med regelbunden basis att gruppen är på rätt väg. Också när jag har någon erfaren och rutinerad med mig. För vi har alla och envar ett medansvar för att allt ska gå bra.