Avsnitt 9: Personlig Hygien

GRUNDLÄGGANDE HYGIENTÄNK

Planering av vatten i vattendraget

När du slår läger i ex. fjällen eller i skogen vid ett vattendrag är det jätteviktigt att tydligt för alla i gruppen bestämma var ni ska göra olika saker. Vad vi menar här är att bestämma plats för att ta dricksvatten, disk, tvätt (både av kläder samt av sig själv).

Högst upp i vattendraget (inom området för lägerplatsen såklart) är det dricksvattenpåfyllnad som gäller. Detta för att inte kontaminera (smutsa ner) ditt dricksvatten med bakterier som kan vara skadliga för dig. I mitten av vattendraget är det diskning och allra längst ner sker tvätt av kläder och sedan tvätt av dig själv.

Noggrann handhygien

Var noga med din handhygien genom hela vandringsturen. Det finns få saker som är så besvärliga som en magsjuka mitt på fjället… Vanlig tvål och vatten duger gott men även en liten flaska handdesinfektionsmedel kan vara smidig att ha med sig.

HUR GÅR JAG PÅ TOALETTEN I NATUREN?

Även om en är ute i naturen måste en så klart uträtta sina behov. Regeln är så klart att om det finns offentliga toaletter eller torrdass i närheten skall dessa användas i så stor utsträckning som det går. Detta bl.a. för att minska kontamineringen av naturen med våra tarmbakterier. Men det är inte alltid det finns. Då får man uträtta sina behov ute i naturen.

Första regeln – släng inte toalettpapper hur som helst i naturen! Vi bli sällan så arga som när vi ser människor som slängt skräp i naturen och det inkluderar toalettpapper. Vi menar inte att du i alla lägen ska bära med dig det hem men göm det. Gräv ner det, lägg det under en sten eller liknande. Så slipper alla andra som kommer efter dig att se dina spår. Vintertid när du inte kan gräva ner ditt toalettpapper rekommenderas faktiskt att du bränner upp det.

Om du behöver göra nummer 2 är tipset att se till att komma en bit från vandringsleden. Både för att slippa att någon skall gå förbi men också för ingen skall behöva riskera att stöta på det du lämnar efter dig. Se även till att inte göra det för nära något vattendrag som kan kontamineras. Om det finns jord där du är se till att gräva ett hål och utför dina behov i hålet och fyll igen det. Det är därför alltid bra att ha med sig en lite spade. Är du på platser där det kan vara svårt att gräva se till att gömma det så gott det går under växter och stenar. Tycker du det är svårt att huka dig utan stöd så kan du alltid använda dig av ett träd, stock eller sten i närheten.

Här är några tips på positioner

Huvudregeln är – Lämna inga synliga spår efter dig.

HJÄLPMEDEL FÖR TOALETTBESÖK I FRILUFTSLIVET!

Det behöver inte vara så svårt och många är rädda för just detta i onödan. Men rädslan hos många har gjort att många har hittat på den ena galna idén efter den andra. Här är några exempel. Bedöm själv vad du tycker.

Shee wee – Plaströr som gör det möjligt för tjejer att stå upp och kissa utan att ta av sig kläderna. Finns i olika färger och med fodral.

Loop and poop – Amerikansk uppfinning som består av principen att du spänner upp dig själv med ett spännband mot ett träd. Oklart om de fortfarande finns då deras hemsida inte finns längre och de verkar inte vara så aktiva på Facebook längre. Kanske även grundarna insåg att deras ”patenterade” lösning inte var så användbar ändå…

SAMLA VACKRA PLATSER

För en hel del år sedan kom jag att diskutera det här med toalettbesök i naturen med en vän. Han berättade då att han hade en mental lista på vackra platser han sett när han uträttade sina behov. Jag skrattade först lite åt hans idé men jag ska erkänna att jag genom åren tänkt på hans kommentar vid väldigt många tillfällen då jag själv gjort det jag behövt… Topp 3 på min lista? Ok, jag ger er den…

  1. Utsikten från Kebnekaises topp (eller ja på väg ner från toppen…)
  2. Ett massivt stenras på berget Humphreys Peak i Arizona, USA
  3. Kärrringön på svenska västkusten – ett stilla hav med underbar svensk skärgård

Daglig tvätt

Att göra en daglig personlig tvätt är bra av många anledningar. Saltkristaller på kroppen kan ge dig skav, både på fötter och på andra utsatta ställen.

Själv upplever jag också att jag fryser mindre om jag tar av mig det fuktiga plagget jag vandrat i, tvättar av mig och sedan tar på mig mitt torra nattunderställ. Jag kör ofta på det konceptet, ett ställ för aktivitet och ett ställ för vila/sova. Då ser jag alltid till att jag är varm och torr på natten när jag ska sova. Dagtid är det mycket lättare att vara kall och fuktig än nattetid även om det aldrig är så härligt.

Och för andras skull är det ju tacksamt att tvätta både sig själv och sina kläder när tillfälle ges. Luktar gör en ändå efter två veckor i fjällen, men det går ju att göra det så drägligt som möjligt. 🙂

“Duscha”/Bada/Tvätta håret

Det finns de som tvättar håret en gång om året och hävdar att om en väntar tillräckligt länge så “tvättar håret sig själv”. Jag tillhör inte den skaran… Jag tillhör dem som tvättar håret också på tur. Jag känner mig fräschare då och jag tänker att jag då också blir både gladare och kan klara saker bättre. 🙂

Det jag däremot är noga med är att välja schampoo som är märkt som biologiskt nedbrytbart. Jag har inte gjort någon noggrann forskning på området men har valt att lita på märkningen i detta fall. Det jag också försöker göra är att se till att både schampoo, diskmedel och liknande filtreras genom marken innan det når sjön eller havet. Och i största möjliga mån undviker att hälla rengöringsmedel av olika slag rakt ner i vattnet utan försöker låta det filtreras genom marken innan det når ett vattendrag.

Rena underkläder och strumpor

Rena underkläder och strumpor är något jag verkligen unnar mig på vandring! Jag ser till att tvätta upp när jag kan och framför allt de dagar vädret verkar vara så att tvätten torkar fint. Fördelen med rena underkläder och strumpor är bl.a. minskad risk för skav och framför allt att det känns så väldigt mycket fräschare!

Många gånger byter jag strumpor på lunchen och torkar de svettiga från förmiddagen på ryggsäcken. Det går också fint att torka ex strumpor innanför sina vanliga byxor eller innanför tröjan.

Ull är ett material att föredra i både underkläder, underställ och lager 2. Det luktar bl.a. mindre än syntetkläder och det värmer också om det är fuktigt. Mer om detta får du reda på i det avsnitt där vi pratar lager på lagerprincipen.

Mens

Så låt oss prata också lite om detta ämne. Vad bör du tänka på och vilka tips och trix kan vi dela med oss av?

Du behöver vara förberedd på att få mens också ute på vandring. Även om det inte är dags enligt din cykel så vet jag att jag inte är ensam om att uppleva att cykeln förändras av olika omständigheter.

Om du använder bindor, tamponger eller trosskydd MÅSTE du bära med dig detta tills du kan kasta det i en riktig papperskorg. Plasten i skydden tar otroligt många år att brytas ner fritt i naturen. Hundbajspåsar är ett bra sätt att samla ihop skräp du gärna vill förvara förslutet.

Men det finns ett trick för att slippa det här med att bära med sig soporna. Och det är att använda sig av en menskopp. Går att bära dag som natt och är lätt att tömma på tur.

Någon som skrivit en riktigt bra inlägg om just det här med menskopp i friluftslivet är Angelica Mejstedt på vandringsbloggen.se – läs hennes inlägg här!

Länkar till avsnittet

Några olika positioner för att sköta sina toalettbehov i naturen!

Angelica Mejstedt på vandringsbloggen.se skriver ett riktigt bra inlägg om menskopp i friluftslivet!

Läs mer på temat

Hygien och sjukvård

Säker Vandring

Denna sida är en del av vår serie om säker vandring. Det är en grundläggande utbildning om vandring och vad man skall tänka på när man skall ge sig ut och vandra. Om att hitta turglädje men ändå vandra på ett säkert sätt.

Denna utbildningsserie görs i samarbete med Bergans och Friluftsfrämjandet. 

Till huvudsidan för Säker vandring