Sidan innehåller annonslänkar

Hygien

Hygien kan vara ett orosmoment för många för att ge sig ut på en lång vandring. Men det behöver inte vara så komplicerat och det handlar oftast om en vanesak. Här är lite bra tips att tänka på.

Grundläggande hygientänk

När du slår läger i ex. fjällen eller i skogen vid ett vattendrag är det jätteviktigt att tydligt för alla i gruppen bestämma var ni ska göra olika saker. Vad vi menar här är att bestämma plats för att ta dricksvatten, disk, tvätt (både av kläder samt av sig själv). Högst upp i vattendraget (inom området för lägerplatsen såklart) är det dricksvattenpåfyllnad som gäller. Detta för att inte kontaminera (smutsa ner) ditt dricksvatten med bakterier som kan vara skadliga för dig. I mitten av vattendraget är det diskning och allra längst ner sker tvätt av kläder och sedan tvätt av dig själv.

Var noga med din handhygien genom hela vandringsturen. Det finns få saker som är så besvärliga som en magsjuka mitt på fjället… Vanligt tvål och vatten duger gott men även en liten flaska handdesinfektionsmedel kan vara smidig att ha med sig.

Bra saker att packa ner gällande toalettartiklar

– Tandborste (är du gramjägare ser du till att ha en resetandborste eller sågar av delar av handtaget på tandborsten)
– Tandkräm
– Solskydd (vid behov)
– Myggmedel
– Toapapper
– Handsprit
– Tvål & Schampo (gärna Sjö&Hav som är biologiskt nedbrytbart och därmed snällare för våra vattendrag när vi är ute)
– Deo
– Tandtråd
– Ev mediciner
– Mensskydd (om man behöver det. En menskopp kan vara ett bra tips för en längre vandring)
– Handduk

Första hjälpen/ sjukvårdsväska

Man skall även alltid ha med sig ett första hjälpenkit vilket du kan läsa mer om på vår sida om sjukvårdsväskan.

Hur går jag på toaletten i naturen?

Även om man är ute i naturen måste man så klart uträtta sina behov. Regeln är så klart att om det finns offentliga toaletter eller torrdass i närheten skall dessa användas i så stor utsträckning som det går. Men det är inte alltid det finns. Då får man uträtta sina behov ute i naturen.

Första regeln – släng inte toalettpapper hur som helst i naturen! Jag bli sällan så arg som när jag ser människor som slängt skräp i naturen och det inkluderar toalettpapper. Jag menar inte att du ska bära med dig det hem men göm det. Gräv ner det, lägg det under en sten eller liknande. Så slipper alla andra som kommer efter dig att se dina spår. Vintertid när du inte kan gräva ner ditt toalettpapper rekommenderas faktiskt att du bränner upp det.

Om du behöver göra nummer 2 är tipset att se till att komma en bit från vandringsleden. Både för att slippa att någon skall gå förbi men också för ingen skall behöva riskera att stöta på det du lämnar efter dig. Se även till att inte göra det för nära något vattendrag som kan kontamineras. Om det finns jord där du är se till att gräva ett hål och utför dina behov i hålet och fyll igen det. Det är därför alltid bra att ha med sig en lite spade. Är du på platser där det kan vara svårt att gräva se till att gömma det så gott det går under växter och stenar. Tycker du det är svårt att huka dig utan stöd så kan du alltid använda dig av ett träd, stock eller sten i närheten. Här är några tips på positioner

Huvudregeln är – Lämna inga synliga spår efter dig.

Hjälpmedel för toalettbesök i friluftslivet!

Det behöver inte vara så svårt och många är rädda för just detta i onödan. Men rädslan hos många har gjort att många har hittat på den ena galna idén efter den andra. Här är några exempel. Bedöm själv vad du tycker.

Shee wee – Plaströr som gör det möjligt för tjejer att stå upp och kissa utan att ta av sig kläderna. Finns i olika färger och med fodral.

Go Girl – Liknande koncept som Shee wee. Har personligen inte använt dem så kan ej bedöma hur de fungerar.

Loop and poop – Amerikansk uppfinning som består av principen att du spänner upp dig själv med ett spännband mot ett träd. Oklart om de fortfarande finns då deras hemsida inte finnslängre och de verkar inte vara så aktiva på Facebook längre. Kanske även grundarna insåg att deras ”patenterade” lösning inte var så användbar ändå…

Samla vackra platser

För en hel del år sedan kom jag att diskutera det här med toalettbesök i naturen med en vän. Han berättade då att han hade en mental lista på vackra platser han sett när han uträttade sina behov. Jag skrattade först lite åt hans idé men jag ska erkänna att jag genom åren tänkt på hans kommentar vid väldigt många tillfällen då jag själv gjort det jag behövt… Topp 3 på min lista? Ok, jag ger er den…

  1. Utsikten från Kebnekaises topp (eller ja på väg ner från toppen…)
  2. Ett massivt stenras på berget Humphreys Peak i Arizona, USA
  3. Kärrringön på svenska västkusten – ett stilla hav med underbar svensk skärgård