Hej alla!

Då jag nu har bestämt att jag ska fjällvandra i sommar så börjar jakten på kunskap, produkter och kanske det viktigaste ; ökad kondis och styrka!

Mitt högra lår har ingen muskel, kan alltså inte använda höger ben först när jag reser mig eller kliver upp på något. Så nu är det specialträning för det. Ingen rolig syn när jag ramlat och står på alla fyra med stor ryggsäck på och ska försöka kliva upp. Som jag förstås gjorde häromdagen när vi var ute och vandringstränade!

Jag får inte använda stavar just nu då jag fått något som heter ”Morbus de Quervain”, dvs en inflammatorisk process i en senskida i båda handlederna! Gör ont när jag använder tumme och handled, så måste ha ortos dygnet runt i minst 3 veckor. Det kan bli kroniskt så jag ska vara lydig och inte lägga onödig energi på det! Jag kan ju fortfarande gå!

När jag pratade med min sjukgymnast och läkare om min önskan att fjällvandra så sa de att det var viktigt att vara försiktig i början. Från aug-16 tills oktober -17 har jag inte motionerat något pga ryggskadan och saknaden av min hund. Därför blir jag lätt överansträngd nu i början, det är svårt att ta det lugnt när det är så roligt. Men jag har lärt mig att lyssna på kroppen! Det jag och säkert andra undrar över, är hur jag kan bära en stor ryggsäck med min hälsostatus. Har dock bra smärtlindring i form av ett sk morfinplåster. Jag har tex. svårt att bära en kasse med mjölk och att stå stilla en stund mm, men om ryggsäcken sitter rätt så ligger tyngden på höfterna och inte ryggen samtidigt som jag rör på mig.

Mjölksyran kommer alltid när jag går uppför, men det lättar lite efter ett tag. Senaste vandringsträningarna har vi gått vi på en motionsslinga på lite isigt underlag (därav min vurpa) men det går riktigt bra och Karin tycker jag gjort framsteg. Igår gick vi 6 km på snabbaste tiden hittills. Dessutom hade jag lagt på lite mer vikt i ryggan. Det glädjer mig väldigt, JIPPI!!

Några småsaker som jag upptäckt är bla att jag fryser om händerna lätt, fingrarna blir som ispinnar. Fryser om ryggen även när vi stannar för fika. Det syns nog på bilden nedan. Fått lite extrapengar så igår beställde jag massor på rea på nätet, vilken lycka. Det blev bla. 3 olika vantar, ullvantar, goretexvantar och fleecevantar med liten lucka så man bara lyfter översta delen för att fixa något. Banne mig om jag ska frysa nu haha, beställde även handvärmare som håller flera timmar. Dessutom hittade jag en lättviktsdunjacka, blev en herrmodell lite större så man får på den på ytterkläderna.  Jag kan sitta och glo på nätet hur länge som helst, hittat många bra postordersajter.

Tittar bl.a. på Youtube där det finns en uppsjö av information! Prenumererar på vissa  som informerar om mat, produkttester och dessutom alla filmer från fjällvandringar. Hittade en film från exakt där vi ska gå, (Tossåsen/Lunndörren i Jämtland) det var jättekul att se. Tittat på en tjej som vandrade själv för första gången ”Ensam i Sarek” och ”Ensam i Abisko”, de var bra!

Plus flera bajsskolor, för det är ju det där med toabesök i fjällen… På kalfjället finns inte så många buskar att gömma sig bakom så bara att gilla läget o hälsa glatt om någon råkar vandra förbi. Nästa gång är det kanske ombytta roller. Har förstått att det finns många olika åsikter om detta ämne, men det som gäller dock är att gå bort en bra bit ifrån leden o vattendrag!! En del gräver en grop (finns specialspadar ”trowel”) och en del lägger en sten på, papperet kan man ta med sig i en påse eller bränna upp det! Absolut inte lämna pappret! Jag ska köpa en trädgårdsspade i plast (väger nästan inget) och ta med en längre gaständare.

Förutom Youtube så finns det olika hemsidor, många bra böcker och social media att söka information på. Listar några favoriter i slutet på en del inlägg. Google, Pricerunner o Prisjakt används dagligen för att leta bra priser o det lönar sig verkligen! Vill man spara pengar så kan man skicka efter från utlandet, jag har skickat efter från Storbrittanien förut så det känner jag mig trygg med. Jag är ju en extrem anglofil så det är ju inte så konstigt. Men USA och Kina mfl är jag osäker på med tull och andra extra avgifter så de får vara.

För ett tag sedan köpte jag ett par vandringskängor från Lundhags som hette Tjakke Mid. Lundhags är nog störst i Sverige  som tillverkar kängor av hög kvalité. Blev dock så besviken när jag hämtat de, då de var supertrånga att få på!

Skickade tyvärr tillbaka dem. Mailade till Lundhags och fick svar samma dag från en av Lundhagarna själv (Mats-Håkan).

Han sa att Tjakke Mid var den smalaste, så vad jag än valde istället så skulle de bli bättre! Han rekommenderade ”Vandra Ws Mid” som är en 1-lagers skänga dvs ofodrad, eller 3-lagerskängan ”Mira II Ws Mid”. Han skrev hur jag skulle mäta o annan bra info, det kallar jag bra service! Hittade Vandra Ws Mid  på  Outnorth.se med drygt 40% rabatt, har haft de inne ett par dagar och de sitter perfekt så nu ska jag smörja de för att ta första promenaden ute imorgon. De är dessutom ursnygga

Har aldrig haft så fina o dyra kängor.

Ska hyra filmen ”Wild” med Reese Witherspoon , har sett den förut på bio men nu kommer jag nog känna igen en del saker. Har ni inte sett den, gör’t!!! Superbra!!

På återseende

Kram Siw

Senaste inköp:

Lundhags ”Vandra Ws  Mid”

Betyg: ????????????????????

Regnbyxor Betyg: ????

Veckans fundering:????

Finns det inga Regnbyxor för korta personer?? ????

Går ju ej att lägga upp när det är blixtlås nertill!!