För att inspirera ännu fler låter vi då och då våra läsare gästblogga och dela med sig av sina äventyr här på Vandringsguiden.se. Antingen bloggar de löpande eller så berättar de om ett specifikt vandringsäventyr. Vi tycker det är kul att följa och hoppas fler vill dela med sig av sina härliga vandringsberättelser…

Johanna kontaktade oss i mars och hade frågor angående att bestiga Kebnekaise. Då var hon mitt upp i planeringen av sitt första äventyr i Kebnekaiseområdet. Men just nu är hon och familjen vid Kebnekaise och vi har äran att få ta del av hennes äventyr. Johanna kommer generöst dela med sig av sina reflektioner och slutsatser. Hur väl stämmer verkligheten med planeringen och vill även svara på de frågor som de själv funderat över när de planerat.

Närmsta dagarna kommer ni få följa med Johanna, Lars, Petter och Andreas på deras vandring mot Kebnekaises topp. Det är många som drömmer att nå Sveriges högst topp och vi ser fram emot att få följa med på deras resa….  Så gör som vi och följ med Johanna de kommande dagarna. Vi håller alla tummar och tår att de når toppen!

Att nå toppen på Kebnekaise

Vi är familj som bestämt oss för att fjällvandra och bestiga Kebnekaise.  Pappa Lars och mamma Johanna har vandrat i ungdomens dagar. Petter och Andreas har vandrat med skolan i Vassijaure och i Velibit i Kroatien men att vandra gemensamt och i nästan en hel vecka är helt nytt för oss.

Vi har läst och förberett oss sedan december – en del av oss mycket, den andra delen lite mindre. Vi har läst och ställt frågor. Vi har planerat och planerat om. Vi har köpt ny utrustning som vi försökt lära oss och gå in. Vi har hyrt utrustning på Hygglo och lånat av släkten.  Vi har tvivlat och känt oss starka.

Vi ser fram emot att få anta denna utmaning som familj och lära känna varandra ännu bättre!

Kort om oss

Friluftsmeriter:
Vandring längs Skåneleden, Kullaleden, Vassijaure och i Velebitmassivet i Kroatien.

Senaste vandringen:
Vi har bott på olika håll i vår. Lars har gjort dagsvandringar upp och ner för berget Sljeme i Zagreb nästan varje helg. Johanna har vandrat dagsvandringar längs Kullaleden från Farhult till Mölle. Gemensamt vandrade vi i februari i Istrien längs en gammal järnväg. Det var platt och skönt!

Största vandringsminne:
När vi nästan nådde toppen av berget Klek i Kroatien. Klek är nöstan 1200m högt och vi vandrade i massivt fall av tung blötsnö. Vi fick tyvärr vända precis före toppen men torkade kläder och drack värmande rakija i toppstugan.

Varför vandrar ni?
För att göra något tillsammans, för att söka utmaningar och för att bryta vardagen svarar Johanna och Lars. För att  mamma fick vandringen till Kebnekaise  i 50-årspresent svarar Petter och Andreas.

Var har ni i topplocket?
Första förband och plånbok

Vad brukar era ryggsäckar väga?
Vet inte. Detta är första gången på länge som vi ska vandra flera dagar. Vi hamnar nog runt 15-20 kg.

Stormkök eller öppen eld: Stormkök alla gånger denna varma och torra sommar.
Kängor eller stövlar: vi har alla kängor.
Fjäll eller skog: fjäll tror vi men låt oss svara efter vandringen. Kanske skånsk bokskog vinner.
Tält eller vindskydd: vi börjar med tält. Kanske vågar vi vindskydd längre fram
Dun- eller syntetsäck: vi satsade på syntet då vi mest kommer att vandra i varmt väder.

Vi tycker det skall bli kul att följa och önskar Johanna med familj stor lycka till och hoppas ni får ett riktigt härligt äventyr!