Sidan innehåller annonslänkar
Ett av de vanligast felen som många oerfarna vandrare gör är att de inte dricker tillräckligt med vatten eller får i sig för lite energi medan de är ute och vandrar. En vandrare som inte dricker och äter ordentligt blir snabbt trött, tappar humöret och ofta blir det större risk för olyckor etc. Så se till att dricka och äta ordentligt. Speciellt vid ansträngande vandring uppför eller med full packning.
Enligt försvarets överlevnadshandbok behöver en vuxen människa 2,5 liter vatten per dygn och ännu mer om man är fysiskt aktiv. Detta är såklart väldigt individuellt så utgå ifrån vad du dricker hemma ett vanligt dygn och justera efter aktivitetsnivå, värme, typ av kost mm.
Läs mer om uttorkning hos 1177.
Ett bra knep för att dricka mer är att använda sig av ett vätskesystem för då dricker man ofta mer för man behöver inte stanna och ta upp vattenflaskan hela tiden för att kunna dricka.
Hur mycket vatten man behöver packa med sig när man ska ut på vandring är väldigt beroende på vart man vandrar samt hur mycket vatten man behöver till sin matlagning. Vatten är tungt att bära på så man vill helst bära på så lite som möjligt samtidigt som det är väldigt viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska när man är ute.
Det första att kolla när man planerar sin vandring är att kolla på tillgången till vatten längs vägen. Kommer man gå förbi platser där man kan fylla på? Längs många vandringsleder finns det brunnar eller påfyllnadsställen och de är ofta utmärkta på kartan. Det kan både finnas källor att fylla på i eller brunnar och kranar. Går ni förbi någon civilisation där man kan fylla på vatten? Det kan ju även vara möjligt att knacka på någon gård eller liknande och fråga om man får fylla på vatten. Det är oftast inga problem.
– När kan jag fylla på vatten nästa gång och hur mycket behövar jag tills dess?
– Hur mycket vatten behöver jag till matlagningen? Kan jag kanske laga något som behöver mindre vatten?
– Hur varmt är det? (Är det varmt och soligt kommer du behöva mer vatten)
– Packa vattnet högt upp i ryggsäcken då det är tungt.
En av de bästa sakerna med att vandra i svenska fjällen är att du kan utan problem dricka ur fjällbäckarna.
En av huvudreglerna som alltid gäller är att man inte skall dricka vatten som är stillastående. Dvs. hitta alltid dricksvatten i bäckar och åar som rör på sig. Har vattnet stått stilla och där inte finns någon cirkulation är det större risk att det är dåligt. Så det går i princip att säga att det alltså är fritt fram att dricka bäckvatten i fjällen så länge det är rörligt och klart.
När det gäller att dricka vatten i vattendrag i övriga Sverige eller Norden är det många som inte har några problem med detta. Allra oftast är vårt vatten här i Sverige av väldigt god kvalité men jag skulle ändå vara försiktig.
Det som är viktigt är dock att man inte dricker smältvatten från glaciärer då detta vatten har små små sten/grus i sig som är skadligt för dig. Du kan känna igen glaciärsmältvatten genom att det är grumligare och ofta vitfärgat.
Det finns en liten risk att vattnet i vattendraget kan innehålla bakterier som kan göra dig sjuk. En anledning kan vara att man är oförsiktig med basal hygien på lägerplatsen, exempelvis tvättar händerna efter toalettbesök ovanströms platsen där ni hämtar vatten för matlagning. En annan anledning kan vara att det ligger ett dött djur i närheten av vattendraget. Reka gärna vattendraget uppströms och titta efter tecken på att det finns döda djur, exempelvis om många renar eller fåglar samlats på ett ställe eller om det rentav luktar illa.
Om jag skulle vandra utomlands där jag inte har koll på omgivningen skulle jag inte dricka vattnet utan att behandla det eller om jag fått information om att det är drickbart från lokal kännedom. Dessutom kan det mycket väl vara så att lokalbefolkningen klarar att dricka vattnet från vattendrag men att vi som turister inte kan det då vi inte är vana vid den bakteriefloran.
Det finns många sätt att hantera vatten på för att göra det mer riskfritt att använda som dricksvatten.
Ett enkelt sätt att minska risken med farliga bakterier i vattnet är att koka upp vattnet och hålla det kokande någon minut. Säkerställ att vattnet verkligen kokar (!!) och värm INTE bara upp det. Enligt Lars Fält, en av Sveriges överlevnadsexperter, finns det en tumregel för kokning av vatten som rening. Denna tumregel lyder ”big bubbles, no troubles”, så se alltså till att koka upp vattnet ordentligt! Att värma upp vattnet till 100 grader tar död på de flesta skadliga bakterierna. Låt det sedan stå och svalna under lock. Nackdelen är att det tar tid för vattnet att svalna om det är varmt ute.
Du kan med fördel ha en vattenflaska i metall som klarar att du häller över kokande/varmt vatten i den utan att den förstörs.
Det finns flera olika produkter som renar vattnet rent kemiskt. Dvs. du stoppar i ett pulver, droppar eller piller i ditt vatten, skakar om och låter det stå. Dessa tar då död på ev. bakterier etc. på kemiskt vis. Dessa produkter tar dock inte bort andra problem såsom fysiska partiklar som småsten och grus och inte heller ex. föroreningar och tungmetaller etc. Så se till att använda dessa produkter på klart vatten och var medveten om att de inte tar bort ALLT som kan vara skadligt. Ex på produkter är Xinix Aquacare (klordioxid) och Micropur (klor och silverjoner)
Pumpar med filter
Ett annat alternativ är att du har en pump som renar via filter. Den mest populära produkten är ex MSR Miniworks EX. Finns även filter man kan sätta på slangen på sina vätskesystem för att ta bort smak och fysiska partiklar. Ex platypus Carbon element.