Jämtlandstriangeln är en klassisk vandring i svenska fjällen. En vandring som är lätttilgänglig, lättnavigerad och möjlig att göra med lite packning då du går mellan 3 fjällstationer. Den så kallade triangeln som man syftar på är sträckorna mellan fjällstationerna STF Storulvån, STF Sylarna och STF Blåhammaren. Vandringen är totalt 46 km och lätt terräng om du går på de markerade lederna. Ofta utgår man från Storulvånds fjällstation men då vandringen är en rundvandring kan du så klart börja och sluta där det passar en själv.
Vandring längs Jämtlandstriangeln går att göra både med full packning och tält men även med liten packning och med helpension på fjällstationerna. Välj du själv vilket passar dig. Önskar du prova att göra en toppbestigning kan du även passa på att bestiga Sylarna med Storsylen på 1762 möh. En riktigt rolig topbestigning.
Oavsett vilken typ som passar dig kan du i vår guide få massa bra info inför din vandring. Har du några fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss med dina frågor.
Som man förstår av namnet hittar du Jämtlandstriangeln i Jämtland. Storulvåns fjällstation som är den vanligast platsen att utgå ifrån hittar du sydvsäst om Åre eller sydöst om Storlien. Ganska nära den norska gränsen. Jämtlandstriangeln är en lätttillgänglig vandring då du lätt kan åka kollektivt till Storulvåns fjällstation.
Lättaste sättet att ta sig till Jämtlandstriangeln är att ta tåget till Duved och sedan ta bussen därifrån direkt till Storulvåns fjällstation. Nattåget stannar i Duved så det är ett smidigt alternativ om du kommer söderifrån. Vintertid fram till april går nattågen men på sommaren har SJ nog tyvärr inget nattåg på sträckan så då får man åka andra varianter. Men sök resa lättast på SJs hemsida
Bussen från Duved körs av Wänseths buss. Busstransfern direkt till fjällstationen går smidigt i anslutning till att många av tågen anländer till Duved. Boka, se tidtabeller och köp plats på Wänseths hemsida.
Östersund flygplats eller Åre flygplats som den även kallas ligger ca 2 h bort och från flygplatsen kan du ta dig både med bil eller tåg vidare. Även Trondheims flygplats ligger ganska nära på 1,5 h bort. Det finns även tåg från Trondheim.
Om du kör bil kan du köra ända fram till Storulvåns fjällstation där det finns möjlighet att parkera. Det tar ca 2 h att köra från Östersund, 1 h från Åre eller 1,5 h från Trondheim. Observera dock att vägen är stängd nattetid under vinterperioden och även om vädret är dåligt under hela året.
Parkering betalas på fjällstationen men om man bor på fjällstationen ingår parkering.
GPS-koordinater: N63.16877°, E12.361851°
Även om du skall gå på leden är det alltid bra att ha med sig karta. Här är några som funkar i området.
Fjällkartan – Z6 Storlien-Ljungdalen – 1:100 000 – Se karta på Bokus
Fjällkartan – Z54 Sylarna -Helags – 1:50 000 – Se karta på Bokus
Jämtlandstriangeln Calazo 1:50 000 – Se karta på Bokus
Jämtlandsfjällen Calazo 1:100 00 – Se karta på Bokus
Jämtlandsfjällen Outdorrkartan 1:75 000 – Se karta på Bokus
Se även till att du vet hur du använder din karta och komplettera gärna med att ha en kompass med dig. Även om Jämtlandstriangeln är lättnavigerad så är det en bra chans att träna. Läs mer om Karta och Kompass i vår serie om Säker vandring
Allra lättast är att börja sin vandring på jämtlandstriangeln på Storulvåns fjällstation. Detta då det är allra lättast att ta sig dit både med bil eller kollektivt. Storulvåns fjällstation är en stor fjällstation som har i princip allt man kan tänkas behöva. Bastun med utsikt över fjällbjörkarna är personligen en av mina favoriter. Efter att vandrat i hällregn i 4 dagar så var en varm bastu med utsikt en riktigt skön upplevelse när jag var där sist.
När det gäller boende finns alla typer av standard från eget 2-bäddsrum med egen toalett och lakan m.m till att sova i sovsal med övriga gäster. Det är även möjligt att tälta i närheten av fjällstationen och mot en serviceavgift utnyttja faciliteterna på fjällstationen. Det finns totalt ca 150 bäddar på fjällstationen. Läs mer om de olika alternativen på fjällstationens hemsida. Under högsäsong är det bäst att boka boende.
På fjällstationen finns restaurang med fullständiga rättigheter så du behöver inte bära med dig din egna mat om du inte vill det. Men det finns även självhushåll för den som önskar det.
På Storulvåns fjällstation finns även butik och uthyrning av utrusnting, lekrum m.m. Om du skall vandra och vill lämna en del av packningen som ex resekläder etc är detta möjligt i skåp på fjällstationen.
Länk till fjällstationens hemsida: STF Storulvån Fjällstation
Sylarna fjällstation ligger ute på fjället och närmaste bilväg till fjällstationen är via Storulvåns fjällstation. Dvs du måste gå eller åka skidor dit. På vintern är det dock möjligt att åka fjällexpressen (bandvagn) vilket du kan läsa mer om på fjällstationens hemsida.
Även på Sylarnas fjällstation finns boende i olika standard. Det finns möjlighet att sova både i sovsal och i egna rum. Toalett och badrum finns i korridorerna. Även på Sylarnas fjällsation som på de flesta andra av STFs anläggningar i fjällen kan man även tälta i närheten och betala en serviceavgift för att använda anläggningen.
Trots att sylarna ligger långt från vägar och civilisationen finns här ändå en butik där du kan handla mat eller ev kompletera den maten du har med dig. Men det finns inget behov att ta med sig mat om du inte vill utan det finns att köpa på plats.
Det finns även en enklare restaurang där du kan äta dina mål mat. Det är inte möjligt att köpa alkohol utan endast bastuöl i form av folköl. Från 2018 är det inte heller tillåtet att ta med sig egen alkohol till fjällsationen. Det är även möjligt att köpa med sig lunchpaket från fjällstationen.
Du kan hyra enkel utrustning på fjällstationen men inte till samma utsträckning som på Storulvåns fjällstation.
Läs mer på fjällstationens hemsida: STF Sylarna Fjällstation
Blåhammaren är STFs högst belägna fjällsation. Belägen 1086 m över havet. Det är även en av de minsta fjällstationerna men med vacker utsikt. Även här finns en bastu med vacker utsikt.
Det finns runt 60 bäddar på fjällsationen och du bör boka både boende och mat om du planerar att bo här. Då stationen ligger som den ligger har restaurangen på fjällstationen inte resurser som ex på Storulvån utan du behöver boka måltiderna i förväg. Som övriga fjällstationer är du välkommen att tälta och använda faciliterna mot ett mindre kostnad.
Läs mer på fjällstationens hemsida: STF Blåhammaren Fjällstation
Lederna mellan de tre fjällstationerna i Jätmtlandstriangeln är väl upptrampade leder vilket gör dem lätttillgänliga och väldigt lätta att navigera. I högsäsong behöver du inte vara orolig att vara själv. Detta gör att de är väldigt bra för nybörjare eller om du inte är bekväm med att navigera själv. När vi vandrade där sist valde vi att gå en alternativ väg för att få det lite mer avskilt men detta kräver så klart bättre kartor och mer vana att navigera. Men det är fullt möjligt att gå delar av sträckan utanför leden om du inte vill att det skall vara så mycket andra vandrare i närheten. Vi gjorde en kombination där vi korsade den norska gränsen och gick en bit inne i Norge och sedan gick vi en bit på huvudleden. Vi bodde i tält men använde fjällstationerna att värma oss och torka lite då det ösregnade i fyra dagar..Här väljer var och en vad som passar den bäst.
Sträckan mellan Sylarna och Blåhammaren är delvis kuperad och sista biten upp mot Blåhammaren (som ligger på 1085 möh) går det uppför.
Sträckan mellan Blåhammaren tillbaka till Storulvån går nedför och är realtvit lättvandrad.
Sylarnas fjällstation ligger vid foten av Storsylen och detta är ett berg om jag varmt kan rekommendera för en toppbestigning. Storsylen är 1782 möh och det går bra att bestiga på en dagsetapp från fjällstationen. Första bestigningen gjordes 1886 och uppe på toppen finns ett fint märke och en gästbok. Berget ligger nästan precis på gränsen mellan Sverige och Norge.
Bestigningen av Storsylen görs över stenar och vissa korta sträckor kan man behöva använda händerna för att ta sig upp mellan stenblocken. Men det krävs ingen klättring. För vana vandrare är det möjligt att göra turen själv men det går även att göra tillsammans med guide.
När vi nådde Sylarna slog vi läger med tält en liten bit från Sylarna fjällstation. Det var regnigt och blåsigt men vi hittade en bra tältplats ändå. Där skapade vi vårt basläger och dagen efter gjorde vi en toppbestigning med endast en mindre ryggsäck. Tänk på att alltid ha med tillräckligt med mat och dricka när du gör en toppbestigning. Ta även alltid med första hjälpen och varma kläder. Det blir snabbt mycket kallare när du kommer upp högre upp och det är lätt att man stukar fötter eller ramlar vid en bestigning eller snarare sen ner från berget.
Din resa till Jämtlandstriangeln kan du planera på olika nivåer allt från att bo i tält till helpension på fjällsationerna. För den som önskar varianten med helpension m.m kan man köpa ett färdigt paket från STF. Både med och utan guide. Där ingår:
– 3 nätter med logi, del i 2-bäddsrum
– Helpension
– Reselakan
– Slutstädning av rum
Paket där du vandrar på egen hand: https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/jamtlandstriangeln-pa-egen-hand-premium/
Paket med guide: https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/jamtlandstriangeln-original-sommar/