Förbered dina fötter

Inför vandringen är det viktigt att ta väl hand om sina fötter som utsätts för påfrestning under en vandring och då speciellt en längre vandring. Tänk på att klippa tånaglar ca en vecka innan vandringen. Bra att inte göra det precis innan för att undvika risken för ex nageltrång. För att undvika nageltrång skall du klippa naglarna rakt över och inte för kort så att nagelns kant är utanför nagelbädden. Fila gärna naglarna för att få bort vassa hörn. Om du skulle få problem med naglar och nageltrång under vandringen är ett bra tips att fila uppe på nageln för att minska trycket vilket minskar problemet.

Många föredrar att tejpa sina fötter i förebyggande syfte för att undvika skoskav. Viktigt är att tejpa de delar man ofta får skoskav på vilken man lär sig efter ett tag. Jag själv tejpar alltid mina hälar som på bilden nedan vid längre vandringar. Leukoplast som finns i olika storlekar på apoteken är en bra tejp att använda. Tänk på att inte tejpa så du får veck på tejpen som i sig kan orsaka skoskav.

Ha alltid med skoskavsplåster på vandringen. Även om du tror att du inte kommer behöva det så är det kanske någon annan som behöver det. Det är en riktig pina att gå en hel vandring med skoskav men rätt hjälpmedel kan göra under. Compeed eller liknande produkter är bra att ha om man väl fått skoskav. Tänk bara på att göra rent och värma upp plåstret ordentligt innan du sätter på det så det verkligen sitter där.

Ta även hand om dina fötter genom att ha rätt skor på fötterna.
Läs gärna vandringsguidens tips vid val av kängor.