Vi har fått en ny fråga från Magdalena:

Hej, vi är tre tjejer som vill göra en riktig fjällvandring i slutat av augusti/ början av september. Vi vill bara vandra själva, det vill säga utan guide eller annat sällskap. Kunna skaffa mat och proviant vid stationer och välja mellan att sova i tält eller stugor. Det vore även underbart om man kunde fiska maten under vandring men det är ju absolut inte nödvändigt.
Har ni några tips att ge oss?
Tack på förhand// tre taggade tjejer

Och vårt svar till Magdalena lyder som följer:

Hej Magdalena!

Kul att ni ska ge er ut och vandra i fjällen! Ett klassiskt tips jag kan ge er är Jämtlandstriangeln, en bra tur för den som inte vandrat i fjällen innan. Turen är 47km lång och beroende på hur långt man vill gå varje dag så är 3-5 dagar nog lagom. Dessutom kan man vid Sylarnas fjällstation göra en topptur på Syltoppen och då är det bra att ha en extra dags marginal där då vädret inte alltid är optimalt för att göra en topptur. Så då kan det va gött att ta en vilodag och sen göra nytt försök på topptur dagen efter. Hela denna tur kan göras på egen hand, se bara till att ni har bra kartor och bra utrustning!
Här kan ni både välja mellan att bo mer eller mindre lyxigt på fjällstationer och att bo i tält och laga er egen mat på stormkök. På fjällstationerna kan man köpa mat eller äta i dess ”restjämtlandstriangelnauranger” men tänk på att utbudet ofta är väldigt begränsat då allt måste transporteras dit och det inte finns bilvägar… Priserna blir också därefter! Vad gäller fiske längs turen har vi dock inte mycket information att ge, dessutom är det ju ofta ett ganska osäkert kort… 🙂
Själv brukar jag ha med mig mat för hela turen, antingen frystorkat eller så torkar jag själv (vilket ofta blir mycket godare!). Se gärna http://www.vandringsguiden.se/torka-mat/ för hur man gör när man själv torkar mat och http://www.vandringsguiden.se/matlagning/tips-pa-matratter/ för lite tips på maträtter.
Se gärna http://www.vandringsguiden.se/bra-tips/utrustning/packningslista/ för tips bra bra packlista, där finns även en som ni kan ladda ner.
Hoppas ni fått lite tips och idéer! Önskar er en jättefin tur!
Emma på Vandringsguiden.se