Sidan innehåller annonslänkar

Köldskador

När vi är ute när det är kallt (eller om det blåser mycket, se köldeffekt vind nedan) är det ganska lätt att få en mild köldskada. Om den sen dessutom inte upptäcks i tid och åtgärder sätts in kan resultatet faktiskt bli en bestående skada i vävnaden. Vi ska här reda ut begreppen och prata lite om myterna kring att förebygga och ta hand om köldskador. Dessa råd skriver vi riktade till dig som vandrar men fungerar givetvis oavsett vad du gör utomhus när det är kallt!

Förebygga köldskador

Klä dig rätt

Genom att vara rätt klädd för det aktuella vädret har du gett dig själv de bästa förutsättningarna för att hålla värmen och därmed också för att undvika köldskador. Se också till att hela tiden vara aktiv och rör på fingrar och tår.

Läs mer om att klä dig rätt för vandring.

Bar hud

Första, bästa och enklaste rådet… låt bli ansiktstvätten den morgonen du ska ut i kylan! Om du istället tvättar ansiktet på kvällen innan så hinner din hud bygga upp sitt normala skyddslager av fett under natten.

Bar hud så som nästippen och kinderna är svåra att klä på. Det finns masker av neopren att köpa och som skyddar bra mot avkylning i ansiktet. En Balaklava kan vara ett annat alternativ för att bättre kunna skydda bar hud i ansiktet.

Köp mask i neopren hos Fritid och prylar

Köp Balaklava hos Outnorth

Det går också att smörja ansiktet med en fet kräm. Det viktiga är då att krämen är VATTENFRI! Det finns nämligen en risk att vattnet i krämen annars fryser mot huden och därmed istället ökar risken för att ge köldskador.

En salva vi testat och gillar är Weledas Calendula Weather Protection Cream.

Förebygga och ta hand om köldskador

Hur ser en köldskada ut?

Köldskador delas upp i olika stadier. Första stadiet innebär att huden först blir vit och kall och sedan försvinner känseln i det aktuella området. Störst risk är det för örsnibbar, kinder, nästippen samt fingrar och tår.

I nästa steg blir hudområdet hårt och vitgult, eventuellt också med ett blåmarmorerat mönster. Detta är en allvarlig form av köldskada och ger ofta besvär också i efterförloppet. Om man dessutom har försökt att värma upp den aktuella kroppsdelen under 20-30 minuter utan att den återgått till att se normal ut räknas det som en djupare förfrysning. Denna form av köldskada ger långa kvarstående men.

Hur ska jag ta hand om en köldskada?

Varm och torr om hela kroppen

Det primära vid upptäckt av en köldskada är att se till att den utsatta personen är torr och tillräckligt varm om resten av kroppen. Behövs det så byt kläder om exempelvis underställströjan är svettig och blöt! Sätt gärna på också ett extra förstärkningsplagg, exempelvis en tjock tröja eller en tunn dunjacka. Glöm inte mössan då den största delen av värmen försvinner från kroppen genom huvudet!

Värm upp långsamt

Gör allra först en bedömning om huruvida den köldskadade personen kan garanteras att fortsätta hållas varm sedan uppvärmning är påbörjad. Detta gäller framför allt om det finns om en större generell risk för förfrysning (av hela personen) och inte enbart en köldskadad kind.

Köldskadan ska värmas upp utan fördröjning! Börja med att stoppa exponeringen av kyla och fortsätt sedan med att värma upp den aktuella kroppsdelen långsamt.

Hud mot hud

Värm gärna den skadade kroppsdelen hud mot hud. Fingrar kan enkelt värmas i armhålor, fötter gärna på någon annans mage. Det finns en fördel med att låta någon annan värma upp dig, det är ofta effektivare och lättare än att försöka värma upp mot sin egen hud. Ofta är personen antingen lite frusen eller riktigt kall och då är det svårt för kroppen att klara av också värma upp kalla extremiteter.

Om man försöker värma upp den skadade huddelen med en extern värmekälla ska man vara ytterst försiktig så att man inte istället bränner huden som i det skadade läget inte har full känsel. Det kan alltså vara svårt att känna de normala varningssignalerna på att nåt är för varm och du måste därmed vara extra försiktig. Om du exempelvis använder ett värmepaket, ett heatpack eller en vetekudde så ta för vana att ha något emellan. Stoppa till exempel värmekällan i en tunn handduk eller dylikt.

Det du däremot INTE ska göra med en köldskada är att gnugga den med snö eller is! Detta förvärrar skadan.

När du värmer upp skadan kan huden i området både bli rött och göra riktigt ont, men fortsätt ändå att värma upp! Du ska hålla på tills kroppsdelen fått normal färg och känsel.

Läs mer om köldskador på Sjukvårdsrådgivningens sida 1177.

Förebygga och ta hand om köldskador

Vindens köldeffekt

I princip överallt där vi vistas utomhus finns också en reell risk för kraftiga vindar. Och alla kan vi väl skriva under på att vinden en fuktig novemberdag eller en bitande kall januarimorgon kan kännas mer än lite isande kall! Men hur mycket ”kallare” blir det egentligen när det blåser?

SMHI har en riktigt bra tabell (se nedan) som visar vindens köldeffekt. Den visar alltså den upplevda temperaturen vid en viss faktiskt temperatur i kombination med en viss vind. Det är lätt att se att ju kallare det faktiskt är enligt termometer och desto mer det blåser desto kallare upplevs det att vara ute i sådant väder. Därför är det också viktigt att inte bara se till att de lager kläder vi har isolerar bra, det är också av stor vikt att vårt yttersta lager är ordentligt vindtätt och på så sätt också skyddar oss mot vindens köldeffekt.

Ett litet exempel är att om du går ut när termometern visar -6 grader men vinden är 14m/s är den upplevda temperaturen så kall som -16!! Eller om du går ut när det är nollgradigt och det är en vind på 6m/s (vilket är ungefär när det blåser så mycket att de första vita gässen kommer på havet) så ger kyleffekten en effektiv temperatur på -5grader.

Kyleffekten
10 6 0 -6 -10 -16 -26 -30 -36
2 m/s 9 5 -2 -9 -14 -21 -33 -37 -44
6 m/s 7 2 -5 -13 -18 -26 -38 -44 -51
10 m/s 6 1 -7 -15 -20 -28 -41 -47 -55
14 m/s 6 0 -8 -16 -22 -30 -44 -49 -57
18 m/s 5 -1 -9 -17 -23 -31 -45 -51 -59
förebygga och ta hand om köldskador