Ett A4-ark i present

På min födelsedag 16 oktober förra året, fick jag ett A4-ark av min vän Karin! Det var fullt med upplysningar om kommande fjällektion med både teori o praktik! Jag blev glad, tänkte att även om jag inte kan vandra pga hälsan så är det ju ett roligt ämne. Så kl 12 prick stod jag på hennes gård där hon väntade bredvid 4 olika tält! Jag fick lära mig om kupoltält och ……. ja vad hette de nu igen (ny lektion nästa vecka så måste plugga på!). (tunneltält kanske? reds anm.) Fick reda på vad de vägde samt när och var de passade bäst (sommar/vinter/skog/fjäll etc). Min vän hade nyligen köpt ett nytt Hillebergstält med en del finesser. Jag insåg då skillnaden mellan bra och dåliga tält. Tex, ingen kondens på insidan, höjd på insidan så man kan sitta, myggnät etc.

Vikten är viktig!

Det är inte klart än vilket tält jag ska ha, ska få låna och har 2 olika alternativ så ska ta reda på vikten på dessa först. Viktigt att ha så lätt packning som möjligt, vikten är mycket viktig har jag lärt mig. Även om det finns gränser! Det finns en bra Facebook-grupp som heter ”Vandra fjäderlätt” där man kan ställa frågor angående vikt på olika produkter. Där har jag en hel del att lära, vad är ultralätt eller ej.

Packa med vågen

Orkar en lätt ryggsäck bära lika mycket som en tyngre? När vi tittat på tälten gick vi in, där följde en väldigt givande lektion om hur och vad man packar. Vågen är med för att kontrollera hela tiden.

Underställ i ull eller bambu

Vilka kläder ska man välja; underställ och underkläder är bäst i ull och bambu. De materialen värmer, transporterar fukt, andas och är lätta att underhålla! Bambu är lätt, väldigt skön närmast kroppen och man behöver inte tvätta så ofta, det räcker med att vädra plaggen. Hittills har jag köpt en överdel av ett underställ, bara måste ha Kari Traa’s underställ, men kostar en del så får ta lite i taget! Det blev en turkos ziptröja i ull, såå snygg! Det lönar sig att kolla på Pricerunner eller Google, ibland är det rea.

Reafynd!

Fyndade även en lite längre skaljacka av märket Marmot på Black Friday i olivgrönt, vill ha allt i den färgen just nu. Blev så glad att jag hittade den jackan, som synes på bilden nedan.

Singelmössa?

På en av de Facebook-sidor jag följer, som handlar om vandring skrivs det en del om att man ska ha grön mössa om man är singel. Finns visst att köpa särskilda gröna singelmössor. Oj, kom ifrån ämnet nu, men finns så mycket att prata om!

Först teori, sedan praktik

Efter genomgången av packning och ryggsäck gick vi ut och vandrade. Min vän Karin hade sin hund, vachteln Signe med och den hunden ska även följa med till fjällen. Saknar min hund Selma så!! Karin hade ryggan med, så när vi tog fikapaus tog hon fram Primusköket och fixade lite kantarellsoppa och te. Sen följde lektion om all mat. Vad kan man torka själv? Tips på olika soppor etc. och lätta produkter till det. Torka olika livsmedel ska jag prova snart, tänkte börja med köttfärs, morötter och frukt.

Torka egen mat

I skrivande stund har jag äpplen i ugnen, ca 50° i 12 timmar ska det vara. Klarar mig inte utan ett Pink Lady-äpple om dagen… Karin hade hade torkat 8 rivna morötter, som blev en knapp dl som torrt. Hittat en kille på Facebook och Youtube som heter Erik Tornblad, han har skrivit 3 böcker om att torka mat mm. Tänkte kolla in dem på bibblan först innan jag köper dem.

Att våga prova…

När maten, tedrickandet (vi är båda stora teälskare så tur att te inte väger något) och lektionen var klar så skulle vi bege oss hem. Jag kände mig så glad och pigg så jag sa att jag ville bära ryggsäcken tillbaka. Den vägde 10 kilo, det var en Arc’teryx på ca 52 L om jag minns rätt. Höftbältet gick att ställa in perfekt så det satt bra på mina höfter, där ska tyngden ligga o inte på axlarna. Lånade Karins vandringsstav också, jag ska dock ha två stavar eftersom jag lätt drullar omkull.

Gick en dryg halvtimme, och fick inte ont!!! På kvällen var jag  väldigt trött förstås, men såå lycklig!! Jag sa till Karin att det här kan förändra mitt liv avsevärt. Bestämde där och då att jag SKA fjällvandra i sommar!

Bilder bla från första lektionen!

På återseende
Kram Siw

Månadens inköp: (present) Långkalsonger i ullfrotté från svenska ”Woolpower”????????????????.  Aningens kliig, men jag är lite känslig. Tänkte ge betyg på inköp, högst är 5 tummen upp!

Dagens fundering; -Ska jag köpa en grön mössa eller ej? 🙂