Louise Quistgaard, en av våra gästbloggare, är just nu på väg ut på sitt stora äventyr att skida hela Kungsleden. Hon skriver om äventyret på sin egen blogg ettvykortfraningenstans.wordpress.com men då hon vill inspirera andra får vi också dela hennes inlägg här! Bilderna i just detta inlägg av avfattade från kameran, därav kvaliteten. 

Dag 1 (26 mars): Saltoluokta till Sitojaure

Kommer iväg kl 11 efter milt packningskaos. Min ryggsäck är inte tyngst, men mest färgglad och definitivt mest packad på utsidan. Jag promenerar i de hårdpackade skoterspåren upp för den 3-4 km långa backen – utan stighudar är det kört…. Vi skidar i sällskap med dansken Jonas, som även går under namnet ”Mr Snacks”. Väl framme i Sitojaure träffar vi en kompis till Camilla, fjället är litet. ????

Dag 2 (27 mars): Sitojaure till Aktse

Mår som en överkörd katt efter (en till) sömnlös natt. Tjohej. Vi såsar runt och kommer iväg kl 11 idag igen. När vi kommer iväg är Kajsa Duracellkanin och pinnar på så det ångar om det! Jag följer henne i hasorna (mycket praktiskt eftersom jag pga vinden har luva på mig och därför mest ser rävpäls från mammas 70-talsmössa).

Äter vindsäckslunch med dramatik, då Kajsa sätter äggmacka i halsen. Därefter pinnar vi på spikrakt uppför ett berg – Lisa och Jonas med stighudar (fungerar till ca 90 graders vinkel), och Kajsa och jag bär skidorna. Sen blev det lika brant utför, och vi utan pulkor sätter skidorna på ryggsäcken och inleder därmed en hyllning till påskharen, där skidorna är öron! När vi kommer fram till Aktsestugan presenterar oss som en stavgångsförening från Västerås alt. att vi är ute och förkunnar påskharens ankomst. Folk blir förvirrade. ????

Dag 3 (28 mars): Vilodag

Vaknar skruttig och hasar mest runt vid stugan, denna kanonsoliga dag då man kunnat skida inåt Rapadalen till. Nåja. Det är vårvinter med takdropp och lavskrikorna leker, och jag knyter ”baaaraaaa makraméééé” på Lisas mugg. Delar stuga med lyxturister från Schweiz som åker hundspann. Deras guiden praktikant (?) gör allt skitjobb som att bära vatten, laga mat och diska. Känns knäppt i en stuga som bygger på att alla hjälps åt.

Dag 4 (29 mars): Aktse till Pårte. Skärtorsdag alt Långtorsdag

24 kilometer på 11 timmar i stilla väder. Satans vad långt och satans vad långsamma vi är… Åker över sjö som tömts på vatten efter isbildning. Mystisk känsla.

Dag 5 (30 mars): Pårte – Kvikkjokk

Går upp 05.00 efter en ljuv natt med 3 timmars sömn. Skidar iväg 07.30 och möter på vägen 153 skotrar på väg mot pimpeltävling. Får där också kontakt med Camilla, som meddelar att pulkorna levererats men inte maten. Bajs…. Snabb omplanering och vi får låna kök, dragsele och liggunderlag av Jonas, och vi enas om att gröt är ju så gott så det kan vi äta morgon middag kväll. Som tur är dyker lådorna upp helt magiskt (påskharen?!!!!) så nu har vi istället lite väl mycket grejjer, men bättre det än för lite. Slutet gott, allting gott! ”Jag ångrar inget” har åkt hem, imorgon drar ”Tjejer med tunga grejjer” söderut.

Nu: sova!