En vandring kan ju vara allt från en dagsvandring i naturreservatet hemmavid till en långvandring på en vecka eller kanske till och med flera veckor i fjällen. De längre turerna kräver förstås oftast mer planering men även de lite kortare kan ha behov av en planering. I detta avsnitt går vi genom våra grundläggande råd att tänka på när du skall planera en vandring. Hur skall man planera sträckan man skall gå, hur skall man planera med marginaler och vikten av färdmeddelanden. Ett viktigt grundläggande råd är att inte ge sig ut för en veckas fjällvandring med utrustning som du inte testat förr. Se helt enkelt till att förbereda dig hemma så blir vandringen troligtvis så mycket bättre när du väl är på plats och du kan njuta mer av ditt äventyr.
Först är det så klart bra att bestämma var man skall vandra. Hur länge vill man vara borta och med vem skulle man vilja vandra med. Vi börjar ofta med att först prata löst med några vänner om att göra en vandring, sen har vi pratat om vart vi skulle vilja åka och därefter har vi utgått ifrån allas olika önskemål och tidigare erfarenheter. Skall du göra en längre vandring är det absolut viktigt att det funkar med personerna du är iväg med. Om du själv är nybörjare så ha med dig någon i ditt sällskap som är mer rutinerad och som har erfarenhet av friluftsliv och fjällvandring sedan tidigare. MEN! Lägg inte allt ansvar och tillförlit till den personen, för om något händer så står du där…. och missa inte chansen att faktiskt lära dig….
Testa utrustningen hemma. Använd inte din utrustning första gången ute på fjället utan testa det och lär dig hur det fungerar hemma. Använd hellre utrustning du vet fungerar och som du vet hur du använder än ny utrustning som du inte är van att hantera. Prova vandra med all utrustning. Total vikt i ryggsäcken. Hur mycket långsammare går det med 2-3kg extra i ryggsäcken? Det är även viktigt att testa ditt resesällskap. Om du skall vandra med andra som du inte vandrat med tidigare kan vi varmt rekommendera dig att göra en kortare vandring ihop på hemmaplan så ni lär känna varandra och får en bild av era kapaciteter. Risken är annars att ni har olika förväntningar på varandra och friktion kan då lätt uppstå om dessa förväntningar går alltför långt från varandra.
När du väl bestämt sig vart du vill vandra så är det bra att börja läsa på. Skaffa dig en karta över området och läs på om leden. Vi rekommenderar alltid att skaffa dig en karta i pappersform (gärna vattentålig Tyvek) och inte bara digitala som finns det finns mer och mer av idag. Vi pratar och skriver mer om karta i avsnittet som berör just karta och navigering. Läs även på om området du skall vandra i. Känner du någon som gått i området som kan ge dig tips? Vad hittar du för tips på nätet? Ska du gå en vandringsled så finns det ofta massa bra information om vad du kan se längs leden men även förslag på rutter och etapper som ofta stämmer bra. Hur kan jag ta mig till vandringen? Går det att åka kollektivt eller skall jag köra ut? Ett bra tips är att om du skall köra kan det vara bra att ställa en bil där ni slutar eller på något annat sätt planera transporten tillbaka.
Vad är en lagom dagsetapp? Detta varierar väldigt mycket baserat på olika faktorer. Vi tänker att 10-15 km per dagsetapp ofta kan vara lagom att utgå ifrån. Sen får man dra från och lägga till lite beroende på förutsättningarna för gruppen eller på den specifika leden.
Faktorer att tänka på är:
Vanligt misstag är att inte tänka på hur svår terrängen är. Är det kuperat, underlag som är lätt att gå på? Mycket stenbumlingar eller en väl upptrampad led?
En viktig parameter är vilken typ av vandring man vill ha. Vill du planera en fysiskt utmanande vandring där det är viktigt att ni vill gå väldigt långt eller vill ni kanske njuta och dricka mycket kaffe längs med vägen?
Planerar ni en vandring som är lite längre så är det bra att planera in en extra dag som man har tillgodo för det oförutsägbara, för vila eller kanske en toppbestigning.
Planerar du att bestiga ett berg som ex. Kebnekaise som är ett ypperligt berg att bestiga även om man inte är en väldigt van vandrare. Är ju alltid roligt att ha bestigit Sveriges högsta berg… Men planerar du en toppbestigning måste du alltid vara ok med att du kanske faktiskt inte når toppen. För vädret kan stoppa dig och även om vi rekommenderar att du planerar in en eller flera extra dagar så du har lite marginal om det är dåligt väder en dag så kan det vara så att du inte kommer upp pga dåligt väder. Det är viktigare att respektera vädret och inte ge sig ut i väder som medför större risker. Detta gäller såväl professionella bergsbestigare som nybörjare…
Och det där med extra tid är faktiskt inte bara för säkerhetens skull utan också mycket för upplevelsen! Det är väldigt mycket trevligare om en har tid att vänta in en lucka i vädret så att en ser något från toppen också! Om du lägger en veckas semester för att nå Kebs topp så är en extra dag väldigt mycket värt. Så dubblar du dina chanser att också få njuta av utsikten och inte bestiga ett berg täckt av moln…
Tänk igenom alternativ
Redan hemma fundera på alternativa vägar om det tar längre tid än ni beräknat, om någon skadar sig eller liknande. Alltid bra att funderat på det innan.
Är du nybörjare så ska du alltid hålla dig på markerade leder. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen och runt om i landet. Med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp. Du minimerar riskerna, ofta lätt att navigera, möjlighet till vila och värma sig i stugor/vindskydd, finns andra om något skulle hända. Och i många fall finns det dessutom någon som ser efter lederna så att de är i gott skick, att broar fungerar och att skyltar finns.
Fråga andra som gjort vandringen innan. Vad finns det för etapper föreslagna, vad finns det för möjligheter att slå läger etc. Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden. Idag finns också en rad olika Facebookgrupper där andra med frilufts- och vandringsintresse mer än gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Det brukar diskuteras allt mellan himmel och jord, alltifrån bästa ryggsäckstipsen, menskoppar och huruvida bussgods är vettigt att transportera extrakläderna med.
Ja det där med en extra ryggsäck med rena kläder är ett av mina bästa lifehacks vad gäller fjällvandring! Vi har gjort så att vi när vi startar en tur så skickar vi iväg en mindre ryggsäck till platsen där vi planerar att avsluta vandringen. I den ryggsäcken har jag packat ett rent ombyte, en handduk, schampo, en påse godis och nån gång också ett par andra skor. Så när jag efter 1 eller 2 veckors vandring kommer fram till målet, smutsig, svettig och illaluktande är det obeskrivligt skönt att få ta en bastu och dusch och sedan kunna packa ner alla fjällkläder och istället klä sig i rena sköna kläder inför tågresan hem. Jag fungerar i alla fall så att jag inte bryr mig så särskilt om att jag blir smutsig och svettig när jag är ute på fjället eller i skogen men att jag njuter väldigt av att sen få känna mig ren och fräsch när jag är i stan eller på tåget hem!
Det är viktigt att meddela färdväg och beräknad återkomst till någon så de kan larma om du inte skulle komma fram som planerat och du ev skulle behöva hjälp på något sätt. Att lämna denna typ av information kallas ofta att lämna färdmeddelande. Det finns många olika sätt att lämna färdmeddelande på.
Glöm dock inte att meddela om något skulle förändras! Och glöm inte heller att meddela att du nått din planerade destination! Annars kan detta leda till onödig oro och i värsta fall också ett uppdrag för fjällräddningen helt i onödan.
Respektera vädret och planera efter det. Har ni något speciellt mål med vandringen kan det vara smart att planera tid på säsong för just detta. Men också den där extradagen för att optimera möjligheterna att få bra väder för det du vill se eller göra.