Böckerna som inspirerat mig

Böcker har för mig alltid varit en källa till inspiration. Och gärna böcker om stora äventyr långt borta. Många böcker har jag plöjt igenom varje år. Men jag får också erkänna att sedan jag fick barn har antalet per år minskat dramatiskt….  Och det är kanske en av anledningarna till att jag  när jag ska skriva en lista på inspirerande äventyrsböcker framför allt har ganska gamla böcker i min bokhylla. HUUUUR är det möjligt att det är snudd på 20 år sedan jag läste Ola Skinnarmos bok Ensam mot Sydpolen?!

Men jag anser också att många av de här böckerna är klassiker som står sig! Och så har jag också fyllt på med några nyare böcker som jag fått tips om. Några av dem är rena friluftsäventyr, andra kanske inte friluftsliv i sin renaste form men som ändå inspirerar och är värda att läsas. Jag är väl medveten om att en del av böckerna nu är svåra att få tag på i bokhandeln, men kanske har biblioteket dem? Eller så kan de finnas på andrahandsmarknaden.

Har du några tips på friluftsböcker som jag inte har med på listan men som jag borde läsa? Maila mig på emma (@) vandringsguiden.se eller kommentera inlägget så lägger jag till dina tips också!

Adrift: 76 Days Lost At Sea

Av: Steve Callahan

Text lånad från Adlibris och bild lånad från goodreads.com.

Before The Perfect Storm, before In the Heart of the Sea, Steven Callahan’s Adrift chronicled one of the most astounding voyages of the century and one of the great sea adventures of all time. In some ways the model for the new wave of adventure books, Adrift is now an undeniable seafaring classic, a riveting firsthand account by the only man known to have survived for more than a month alone at sea, fighting for his life in an inflatable raft after his small sloop capsized only six days from port.

Racked by hunger, buffeted by storms, scorched by the tropical sun, Callahan drifted for 1,800 miles, fighting off sharks with a makeshift spear and watching as nine ships passed him by. ”A real human drama that delves deeply into man’s survival instincts” (Library Journal), Adrift is a story of anguish and horror, of undying heroism, hope, and survival, and a must-read for any adventure lover.

”An utterly absorbing saga.” —Newsweek

”Fascinating…a clearly written ocean yarn in which the stakes are high and a brave man wins through.” —Wall Street Journal

Köp boken Adrift: 76 Days Lost At Sea på adlibris.com

Att överleva / Endurance

Av: Alfred Lansing

Bild lånad från Bokbörsen, texten lånad från Bokus.

Berättelsen om Shackletons otroliga färd i Antarktis finns både på svenska (Att överleva) samt på engelska (Endurance). Den sistnämnda verkar vara något enklare att få tag på (reds. anm.)

Adventure, shipwreck, storms and survival on the high seas.

ENDURANCE is the story of one of the most astonishing feats of exploration and human courage ever recorded. In 1914 Sir Ernest Shackleton and a crew of 27 men set sail for the South Atlantic on board a ship called the Endurance. The object of the expedition was to cross the Antarctic overland.

In October 1915, still half a continent away from their intended base, the ship was trapped, then crushed in ice. For five months Shackleton and his men, drifting on ice packs, were castaways on one of the most savage regions of the world.

This utterly gripping book, based on first-hand accounts of crew members and interviews with survivors, describes how the men survived, how they lived together in camps on the ice for 17 months until they reached land, how they were attacked by sea leopards, the diseases which they developed, and the indefatigability of the men and their lasting civility towards one another in the most adverse conditions conceivable.

Ensam mot Sydpolen

Av: Ola Skinnarmo och Johan Tell

Texten lånad från baksidan av boken.

Vintern 1998 gav sig 26-årige Ola Skinnarmo ut på sitt livs största äventyr. Som förste svensk och den yngste någonsin skulle han ensam skida till Sydpolen utan i förväg utlagda matdepåer. Framför honom låg 120 ödsliga mil av kyla, blåst och ändlösa vidder. Han hade inget annat att förlita sig på än sig själv och sina psykiska och fysiska krafter.

Berättelsen om hans 47 dagar långa äventyr är en otroligt spännande läsning. Vi får ta del av hans många strapatser – snöstormarna, de farliga glaciärsprickorna, ensamheten – men vi bjuds samtidigt på många roliga historier och anekdoter om alltifrån skavsår till mathallucinationer och hygienproblem.

Bild lånad av Bokbörsen där boken just nu finns till försäljning.

Ett berg högre än Everest

Av: Jon Krakauer

Text och bild lånade från Bokus

Ingen kan som Jon Krakauer levandegöra bergsbestigningens dramatik och lockelse.

Här får vi följa honom uppför frusna vattenfall och lodräta klippsidor, på K2, Mount McKinley och Eigers fruktade nordvägg. Men Krakauer skriver också om klättring i kanjoner, om vinterflygning i Alaska, om sin egen (dumdristiga) solobestigning av den fruktade klippelaren Devils Thumb, om Chamonix (världens centrum för livsfarliga sporter), om hur det är att vara instängd i ett tält under en veckolång snöstorm, om de originella engelska tvillingbröderna Burgess (som slåss, dricker och klättrar med samma entusiasm), om huruvida Mount Everest verkligen är världens högsta berg.

Jon Krakauer slog igenom som äventyrsskildrare på hög nivå med Tunn luft, en redan klassisk skildring av en bestigning av Mount Everest i maj 1996 som slutade i katastrof. Krakauer nådde toppen och överlevde, men nio människor omkom. På svenska finns även In i vildmarken.

Expeditionen : min kärlekshistoria

Av: Bea Uusma

Text och bild lånade från Bokus. 

Motiveringen lyder: ”Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.”

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.

Köp Expeditionen: min kärlekshistoria på bokus.com

Fångad av isen

Av: Jerri Lin Nielsen

Text och bild lånade från förlaget Wahlström och Widstrands sida.

Efter en uppslitande skilsmässa bestämmer sig Jerri Nielsen 1999 för att anta sitt livs utmaning – hon ska åka till Sydpolen som läkare i ett forskningsteam. Under åtta månader ska hon leva isolerad tillsammans med 40 andra personer. På vintern är det mer än 70 grader kallt, för kallt för flygplan att landa. Internet är deras enda kontakt med omvärlden.

Hon fångas omedelbart av isviddernas skönhet och i takt med att de andra i gruppen blir hennes nära vänner känner hon sig mer levande än någonsin. Men då hon finner en tumör i sitt ena bröst inser hon att hon svävar i livsfara. Med hjälp av sina vänner behandlar hon sig själv med kemoterapi tills det blir möjligt för ett flygplan att komma och hämta henne. Den dramatiska räddningen skapade löpsedlar runt om i världen och boken har länge legat i toppen på bestsellerlistan i USA.

Göran Kropp – 8000+

Av: Göran Kropp och David Lagercrantz

Bild lånad från Bokbörsen. Texten lånad från Bokus.

Göran Kropp var Sveriges mesta äventyrare. I boken ”Göran Kropp 8000+” från 1997 tog han med oss på sina äventyr runt om i världen och boken blev snabbt en modern klassiker i äventyrsgenren.”Mina läppar är blåsvarta. Skägget fullt av rimfrost. I mina glasögon speglar sig bergstopparna och molnen därnere och under mig i snön ligger böneflaggor, hårlockar, fotografier, isyxor, allsköns ting som klättrare har placerat ut för att de har nått ända hit. Toppen är inte större än en snödriva och jag pratar oavbrutet till videokameran och även om jag nånstans är glad – eller anar att jag borde vara det – är jag mest rädd.
– Nu ska jag cykla hem också. Om jag lever då, säger jag och fortsätter:
– Jag vill bara ner nu. Jag vågar inte mer. Nu sticker jag. Hoppas jag överlever, och så stapplar jag i väg, tätt följd av Ang Rita.
”Den 30 september 2002 omkom Göran Kropp. Han föll 20 meter på Sunshine Wall utanför Seattle, USA. Han blev 35 år.

Himmel över Everest

Av: David Lagercrantz

Text och bild lånade från Albert Bonniers förlags sida. 

Mount Everest tillhör inte längre bara elitklättrarna. Nu trängs också sociteten där – de som köper sig en plats på toppen precis som de köper sig en Porsche eller ett diamanthalsband. Expeditionen med gruppen från modeföretaget Villari får en dålig start. När sedan ovädret slår till blottas de gamla såren mellan expeditionsdeltagarna. I den bistra atmosfären uppe i dödens zon kryper galenskapen och hallucinationerna fram.

David Lagercrantz skrev 1997 om Göran Kropps solobestigning av Everest. Boken blev en internationell bestseller och räknas i dag som en modern klassiker.

Under åren som följt har David Lagercrantz fortsatt att forska i ämnet, hela tiden med målet att skriva en roman om Everest, inspirerad av den katastrof på berget som föregick Göran Kropps bedrift 1996.

Romanen Himmel över Everest är en storslagen skildring om längtan, dårskap och smärta på världens högsta berg.

K2 På liv och död

Av: Fredrik Sträng

Text och bild lånade från Bokus.

Dödsdramat på ett av världens mest fruktade berg

Den svenske bergsklättraren Fredrik Sträng hade bestämt sig. Han var redo för K2 i Pakistan, ett av de farligaste och mest skoningslösa bergen på vår jord. Och det började bra, vädret var osannolikt bra, det var perfekt. Men situationen skulle snart förändras och sluta i kaos och bråd död.

Ett gällt skrik skar genom den klara luften. Det ekade över glaciären ner mot läger 4 på 7 800 m dit Sträng och hans kompanjon Dr Eric Meyer precis återvänt efter att ha avbrutit sitt försök att nå toppen. Många indikatorer och en obehaglig känsla av att något skulle gå fel hade fått dem att vända.

Det var norskan Cecilie Skog som skrek. Hon lät som om hon var nära, men hon var flera timmar bort. Hade det gått en lavin? Hade någon ramlat? Hade någon dött?

Här berättar i första hand Fredrik, men också andra klättrare som befann sig på berget, om de dramatiska dygnen sommaren 2008, då elva personer omkom och Fredrik miste flera av sina vänner i en av de värsta klättringsolyckorna någonsin.

Målande naturskildringar och laddade klättringsscener varvas med Fredriks tankar om drömmar och mål, och om vad som motiverar en människa att utsätta sig för extrema utmaningar och påfrestningar. Det är en känslosam historia om hopp och förtvivlan, om naturkrafter och drivkrafter – om liv och död.

Lyssna på K2 På liv och död på Storytel

Nordic Summit

Av: Rikard Johansson

Text och bild lånade från Bokus.

2010 skapade och genomförde Rikard Johansson och Johan Malm äventyret Nordic Summit, att klättra det högsta berget i varje nordiskt land.

Följ med på deras resa genom ett fantastiskt Norden. En resa kantad med glädje, tårar och en naturkatastrof som kom att lamslå stora delar av världen.

Varje land bjöd dem på sin egna charm och utmaniningar. Lärdomarna och erfarenheterna vart många.

Ta del av äventyret, ta del av kunskaperna, ta del av drömmen. Nordic Summit.

Boken tilltalar dig som själv klättrar, känner någon som gör det eller är nyfiken på livet bland bergen.

Köp boken Nordic Summit på bokus.com.

När bergen kallar

Av: Renata Chlumska

Text och bild lånade från Bokus. 

Renata Chlumska är en av Sveriges främsta och mest kända äventyrare. Hennes dröm om att en dag stå på toppen av Mount Everest föddes 1996 och samtidigt väcktes idén om att någon gång genomföra den legendariska utmaningen ”Seven Summits” – att bestiga de högsta bergen på jordens sju kontintenter. Tre år senare började äventyret och hon blev den första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Äventyret Seven Summits, som totalt tog 15 år, avslutades 2014 med Mount Vinson i Antarktis.

Hennes berättelse är både spännande och dramatisk. Hon berättar om minutiösa och tidskrävande förberedelser, om ibland fruktlös väntan i baslägren på perfekt väder, om risker, motgångar och misslyckanden och förstås om den euforiska känslan av att till sist nå toppen. Boken är rikt illustrerad med hennes egna bilder.

Renata Chlumska är en av Sveriges mest eftertraktade föredragshållare. Hon har också blivit utsedd till en av världens främsta äventyrskvinnor.

Köp Renata Chlumskas bok När bergen kallar på bokus.com

Otroligt högt och extremt djupt

Av: Annelie Pompe

Text och bild lånade från Bokus

Livet är ett äventyr!

Insikten nådde mig att jag var helt ensam på havets botten. På ett andetag .”

Jag balanserar mellan stenar och is, mitt i natten, nästan längst upp på Mount Everest. Jag balanserar på den tunna gränsen mellan liv och död. Jag befinner mig inte på jorden längre, utan i en annan värld. Här är livet så annorlunda att det inte kan liknas vid att leva på jorden längre .”

Stunden på havets botten, mer än hundra meter under vattenytan. Ögonblicket på jordens högsta topp, nästan niotusen meter över havet, med hela världen under sig. Äventyraren Annelie Pompe pendlar mellan nästan ofattbara ytterligheter.

I sin bok Otroligt högt och extremt djupt skildrar hon sina fantastiska äventyr runt om i världen – fridykning i Röda havet, klättring på Mount Everest, simning under is i den bohuslänska fjorden. Äventyr fyllda av utmaningar, passion, mod – och även rädsla. Underbara bilder förstärker känslorna. Men vi måste inte simma med tigerhajar eller ta världsrekord i fridykning för att uppleva äventyret. Annelie Pompe tipsar om hur vi alla kan inspireras, motiveras och utmana oss i vår vardag. Skapa egna mål. Hitta tankens kraft och vår inre styrka. Det allra största äventyret sker faktiskt inom oss själva!

Saltvattenliv – En världsomsegling

Av: Josefin Flodgren och Ivan Flodgren

Text och bild lånade från saltvattenliv.se

Att seglingen skulle vara i tre år och ta dem jorden runt hade Ivan och Josefin inte tänkt sig när de lämnade Sverige med en halvfärdig båt, oplanerad rutt och knapp budget. Öppet och ärligt skildrar det unga paret sina äventyr med spännande strapatser på land och långa passager till havs. Förutom att korsa flera världshav hann de bland annat med att bestiga en gigantisk vulkan, under 50 dagar cykla över hela Nya Zeeland, nästan vinna en havskappsegling och ta sig fram mellan enorma isberg på Grönland. I boken berättar de om rädslor, konflikter, ekonomiska svårigheter, seglingens fysiska och psykiska utmaningar samt frustrationen över prylar som ständigt går sönder men också om möten med främmande kulturer, fascinerande naturupplevelser och viktiga erfarenheter. Dessutom innehåller boken intressant fakta om platser, navigation, utrustning och väder.

Köp boken Saltvattenliv – En världsomsegling på saltvattenliv.se

Tunn luft

Av: Jon Krakauer

Text och bild lånade från Bokus. 

Jon Krakauer, erfaren bergsklättrare, journalist och författare, ingår i en av de många grupper som ska försöka nå toppen på Mount Everest i maj 1996. Men alla är inte rutinerade klättrare och därför går uppstigningen långsamt och köer bildas vid de svåra passagerna.
Efter en mödosam klättring når Jon Krakauer slutligen världens tak. Han är så utmattad av syrebrist att han knappast känner någon glädje där uppe på toppen och vänder genast om. Nedstigningen tar alltför lång tid och när mörkret faller tappar han bort sina kamrater.
Samtidigt bryter en plötslig och våldsam storm ut och de flesta klättrare överraskas högst uppe på berget. När Krakauer efter omänskliga ansträngningar har tagit sig ner till baslägret är nio klättrare från fyra expeditioner döda. Det var den svartaste dagen i Mount Everest historia.
Ingen annan skulle ha kunnat skriva Tunn luft. Jon Krakauer vet helt enkelt vad han talar om. Tunn luft är en oavbrutet spännande och välskriven berättelse en bok som kommer att fängsla både aktiva klättrare och länstolsalpinister.
Tunn luft har blivit en enastående framgång som legat på de amerikanska bestsellerlistorna i över ett år.

Wild

Av: Cheryl Strayed

En bok som handlar om PCT – Pacific Crest Trail. Läs mer på wikipedia om PCT.

Text och bild lånade från Bokus. 

At twenty-six, Cheryl Strayed thought she had lost everything. In the wake of her mother’s rapid death from cancer, her family disbanded and her marriage crumbled. With nothing to lose, she made the most impulsive decision of her life: to walk eleven-hundred miles of the west coast of America – from the Mojave Desert, through California and Oregon, and into Washington state – and to do it alone. She had no experience of long-distance hiking and the journey was nothing more than a line on a map. But it held a promise – a promise of piecing together a life that lay in ruins at her feet. Strayed’s account captures the agonies – both mental and physical – of her incredible journey; how it maddened and terrified her, and how, ultimately, it healed her. Wild is a brutal memoir of survival, grief and redemption: a searing portrayal of life at its lowest ebb and at its highest tide.

Köp boken Wild på bokus.com