Dagens Vandringsprofil är författaren och frilansjournalisten Caroline Alesmark som är en av författarna till boken ”Vandra Skåneleden” som kom ut 2015. Caroline har skapat ”Vandra Skåneleden” tillsammans med Kenneth Joelsson som ni kommer kunna läsa mer om i nästa vandringsprofil. Caroline har under arbetet med boken lagt ner många timmar och vandrat stora delar av Skåneleden. Målet var att göra en omfattande guide över Skåneleden. Caroline berättar att det tog 1,5 år att få boken klar. Boken beskriver utförligt 29 vandringar längs Skåneleden med både text och foto. Boken finns idag ute på svenska och kommer även ges ut på engelska under 2016.
Namn: Caroline Alesmark
Utbildning inom friluftsliv: ingen, frilansjournalist
Friluftsmeriter: Uppvuxen på landet, tillbringade större delen av barndomen i skog och äng på Österlen, med Stenshuvud som granne. Har skrivit mycket om natur, förutom ”Vandra Skåneleden” bland annat broschyrer om strövområden för stiftelsen Skånska Landskap, många utflyktsreportage i naturen och en app om natur i Lunds kommun. Scout som barn.
Senaste vandring: Hällevik-fyren-Krivareboden-naturum-Hällevik på Stenshuvud med min dotter.
Största vandringsminne: När min medförfattare och jag vandrade från Båstad ner till Brösarp och sov i vindskydd fjorton nätter i sträck under arbetet med boken.
Varför vandrar du: Jag blir helt hög när jag drar på mig vandringskängorna på morgonen, oavsett tid på året. Vandring och natur är på riktigt – i motsats till så mycket annat i vår värld. Älskar att erövra landskap till fots. Dessutom är det ett bra sätt att umgås, både med sig själv och med andra.
Vad har du topplocket: karta, mobil (som insamlingsverktyg) och solglasögon.
Vad brukar din packning väga: Några kilo
Ditt bästa tips inför packningen: Glöm inte matsäck. Packa inte för tungt
Några snabba:
Stormkök eller öppen eld? – Öppen eld
Kängor eller stövlar? – Vandringsskor (trailskor)
Fjäll eller skog? – Gärna kust och klippor
Tält eller vindskydd? – Vindskydd
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? – Syntetsovsäck
Vi passade även på att fråga Caroline lite mer om hennes arbete med sin bok och deras erfarenheter
Varför ville ni skriva boken om Skåneleden?
Kenneth och jag sprang på varandra och började spåna kring att göra något ihop – jag skriver om det han arbetar med. När jag nämnde det för Calazo Förlag blev de eld och lågor: Ni måste skriva en bok om Skåneleden. Så vi satte igång. Vår bok är den första omfattande guiden om Skåneleden sedan tidigt 1980-tal – ingen annan har gett sig i kast med ett så stort projekt – den bara slängde sig i famnen på oss och ville bli gjord. Arbetet tog all ledig tid under ett och ett halvt år, sammanlagt har vi nog lagt ner 600 timmar var.
Samtidigt drivs vi ju av ambitionen att få ut fler människor i naturen och friska luften –Skåneleden är helt gratis och bara ligger där och väntar, och du mår så himla bra av att vara ute och röra dig. Dessutom kommer det väldigt mycket forskning just kring vad brist på utomhustillvaro gör med oss och vilka stora hälsoeffekter det finns.
Vilka är dina tre favoritsträckor på Skåneleden?
Alunbruket-Brösarp, Frostavallen-Fulltofta och Koarp-Båstad.
Vilka är dina tre favoritplatser på Skåneleden?
Snibe stua på Hallandsåsen, Hallamölla vid Verkaån, och Drakamöllan nära Brösarps backar.
Vilka är dina tre bästa vindskydd på Skåneleden?
Koarp på Hallandsåsen, Vesslarp utanför Glimåkra och Verum.
Vilka är dina bästa tips till personer som vill ge sig ut och vandra för första gången?
Ha bra skor, klä dig efter väder, packa inte för tungt men se till att du har en bra matsäck med dig. Välj en av bokens dagsturer, kolla upp busstiderna ut och hem och kom inte iväg för sent på dagen!
Trackbacks/Pingbacks