Vattenrening på vandringen

Det finns många sätt att hantera vatten på för att göra det mer riskfritt att använda som dricksvatten.

  • filter
  • kemsikt
  • uv
  • koka

KOKA VATTNET

Ett enkelt sätt att minska risken med farliga bakterier i vattnet är att koka upp vattnet och hålla det kokande någon minut. Säkerställ att vattnet verkligen kokar (!!) och värm INTE bara upp det. Enligt Lars Fält, en av Sveriges överlevnadsexperter, finns det en tumregel för kokning av vatten som rening. Denna tumregel lyder ”big bubbles, no troubles”, så se alltså till att koka upp vattnet ordentligt! Att värma upp vattnet till 100 grader tar död på de flesta skadliga bakterierna. Låt det sedan stå och svalna under lock. Nackdelen är att det tar tid för vattnet att svalna om det är varmt ute.

Du kan med fördel ha en vattenflaska i metall som klarar att du häller över kokande/varmt vatten i den utan att den förstörs.

KEMISK VATTENRENING

Det finns flera olika produkter som renar vattnet rent kemiskt. Dvs. du stoppar i ett pulver, droppar eller piller i ditt vatten, skakar om och låter det stå. Dessa tar då död på ev. bakterier etc. på kemiskt vis. Dessa produkter tar dock inte bort andra problem såsom fysiska partiklar som småsten och grus och inte heller ex. föroreningar och tungmetaller etc. Så se till att använda dessa produkter på klart vatten och var medveten om att de inte tar bort ALLT som kan vara skadligt. Ex på produkter är Xinix Aquacare (klordioxid) och Micropur (klor och silverjoner)

Pumpar med filter

Ett annat alternativ är att du har en pump som renar via filter. Den mest populära produkten är ex MSR Miniworks EX. Finns även filter man kan sätta på slangen på sina vätskesystem för att ta bort smak och fysiska partiklar. Ex platypus Carbon element.

UV-filter

https://www.addnature.com/steripen-quantum-uv-water-purifier-771579.html

Väldigt smidigt, men kräver såklart ett laddat batteri. Men de räcker ganska länge.