När du är ute och vandrar går du ofta långt och det är viktigt att du tar hand om dina fötter på vägen. Ska du gå långt är det väl värt att ha ordentliga skor eller kängor på fötterna. Ska du endast ut på kortare dagsturen kan det fungera bra att gå i vanliga gympaskor eller ännu hellre lite grövre träningsskor (terrängskor / vandringsskor). Men ska du ge dig ut på längre vandringar och då framförallt i lite mer terräng vill vi varmt rekommendera att köpa ett par ordentliga kängor. Det är viktigt att skorna/kängorna är vattentäta om det finns risk för regn eller blöt mark. Andra saker att titta på är hur stabil sulan är och hur höga skorna är i skaftet.
En grövre gympasko, terränglöparsko eller vandringssko är ofta ett väldigt skönt alternativ till kängor på kortare vandringar eller dagsturer. Skon är lättare än en känga och du kan ofta hålla ett högre tempo än med en känga. Nackdelen är dock att en sko inte går upp över vristen på samma sätt som en känga gör och du blir därmed tröttare i foten av att behöva kompensera ojämn mark. Risken för vrickningar och stukningar ökar. Men som sagt, för kortare och lättare vandringar föredrar vi båda denna typ av sko.
Vår favorit bland vandringsskorna är Salomon XA Pro 3D GTX som finns både som en låg och en halvhög (grym på leriga höstar och vårar!) variant.
En viktig faktor när det gäller vandringsskor är att dina skor eller kängor är vattentäta. Alltså inte bara vattenavstötande utan var verkligen säker på att du inte kommer att bli blöt om fötterna. Vi kan båda två intyga att det inte är roligt att spendera en hel fjälltur med blöta fötter!
Jag (Jenny) har själv gått en vecka i svenska fjällen med ett par skor som var blöta konstant under hela veckan. Jag fick packa in fötterna i plastpåsar och det luktade inte gott! Efter det köpte jag ett par riktigt bra kängor. Det har jag aldrig ångrat!
Jag (Emma) spenderade en hel fjälltur på två veckor med att sova med mina kängor i sovsäcken varje natt för att få dem torra inför nästa dag med regn. Efter det köpte jag också mig ett par ordentliga kängor! Dessa Lundhags Scandinavian Hiking använder jag fortfarande, nu 20 år senare. Just den modellen finns inte längre men Lundhags Vandra II Womens / Mens High är nog den modell som är mest lik.
Vi tycker att ni inte skall behöva göra om våra misstag utan skall du ge dig iväg på en längre vandring så se till att införskaffa ett par bra kängor. Det kommer du inte ångra. Men se bara till att du går in dem ordentligt innan du ger dig iväg.
Saker att titta på för att bedöma vattentätheten är:
– Är skon gjord i vattentätt material? Eller kan du vaxa/fetta in skinnet så att det blir vattentätt?
– Hänger tungan ihop med skon så att inte vatten läcker in i snörningen?
– Hur högt upp är kängan vattentät?
Personligen tycker vi det är viktigt att kängorna är lite högre och att de är vattentäta hela vägen upp. På detta sätt kan du lätt gå eller vada i mindre vattendrag utan att bli blöt om fötterna. Det är också viktigt att tungan på skon sitter fast hela vägen upp i skaftet i resten av kängan så det inte läcker in vatten mellan tungan och resten av skon. En lite högre känga ger dessutom lite mer stabilitet runt vristerna.
Något som är viktigt när du ska ut på en längre vandringstur är att välja en känga som är relativt hård i sulan. Mycket vandring sker på ojämnt underlag och en väldigt mjuk sula gör att foten får jobba mycket mer på att kompensera underlaget än om du har stödet i en hård sula. Invändigt kan du dock mycket väl ha en mjuk dämpande sula eller kanske till och med ett personligt inlägg för att göra kängan så skön som möjligt. Kängan ska inte gå att vrida såsom en mjuk löparsko kan.
Annars är det väldigt personligt vilka kängor och vilka märken som passar olika personer. Våra fötter är alla olika och vad som passar perfekt till en person passar inte den andre. Det finns flera bra kängor ute i butikerna. Åk runt till ett par butiker och prova och känn efter vilket som passar dig. Viktigt är att du får ordentligt med plats i kängorna. Det är viktigt att tårna får gott om plats utan att ta i längst fram samt att hälen sitter fast där bak när du snört skorna. Lämna också lite utrymme för foten att svälla av värme och för att kunna glida lite i kängan utan att skava i tån när du vandrar i nerförslut.
Tänk på att gå in vandringsskorna innan du ger dig ut på en veckas vandring. Det är bra att gå in kängorna hemma eller på kortare vandringar ett tag innan du ger dig ut på en längre vandring för att man ska mjuka upp dem något samt känna så de verkligen passar och fungerar. Bra tips är att prova skorna någon dag hemma inomhus så man verkligen känner att man köpt rätt. Då har man chans att känna av och man kan byta om det inte känns rätt.
Ett sätt att gå in sina skalkängor (dvs utan foder) på är att fylla dem med varmt (ljummet) vatten, sätta i fötterna och gå en kortare runda. Häll sedan ur vattnet och låt kängorna torka. Detta sägs hjälpa till att forma kängorna efter dina egna fötter. Observera att detta är avsett för de ofodrade skalkängorna.
När du vandrar bör du ha ett andra par skor med dig utöver dina vandringskängor. Det kan ex vara skönt att lufta fötterna vid lägerplatsen eller att de får vila från kängorna ett tag. Speciellt om du ska gå i fjällen finns det ofta behov att vada och då behöver du ha ett par skor du kan vada i. Om det sen är ett par sandaler, tunna gympaskor eller barfotaskor spelar mindre roll. Det viktiga är att de sitter bra på fötterna också när de blir blöta under ett vad.
Vi har alltid använt sandaler som extra skor. Ofta från TEVA. Menpå senare år har Jenny även börjat använda en typ av barfota skor. Det märket jag har är heter Skinners.
I skorna eller kängorna har du strumpor. Undvik att ha strumpor i bomull då du svettas mycket om fötterna när du är ute och vandrar.
Många gillar att ha dubbla strumpor på fötterna i kängorna. Detta är framförallt ett bra råd om du använder dig av skalkängor eller lite hårdare kängor. Innerst har du en tunnare strumpa (en liner) och ytterst en lite tjockare och varmare strumpa. Genom att använda två par strumpor minskar du risken för att få skoskav pga friktion. Anledningen till detta är eftersom friktionen blir strumpa mot strumpa istället för fot mot strumpa. Viktigt att tänka på är att de ej skall vara av bomull då bomull drar åt sig fukten.
Strumpor använder vi ett par dagar i sträck, det brukar fungera för oss. Dock har vi ofta två par igång samtidigt så att du kan byta under dagen för att ha torra strumpor när vi vandrar. De fuktiga torkar vi på ryggsäcken eller innanför kläderna tills det är dags för paus och strumpbyte nästa gång. Anledningen till att vi byter ofta är att om fötterna är fuktiga ökar risken för skav och för att en ska frysa om fötterna. Men också för att minska risken för svamp och uppluckrad hud. I värsta fall kan det leda till något som kallas Skyttegravsfot, men då ska det vara ganska extrema förhållanden!
Men också saltkristallerna som bildas av svetten kan vara en anledning till skavsår. För att minska denna risken bör du antingen ha med dig flera par strumpor eller skölja upp de få paren du har under turens gång.
Byt även gärna till torra strumpor när du kommer fram till lägerplatsen och dagens vandring är slut. Ännu bättre om du gör ett fotbad i bäcken eller sjön först! Tvätta bort all svett och alla saltkristaller. Efter det tar du på ett par ”rena” strumpor som du har som lägerplats- och sovstrumpor. Detta för att garantera att du är torr om fötterna när du ska sova! Efter några dagar flyttar du sovstrumporna till dagstrumpor och tar ett par nya (eller nytvättade) som sovstrumpor. Rena strumpor i tältet brukar även uppskattas av övriga i sällskapet.
Många väljer att byta strumpor också på lunchen! Fantastiskt skönt att fortsätta med något torrt. Detta är ett speciellt bra tips om du svettas mycket om fötterna.
Tvätta ofta eller bära med sig många ombyten? Det är egentligen valet du får göra hemma. Föredrar du bära med dig lite mer och därmed veta att du exempelvis har rena underkläder och strumpor för varje dag? Eller vill du hellre planera att tvätta upp sådant ungefär varannan var tredje dag?
Våra favoriter bland strumpor är Smartwool
Blir du blöt om fötterna när du är ute och vandrar så finns ett väldigt smart trick. Ta av dig dina blöta strumpor och byt till ett par torra. Innan du tar på dig de blöta kängorna igen så trär du ett par plastpåsar över de torra strumporna och sticker sedan ner fötterna i kängorna. Förutom svetten från fötterna så håller sig strumporna torra. Och ännu bättre blir det om du har med dig två gummiband att sätta kring fotleden för att inte plastpåsen ska glida.
Tejp för att förebygga skoskav – Leukoplast – Finns i olika bredd
Skalkängor från Haglöfs – ett par kängor med mellanhögt skaft.
Fodrade kängor från Danner – Lite lägre fodrade kängor
Trekkingskor från Salomon –
Sandaler från TEVA – Som extra skor eller för vadning
Skinners– typ av barfota sko som alternativ istället för sandaler som extra skor eller vid vadning