Laga mat i tältet

Vi tänkte ge några små tips när du tänker att du vill laga mat i tältet. Oftast är ju matlagningen ute en av höjdpunkterna på turen men ibland kan väder och kanske mygg göra att man allra helst vill krypa in i tältet som skydd när man lagar mat. I princip är det ju samma sak som att göra det ute i det fria men av säkerhetsskäl är det några saker man bör tänka på!

Framför allt är det brandrisken som är den största risken och då bör man tänka på att placera köket så långt ifrån tältduken som möjligt. Gärna i förtältet/absiden där cirkulationen av luft är större än inne i innertältet.

Använder du ett gaskök när du lagar mat ute är det av högsta vikt att du inte öppnar gasen förrän precis när du ska tända. Många gör misstaget att öppna gasen, tända tändstickan och sedan tända gasen. Detta ger i värsta fall ett stort brinnande gasmoln i tältet, något som är direkt livsfarligt. Har du tur däremot får du enbart ett litet gasmoln som snabbt antänder som bränner dig på händer, ansikte och hår. Detta är vanligare än man tror och går framför allt fortare än man tror. Tänd alltså istället FÖRST tändstickan, sätt den mot brännare och öppna SEDAN gasen!