Sidan innehåller annonslänkar
Börja alltid med att samla ihop bra med ved för att kunna elda hela kvällen. Vanligt misstag många gör är att de är ivriga att få igång elden och när de sedan väl fått igång en låga har de inte tillräckligt med material för att hålla den levande.
Tänk på att du inte ska ta ner levande träd utan det är redan döda träd som är så torra som möjligt. Tänk dock på att det inte skall vara murket. Det är bra att ha virke i lite olika storlekar. Vilka verktyg du har med dig sätter lite begränsningarna vad du kan göra. Planerar du göra upp eld och inte har ved med dig så är det att rekommendera att ha med dig en såg och en yxa ut på vandringen. Även en kniv kan vara bra att ha.
Hitta en bra stock och såga av lagom långa bitar som du sedan kan hugga med yxan. Skapa även smala bitar av ett bra torrt slag som du kan starta elden med.
Det är oftast helt omöjligt att starta en eld ute i skogen genom att lägga ett gäng vedklabbar i en hög och tända eld med en tändsticka. Det krävvs lite mer teknik och arbete än så för att få veden att fatta eld. Speciellt svårt är det ute i naturen där veden kanske är lite fuktig och det är kallt i luften.
Börja med små mindre bitar som du staplar på ett sätt så du får bra med luft mellan bitarna. Detta krävs för att elden ska ta fart. I mitten av de små pinnarna som du staplat lägger du sedan något som lätt tar fyr som du kan börja din eld med.
Ett bra tips är att ta en vedkubbe och sprinta eller tälja smala pinnar. som du tillsammans med lite tidningspapper kan vara en bra start.
När du skall välja material att börja din eld med så skall du tänka att det skall vara torrt och litet. En bra start är att hitta björknav som du torkar och värmer genom att ha det i fickan ett tag. Torrt granris kan också vara bra start som man sedan får jobba med för att det ska sprida sig till veden. Se dock upp för gnistor då granris ofta ger mycket gnistor som flyger.
Om du har kan du använda ex lite tidningspapper eller toapapper i mitten vilket gör det mycket lättare i början. En tampong är också ett bra tips och kan vara en stor hjälp under svåra förhållande. Tamponger är bra då de är vattentät packade så de håller sig torra även om din packning blir blöt. Då kan du tända på pappret som lätt tar fyr och sedan försöka sprida detta till trät.
Eld kräver syre för att brinna och när du fått fyr blås gärna på det underifrån för att hjälpa elden att sprida sig ytterligare. När du fått igång elden matar du på med större vedklabbar och du fyller på allt efter som de brinner upp.
Om du skall göra upp eld i naturen utan en fast eldplats är det viktigt att man är extra försiktig. Tänk på att skydda området runt eldstaden från att ta eld så elden sprider sig utanför din eldplats. Speciellt viktigt är detta när det är torrt och gräs m.m runt om eldplatsen kan ta fyr.
Ett bra tips är att välja ut en bra plats där du vill ha din eldplats. Plocka bort kvistar och stenar och gräv gärna en liten grop i vilken du kan skapa din lägereld. Tänk på att det är förbjudet att göra upp eld på klipphällar, p.g.a. att berget/stenen väldigt ofta spricker av eldningen. Leta upp stenar som du kan omringa din eldplats med. Börja sedan förbereda elden med ved m.m
Efter att du eldat klart. var noga med att släcka elden ordentligt. Återställ sedan platsen så gott du kan.
Oftast har man tändstickor med sig ut för att tända elden med. Tänk på att packa tändstickorna så de ej kan bli blöta. Själv har vi alltid våra tändstickor i en gammal filmburk som ser till att de är torra. Har man inga tändstickor eller vill ha lite mer utmaning är det även möjligt att göra upp eld med ett tändstål. Principen är att skapa gnistor genom att dra metal mot tändstålet så det skapar gnistor som en start på en eld. Utmaningen är att hitta ett material som lätt kan fatta eld genom gnistorna. En bra start är att hitta björknav som du torkar och värmer genom att ha det i fickan ett tag. Detta tillsammans med torrt granris är en bra start som man sedan får jobba med för att det ska sprida sig till veden.