14 juni besteg vi Kebnekaise i vår hemmabacke i Malmö. Så här gick det….

Först och främst – vi kom alla upp på toppen! Vi klarade alltså alla sex att ta oss upp de 75 vändor som krävdes. Att nå toppen vid en bergsbestigning är absolut inte alltid självklart. Och även denna gång var vi ödmjuka och beredda på att någon av oss kanske skulle behöva bryta. Vi hade även pratat om hur vi skulle agera om vi på något sätt behövde ta beslutet åt någon annan i gruppen om att denna person borde bryta. Vi var alla överens om att respektera gruppens beslut. För så kan vara fallet också när man bestiger ett riktigt berg. Men detta var inget vi behövde göra utan alla höll ihop och vi tog oss gemensamt upp på toppen med glada leende på läpparna.

Vi var totalt sex personer som var med och gjorde hela bestigningen på 75 varv i backen tillsammans. Alla kom till starten kl 07.00 denna tidigare söndagsmorgon för att sätta upp vårt basecamp.

Bascamp

Vi bestämde oss för att vi ville ha ett tydligt och bra basecamp för vår bestigning. Så vi slog upp vårt tält som vi ändå skulle haft med oss upp till Kebnekaises fjällstation, där en ”vanlig” bestigning av Kebnekaise startar.
I vårt Basecamp hade vi följande:

  • Mat och vatten
  • Klädombyte
  • Lådor med bollar för att räkna antal varv
  • Barnvagn med 6 veckors bebis som behövdes ammas lite då och då
  • En snäll tält- och bebisvakt.
  • Vår hejaklack och besökare som kom och gick under dagen

6,5 timmar aktiv tid

Klockan 08.00 började vi vår bestigning mot toppen. Det var en varm och solig dag och det fanns inte ett moln på himmeln. Vi genomförde toppbestigningen på så sätt att vi tog små pauser med jämna mellanrum. Cirka en gång i timmen tog vi av oss ryggsäckarna en kort stund och fick i oss lite extra energi samt kontrollerade statusen på alla i gruppen. Lite på samma sätt som vi hade gjort om vi bestigit Kebnekaise på riktigt. För det är bra att göra paus med jämna mellanrum. Vi tog även lite längre matpauser där vi åt lite mer. En bit efter 16.00 hade vi alla avslutat alla 75 varven. Det blev många timmar i värmen och solen. Aktiv tid landade på ca 6,5 timme. Vi höll ett ganska jämt tempo på tiden för varje varv var alltid runt ca 5 min.

Totalt vandrade vi 3 mil och dryga 40 000 steg.

34, 35, 36…….

Vi konstaterade ganska snabbt under våra träningar att det inte var helt lätt att hålla räkningen på hur många varv upp och ner för backen vi hade gått. Det var väldigt lätt att tappa bort sig själv och det ganska snabbt….. Så vi funderade en del på roliga sätt att hålla räkningen under dagen. Allt från att ha 75 stenar i fickan och slänga ut en för varje varv, registrera varven i våra digitala hjälpmedel, att ha 75 st av något ätbart att äta upp till en traditionell kulram. Vi ville gärna ha ett visuellt sätt att räkna som även var synligt för besökare.

Det slutade med att vi hade flera olika sätt. Det mest visuella och det som vi ansåg vara det mest officiella var att vi hade två lådor med färgglada bollar i där vi flyttade en boll från en låda till den andra för varje varv vi gjort. För att göra det extra visuellt var det uppdelat i olika färger. Så vi fick tydliga delmål som att exempelvis att alla röda bollar var flyttade ….. Vi hade även en bräda där vår eminenta tältvakt drog ett sträck för varje varv. Båda dessa fanns i vårt basecamp men uppe på toppen hade vi även en kulram där vi flyttade en kula för varje gång vi kom upp. Detta för att visa även där hur mycket vi hade kvar.

Vi registrerade även varv på vår Apple watch – dock var det lätt att glömma klicka på varvknappen varje varv så något varv missades. Framgångsfaktorn var att vi hade ett sätt som vi var flera som hjälptes åt att ha koll på. För vi var alla ofokuserade eller distraherade någon gång under bestigningen och om endast en skulle ha räknat hade det troligtvis missats någon gång.

Många gäster gjorde oss sällskap

Utöver oss sex personer hade vi även besök av många fler personer som gick med oss allt från en runda till 38 av de 75 rundorna. Totalt var det 18 olika personer som var med och gick. Allt från våra egna familjer till kollegor eller personer som bara gick förbi och som var nyfikna på vad vi gjorde. Vi hade inte stenkoll på alla varv som dessa besökare gjorde men vi försökte hålla lite koll för det var kul. Den som gick med oss mest var en av våra sambos som gick totalt 38 av de 75 vändorna. Tillsammans räknade vi ihop att gästerna gått ca 150 vändor. Så det blev ganska många höjdmeter även det. Det var framförallt väldigt kul att så många hakade på. Inte minst våra egna barn som hängde med och som tyckte det var både kul och spännande. Vi tror nämligen mycket på att barn skall få vara med så mycket de själv känner lust och glädje för.

Summering

För att summera var vi alla väldigt glada när vi gått i mål och klarat alla våra höjdmeter. Vi nådde Kebnekaises topp här i Malmö och det var ett riktigt roligt projekt!

Totalt 75 varv i backen, 3 mils vandring, ca 6,5 h aktiv tid där vi vandrade upp och ner och det blev ca 40 000 steg.
Vi firade med grillad hamburgare och skumpa. Vi tyckte alla att det varit enklare än vad vi trott. Men vi hade absolut ett antal skoskav, någon blå nagel och trötta ben. Dagen efter kändes det i benen att vi gått hela söndagen.

Läs om vår bestigning i Sydsvenskan som var på besök och intervjuade oss: https://www.sydsvenskan.se/2020-06-14/de-vill-inspirera-till-aventyr-pa-hemmaplan

Live sista varven

De sista varven på vår bestigning Livesände vi på vår Facebook- sida. Där summerar vi dagen lite. Se oss gå i mål!
Vi pratar även om lite olika frågor som berör en toppbestigning.

Du kan se sändningen i efterhand här:

Vad blir nästa näräventyr?

Vi började redan under dagen prata om vad vårt nästa näräventyr skulle bli. Bestiga ett annat berg? Vi var alla överens om att det varit ett superroligt projekt och att vi gärna ville göra något liknande igen. Vi vill även uppmana er andra att också hitta på något rolig, lite galet Kebhemma-projekt själv. Fundera på vad du vill hitta på, fråga en vän om de vill hänga på och kör igång! Registrera gärna ditt projekt hos oss eller använd hashtaggen #Kebhemma.

Registrera ditt egna Kebhemma

kebhemma