Denna sida innehåller annonslänkar.

Alla kan nog tänka sig problematiken med rejäla skavsår på en kortare eller längre vandring. Varje steg gör ont och det påverkar i slutändan hela gruppen! Här följer våra 8 tips för att undvika skavsår på vandringen och såklart också några tips på vad du gör om skavsåren ändå smyger sig på…

Läs gärna mer om skor och kängor i vårt inlägg om just detta.

Nedan kommer du att kunna läsa om:

  1. Förbered fötterna innan vandringen
  2. Gå in skorna/kängorna ordentligt!
  3. Torra fötter
  4. Rena fötter
  5. Dubbla strumpor 
  6. Tejpa förebyggande
  7. Tejpa vid skav
  8. Skavsårsplåster

Köp skavsårsplåster hos kronansapotek.se

1. Förbered fötterna innan vandringen

Fötterna behöver förbereda sig inför din vandring. Liksom att dina benmuskler behöver vänja sig vid en ökad belastning behöver din hud och dina små fotmuskler detta. Förberedelserna kan se lite olika ut, prova dig fram till vad som passar just dig. En del är noga med att fila och smörja fötterna lång tid innan en längre vandring, detta för att undvika förhårdningar eller sprickor som lättare skulle kunna bli ett skavsår. Andra upplever att förhårdningarna bildas för att det är fötternas eget sätt att bygga ett skydd för skav.

2. Gå in skorna/kängorna ordentligt!

Oavsett om du helst går i skor eller kängor är det bra att ha gått in dem ordentligt innan vandringen! Dina fötter behöver ha vant sig vid kängorna och kängorna behöver ha anpassats efter din fot. Gå gärna också en del med lite mer packning redan innan din längre vandring. Ta din vanliga kvällspromenad med dina vandringskängor och en mindre ryggsäck för att vänja både fötter och resten av kroppen vid att gå med packning.

Kanske vill du också prova att snöra dina kängor på ett annat sätt än du brukar få att få kängan att verkligen sitta ordentligt på foten. Att minska rörelsen av foten inuti skon är en annan sådan sak som kan minska risken för skoskav.

Se vår film om hur du snörar kängorna med extra spänning över fotleden

8 tips för att undvika skavsår på vandringen

3. Torra fötter

Det absolut viktigaste är att i så stor utsträckning som möjligt hålla fötterna torra under vandringen. För att lösa det finns en rad tips.
– Lufta fötterna på längre pauser
– Byt strumpor på lunchen
– Använd dubbla strumpor i skorna (mer om det också längre ner…) så att den inre strumpan transporterar fukten från foten till den yttre strumpan. Helst ska då den inre strumpan vara i ett material som inte endast absorberar fukt. Vi gör det enkelt… undvik bomull, sikta på ull eller syntet. 
– Ta alltid på dig torra strumpor på morgonen (och ja, ibland behöver en torka både strumporna och kängorna i sovsäcken över natten….) 

4. Rena fötter

Ena annan grundläggande förutsättning för att undvika skoskav är att så långt det är möjligt se till att du har rena fötter. Små saltkristaller från fotsvett kan helt enkelt öka skavsåren och därmed försvåra dina besvär. Ta för vana att tvätta av dina fötter i en bäck eller sjö när du kommer fram till din lägerplats efter en dags vandring. 

8 tips för att undvika skavsår på vandringen

5. Dubbla strumpor 

Att använda dubbla strumpor kan för en del hjälpa mot skoskav. Principen är då den att en tänker sig att friktionen blir strumpa mot strumpa istället för strumpa mot fot. En del väljer att ha en tunn ullstrumpa innerst som liner. Andra väljer en ännu tunnare nylonstrumpa (som utöver att den skyddar mot skav har den stora fördelen att den torkar supersnabbt). Prova dig fram till vad som funkar för just dina fötter. 

6. Tejpa förebyggande

Vet du med dig att du ofta får skoskav på just vänster stortås yttersida kan du med fördel tejpa förebyggande. Sätt tejpen på rena och torra fötter och var noggrann med att tejpen inte får några veck eller knölar som istället kan orsaka skav.

Se vår film om hur du tejpar fötterna förebyggande

7. Tejpa vid skav

Om skavsåren ändå är ett faktum kan du vid de enklare formerna av skoskav tejpa dessa. Tejpa på rena och torra fötter och var också här noga med att inte få veck i tejpningen.

Köp Leukoplast skavsårstejp hos kronansapotek.se

8. Skavsårsplåster

För de största skavsåren kan ett skavsårsplåster vara aktuellt. Allra bäst är om du kan sätta ett skavsårsplåster på en torr och ren fot rakt över skavsåret och där plåstret täcker hela blåsan eller såret. Skavsårsplåstret blir på så sätt som en extra hud som både skyddar och dämpar. 
I vissa fall går det inte att få plåstret att fästa utan att sticka hål på blåsan som blivit. I sådana fall är det av högsta vikt att tvätta rent både foten och nålen du ska punktera med för att inte sticka in smuts eller bakterier innanför huden. Det kan i så fall bli en infektion som i värsta fall blir värre än skavsåret i sig.

Se vårt filmklipp om hur du sätter på ett skavsårsplåster

Köp skavsårsplåster hos kronansapotek.se

Vi hoppas här att du fått med dig något nytt från våra 8 tips för att undvika skavsår på vandringen. Hur gör du själv? Kommentera gärna nedan för att dela med dig av dina bästa tips!

8 tips för att undvika skavsår på vandringen