Sidan innehåller annonslänkar

Planera vandringssträckan

Om du ger dig ut på en ny sträcka, både om du ska vara borta några dagar eller kanske bara över dagen, så är det viktigt att planera vart man ska vandra så dagsetappen blir lagom lång. Det kan vara tråkigt att sträckan är för kort men det är ännu värre när man planerat en för lång vandring med ett mål som man måste komma fram till.

Att man går i 5 km/h brukar vara ett bra riktmärke men du bör så klart ta hänsyn till hur svår vandringsleden är dvs är det ex kuperat. Planera även in gott om tid för pauser längs vägen.

Undvik att planera för långa sträckor som kan vara mycket jobbiga och påfrestande när vandrarna är trötta och  hungriga. Det blir svårare att ta kloka beslut och lättare att skada sig när man är trött.

Ska du göra en längre vandring där du är osäker på hur fort ni kommer ta er fram planera redan hemma vilka alternativa vägar ni skulle kunna ta för att ev förlänga eller förkorta vandringen så ni hinner fram till ert mål på den utsatta tiden.

Skaffa bra kartor!

Går man på väl utmärkta och välbesökta vandringsleder eller stigar kan man lätt klara sig utan en detaljerad karta men det är alltid bra att ha karta och kompass med sig. Speciellt viktigt är det när du ska vandra i natur som är mer orörd. Se då till att du verkligen har en detaljerad karta över området och inte bara en översiktskarta. Det finns ofta lokala kartor för de flesta vandringsområdena. Det finns även mer allmänna kartor från Lantmäteriet att köpa exempelvis i bokhandeln eller friluftsbutiker.

Köp dina egna kartor

Kommentera - Vad tycker du

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Vi skickar då och då nyhetsbrev med intressanta nyheter om vandring och friluftsliv. Ge oss din email så missar du inte nästa utskick!!

Jippi! VI har nu lagt till din email till vårt nyhetsbrev. Vandra på!