Sidan innehåller annonslänkar

Planera vandringssträckan

Dagsetapper av lagom längd

Om du ger dig ut på en ny sträcka, både om du ska vara borta några dagar eller kanske bara över dagen, så är det viktigt att planera vart man ska vandra så dagsetappen blir lagom lång. Det kan vara tråkigt att sträckan är för kort men det är ännu värre när man planerat en för lång vandring med ett mål som man måste komma fram till.

Att man går i 3-5 km/h brukar vara ett bra riktmärke men du bör så klart ta hänsyn till hur svår vandringsleden är dvs är det ex kuperat. Planera även in gott om tid för pauser längs vägen.

I ett tempo av ca 3km hinner du gott och väl njuta av naturen längs vandringen och också ta en fikapus när du behöver det. Om du av någon anledning behöver knata på lite extra för att passa en tid är upp till 5km/h rimligt med packning.

Undvik att planera för långa sträckor som kan vara mycket jobbiga och påfrestande när vandrarna är trötta och  hungriga. Det blir svårare att ta kloka beslut och lättare att skada sig när man är trött.

Planera in alternativa vägar

Ska du göra en längre vandring där du är osäker på hur fort ni kommer ta er fram planera redan hemma vilka alternativa vägar ni skulle kunna ta för att ev förlänga eller förkorta vandringen så ni hinner fram till ert mål på den utsatta tiden. Ett enkelt och bra sätt att göra detta på en fjällvandring är att lägga till en extradag som kan användas för att göra en topptur på en bergstopp längs vandringen.

Skaffa bra kartor!

Går man på väl utmärkta och välbesökta vandringsleder eller stigar kan du lätt klara sig utan en detaljerad karta men det är alltid bra att ha karta och kompass med sig. Speciellt viktigt är det när du ska vandra i natur som är mer orörd. Se då till att du verkligen har en detaljerad karta över området och inte bara en översiktskarta. Det finns ofta lokala kartor för de flesta vandringsområdena. Det finns även mer allmänna kartor från Lantmäteriet att köpa exempelvis i bokhandeln eller friluftsbutiker.

Det kan vara bra att kolla upp hur pass gammal kartan är som du tänkt vandra efter. Det händer att vandringsleder dras om, hus rivs och byggs eller att naturområden förändras av stormar och liknande. Så länge du är medveten om att din karta inte är helt uppdaterad kan du lättare också se förändringar när du är ute. Jämför gärna med en nyare karta innan du ger dig ut så att du inte går efter den gamla vandringsledens riktning och inte hamnar där du tänkt dig.

Köp dina egna kartor

3 Kommentarer

 1. Anders krylberg

  Hej!
  Bra initiativ med guiden! Heders för den.
  För mig är det lite oklart till vilken målgrupp guiden riktar sig. Unga vältränade atleter till en nivå vanliga vardagsvandrare utan mål att vandra i fjäll utan gå dags- eller flerdagsturer på våra många fantastiska låglandsleder – de till närmelsevis mest närliggande för det stora flertalet.
  Frågan ställdes på sin spets när jag läser att man ska ha 5 km/h som ett bra riktmärke vid vandring. Jag har nu gått igenom ett 100-tal av mina GPS-plottrade vandringar, kortare hemmavid och längre (15 – 20 km) dag med lätt packning. Ingen gång har jag kommit upp till 5 km/timme, förutom en om ca 2 km. Orsak; var tvungen att gå efter landsväg i ilfart för att hinna med buss! Ingen rast, inget stopp för att njuta av omgivande natur och kulturella företeelser. Bara tunnelseende mot målet!
  Jag glädjer mig numera åt att tillhöra den äldre skaran vandrare, som kommit fram till att vägen fram är betydligt viktigare än målet. Ja, av avgörande betydelse. Att ta många raster på fina platser, att ordentligt stanna till och se på den omgivning jag går i, att lyssna, att prata med dem jag går med eller möter. Och mycket därtill. Alltså, vardagens stress får inte överföras till naturen.
  Nej – bäst är att räkna med 3 – 5 km/timme, den lägre för den som vill ta del av sin tillvaro och den högre för den som vill rusa genom sin tillvaro till …..något?

  Svara
  • Emma

   Hej Anders!
   Först och främst ber vi om ursäkt för att vi missat din kommentar helt och hållet! Men också ett stort tack för din feedback! Jag inser också nu när jag tittar igenom texten att vi verkligen måste ha gjort en miss här. 5km/h låter onekligen snabbt för en skön vandring! Jag ändrar direkt!

   Svara
 2. Jenny på Vandringsguiden.se

  test

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Vi skickar då och då nyhetsbrev med intressanta nyheter om vandring och friluftsliv. Ge oss din email så missar du inte nästa utskick!!

Jippi! VI har nu lagt till din email till vårt nyhetsbrev. Vandra på!