vandringsleder i norrbotten

Vandringsleder i Norrbotten

Här hittar du vandringsleder i Norrbotten.

Norrbotten erbjuder fantastisk vandring i fjällmiljö och de tre stora lederna är Padjelantaleden, Nordkalottleden samt Kungsleden som också är den mest kända. Bara i Norrbotten finns 225 mil statliga leder och lägger man sen till de som drivs i privat, kommunal samt lokal regi är blir det nästan dubbel stå långt.

Haparanda skärgård

En nationalpark med varierande natur med långa sandstränder, urskog med knotiga tallar, blommande strandängar och björklundar.

Från Kumpula till Nerdrivet går en 5 km lång vandringsstig.

Läs mer om nationalparkern i Haparanda skärgård

Kebnekaise – topptur

Vandring i de svenska fjällen är så mycket mer än topptur på Kebnekaise men vem av oss har inte drömt att få stå på Sveriges högsta punkt och blicka ut över till synes oändliga vidder?!

Enklast och närmast för att ta sig till Kebnekaise fjällstation är att starta i Nikkaloukta. Dit kan man antingen ta sig med bil eller buss från Gällivare. Du har då 3 val för att transportera dig mellan Nikkaloukta och Kebnekaise. 1) Vandra de 19km och värm upp inför toppturen. 2) Åk båt 1/3 av sträckan för att spara på krafterna till det är dags att bestiga toppen. 3) Åk helikopter – något vi av miljö- och bullerskäl inte rekommenderar (men kan vara nog så bra när någon är skadad på hemvägen…. reds. anm.).

Vid botten av Kebnekaisemassivet ligger STFs fjällstation Kebnekaise och är en bra start för din topptur. Bo lite bekvämare och lyxigare inne på fjällstationen eller bo i eget tält utanför.

Även uppför toppen har man 3 val.

1 – Västra leden som är den allra vanligaste leden för att nå Kebnekaises topp. Här behövs ingen guide utan du kan göra toppturen på egen hand. Dock rekommenderar vi starkt att både karta och kunskap om vandring är med i packningen! Ca 1800 m stigning, först upp på det intilliggande Vierranvarri, ned till Kaffedalen och sedan upp mot Kebnekaises topp. Beräkna 10-14 timmar för turen, starta alltså i god tid på morgonen.

2 – Östra leden. En led som STF guidar och där vandringen blandas med viss del klättring. (läs inlägg om att bestiga Keb via Östra leden)

3 – Durlings led. En mer okänd led som går från Singhi, genom Singivagge och upp till Kaffedalen mot Kebnekaises topp. Läs vår guide om Durlings led

 

Läs vår guide om vandring på Kebnekaise

 

Kungsleden

Kungsleden är en av de absolut mest kända bland vandringsleder i Norrbotten. Leden är 425 km lång och går genom Väster- och Norrbotten, från Abisko i norr till Hemavan i Västerbotten. Kungsleden är Kungsledenvälbesökt av både nybörjare samt mer erfarna vandrare och är därför väl upptrampad och tydligt markerad. Längs leden finns ett flertal stugor, dock i Norrbotten inga söder om Kvikkjokk.

På några olika platser kan man börja och sluta sin vandring längs Kungsleden, dessa är Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan.

Läs mer om Kungsleden samt se alla etapper på STF – Svenska Turistföreningen 

För några år sedan filmades hela leden för google maps och finns nu som Street View Kungsleden.

 

 

 

Nordkalottleden

800km lång markerad sommarled genom de nordligaste delarna av Sverige, Finland och Norge, mellan Treriksröset och Kvikkjokk. 40 övernattningsplatser på vägen. Leden går delvis tillsammans med Kungsleden och Padjelantaleden.

Läs mer om Nordkalottleden på Laponia

 

Solanderleden

Vandra i kustnära landsbygd och vildmark längs Solanderleden. Vandringen sträcker sig både genom byar och genom natur. Huvudledsfärgen är röd och varje delsträcka har sin färg, vald av respektive byaområde. Idag finns blå, grön, gul och röd. Solanderleden är när vi skriver detta under uppbyggnad. 60 km färdigställdes till hösten 2015 och ytterligare 30 km är klart för testvandring säsongen 2017. Hela leden kommer att sträcka sig ca 180 km till/från kustbyn Jävre i söder och till/från Luleå Airport i Kallax i norr.

Läs mer på Solanderledens hemsida

Muddus/Muttos nationalpark

I Muddus/Muttos nationalpark kan man vandra både dagsturer och längre turer över flera dagar.

Några exempel på kortare etapper:

Skaite – Muttosfallet 7 km

Sarkavare – Muttosfallet 14 km

Muttosfallet – Muttosluobbal 9 km

Muttosluobbal – Manson 5 km

Suolaure – Manson 7 km

Kortare turen:

Skaite – Muddusfallet – Måskoskårså – Skaite – 24 km

Längre turen:

Skaite – Muttosluobbal – Manson – Skaite – 44 km

Hitta hit:

Till Skaite: Du kan vandra in i Muttos från Skaite (där det finns en bilparkering). Och till Skaite tar du dit med bil sommartid. Från väg 45 mellan Jokkmokk och Porjus finns en avtagsväg vid Liggadamman. I Skaite finns en bilparkering. Vintertid är vägen inte alltid plogad och under snösmältningen under våren kan vägen vara avstängd.

Till Suolaure: På vägen mellan Nattavaara och Messuare finns en avtagsväg mot Urtimjaur. Fortsätt förbi Urtimjaur tills du kommer till Suolaure. Denna väg är alltid plogad. Infoskyltar vid parkeringen.

Till Sarkavare: Ta avtagsvägen från vägen Jokkmokk och Nattavaara. Vägen till Sarkavare är alltid plogad.

Läs mer om Muddus/Muttos Nationalparekn

Seskarö

Seskarö är en ö i Haparanda skärgård. På ön finns det både skog och strand. Här kan man göra både dagsturer eller stanna över natten. För den som vill kan man även cykla. Lederna på ön är allt från 2,8 km till 12,6 km långa. Ön totalt är runt 20 kvadrtkilometer stor

På Seskarkö Havsbad och Camping hemsida hittar ni en fin liten karta om leder på ön: 
Titta på kartan över Seskarö

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. Kristina friberg

    Jag söker uppgifter om Nasafjällsleden från Missenträsk och norrut.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *