Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Johan Lindblad som har ett spännande vandringsprojekt igång tillsammans med sin vän Jonas van Riemsdiejk. De håller just nu på med att pricka av och vandra alla Skåneledens kilometrar i en träning inför att vandra hela Kungsleden på 425km sommaren 2017. Mer om det projektet kommer i ett eget inlägg! 

Namn: Johan Lindblad

Utbildning: Civilingenjör i datateknik

Friluftsmeriter: Vandringar i Sverige, Norge och på Island.

Senaste vandring/resa: Vandring på Bjärehalvön 17-19 februari. Det var kallt, dimmigt och blött. Vädret var precis allt man kunde önska sig för att de nygrillade hamburgarna skulle smaka fantastiskt framför brasan på kvällen.

Största vandringsminne: Ett år efter att vulkanen Eyjafjallajökull fått utbrott åkte vi dit och vandrade genom en väldigt skiftande och häftig natur. Sista dagen kom vi fram till vulkanen och fick vandra bland de fortfarande varma resterna efter utbrottet.

Varför vandrar du? 

För mig handlar det om 3 saker.

1. Nyfikenheten, vad är det som väntar bakom nästa kulle, vilka djur kommer man få se och vad är det för lägerplats som väntar ikväll?

2. Avkopplingen, redan efter 5 minuter så ställer kroppen om sig och man kan koppla av på ett sätt som är svårt i en annars stressig vardag. Telefonen stängs av och stoppas ner i ryggsäcken, istället för att styras av klockan så får man lyssna på kroppen och låta den bestämma när det är dags att äta eller vila. Det infinner sig en ro i kroppen som man inte får annars och har man svåra beslut att ta i livet så kan jag varmt rekommendera att ta dem på en vandring där tankarna får den tid de behöver och man verkligen känner efter vad det är man egentligen vill.

3. Utmaningen, de senaste åren har jag börjat utöka mitt friluftsliv med lite tuffare utmaningar för mig själv. Genom att försöka gå lite längre, packa lite lättare och spränga nya gränser blir inte bara upplevelsen ute roligare, man kan också spendera mer tid i förberedelserna för att hitta en bättre rutt, klämma in fler kilometer samt fundera över vilken utrustning man egentligen behöver.

Vad har du i topplocket? Ficklampa, regnkläder och snacks.

Vad brukar din packning väga? 15-20 kg.

Ditt bästa tips för packningen? Packa i persedelpåsar och lägg sådant som ska användas samtidigt tillsammans. Exempelvis har jag alltid kläder, sovsäck, liggunderlag och tandborste i botten av ryggsäcken så att allt jag behöver vid läggdags finns på samma ställe. (Även vi på vandringsguiden.se tackar för ett riktigt bra tips! Detta var nytt för oss! Reds. anm. )

Några snabba: 
Stormkök eller öppen eld? Öppen eld
Kängor eller stövlar? Kängor
Fjäll eller skog? Fjäll
Tält eller vindskydd? Tält
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dunsovsäck

Foto: Anna Rappner