vandringsleder i skåne

Vandringsleder i Skåne

Vilken blir din favorit bland våra fina vandringsleder i Skåne? Är du sugen på att vandra i Skåne? Då har du kommit rätt. Här listar vi bra områden för att vandra i Skåne.

Skåneleden

Köp gärna boken Vandra Skåneleden på Adlibris.se

Skåneleden är ett fantastiskt bra ledsystem som sträcker sig över i princip hela Skåne. Skåneleden är 130 mil lång och uppdelad i sex delleder med över 100 dagsetapper. Leden är väl utmärkt med orangea markeringar. Det erbjuds vandring både längs kust, på åsar, i bokskog, granskog och längs landsvägar. Det finns många godbitar längs leden som är värda att upptäcka. Vandra skåneledenLeden utgör ju den största delen av vandringsleder i Skåne, men om inte Skåneleden till så går Skåneleden och Blekingeleden ihop i Sölvesborg och du kan då fortsätta in i Blekinge. Det finns lokaltrafik till flera ställen längs leden.

Leden finns uppdelad på totalt 6 kartor i skalan 1:50 000 och går att köpa på turistbyrån, bokhandeln eller på Skåneledens hemsida. Mer bra info om Skåneleden hittar du på Skåneledens hemsida som är bra och informativ.

Skåneleden finns numera även på Google maps där man kan se de olika sträckorna. Ett bra verktyg för att planera vandringen där man lätt kan se vindskydden längs sträckan. Du kan även se Skåneleden på Google Earth om du har det installerat.

Några personliga favoriter på Skåneleden: 
– Skäralid (ås-åsleden, etapp 4): Skäralid och Kopparhatten är otroligt vackert. Speciellt på hösten när löven på träden börjar byta färg. När jag vandrar här brukar vi slå läger vid  vindskyddet i Klåveröd. Där finns en fin liten sjö/damm som man även kan fiska i om man löser fiskekort. Det finns gott om kräftor i sjön.
– Vantalängan-Agusa (Österlenleden etapp 7): Denna sträcka är väldigt vacker. Du passerar dessutom förbi Skånes största vattenfall. Naturen är väldigt vacker här.
– Båstad-Torekov (kust-kustleden etapp 15&16) En av mina favoritvandringar på sommaren. Stora delar av leden går längs kusten mellan Båstad och Torekov. Man är hela tiden nära civilisationen och kan stanna och äta glass på vägen. Vi slår ofta läger vid vindskyddet i Torekov som ligger precis vid byn och stranden.

Läs gärna inlägget om Skåneleden SL 5 – Bulltofta Rekreationsområde. 

Dalby Söderskog Nationalpark

Dalby Söderskog Nationalpark är ett relativt litet men väldigt mysigt område att vandra i, lite drygt en mil utanför Lund. Det är Sveriges minsta nationalpark! Vandringsmässigt kan den totala sträckan bli ca 3-4km, handikappanpassad slinga finns också. Någonstans på mitten kan du ta en fikapaus i solen på ängen eller så hittar du en glänta att slå dig ner i. Grillplats finns i anslutning till parkeringen.

Dalby Söderskog Nationalpark ligger i nordvästra utkanten av Dalby. Du kan åka buss till Dalby busstation och sedan promenera ca 1,5km för att nå nationalparken eller så kör du bil och då finns parkering i anslutning till nationalparken. [Karta]

Läs vårt inlägg om Dalby Söderskog Nationalpark

 

Svaneholmssjön

Svaneholmssjön är en annan liten favorit bland vandringsleder i Skåne. Vandra eller promenera runt Svaneholmssjön, strax norr om Skurup.

Läs vårt inlägg om Svaneholmssjön

Vandringen vid Svaneholmssjön är av det enklare slaget så här passar ett par vandringsskor alldeles perfekt.

Skrylle

Skrylleskogen eller Skrylle som det oftast kallas är ett populärt naturområdet  och naturreservat ca 1 mil öster om Lund. Förutom att Skåneleden går igenom området finns det även flera andra spår för vandring och löpning, perfekt startpunkt för vandringsleder i Skåne. Området är även populärt bland löpare. Parkera gör man lättast vid Skryllegården där det finns café och restaurang. Skrylle är ett perfekt dagsutflyktsmål för de som bor i området. En härlig rundvandring från Skryllegården är att gå Skåneleden, ca 15 km, den så kallade Skrylleslingan.

Söderåsens nationalpark – lite mer avancerad tur bland våra vandringsleder i Skåne

Söderåsens nationalpark bildades 2001 och erbjuder vandring i väldigt häftig natur. För dagsturer är Skäralid i närheten av Röstånga perfekt utgångspunkt. Där finns det café och fin miljö för en picknick i en lummig natur. Ett besök på utsiktsplatsen Kopparhatten är nästan ett måste. Detta är en bra stigning men är även möjlig att köra upp med bil för de som inte har möjlighet att gå själv. Skåneleden går genom nationalparken men det finns även flera andra mindre leder. Från Skäralid utgår utöver Skåneleden fyra leder från 800m-7,4 km långa. Söderåsens nationalpark får nog anses som den tuffare delen av våra vandringsleder i Skåne.

Vandringleder från Skäralid
Karta över vandringsleder i Söderåsens nationalpark

Vandringen i Söderåsens nationalpark räknas som lite mer avancerad vandring i tuff terräng. Åtminstone om du inte bara håller dig på den tillgänlighetsanpassade rundan. Här rekommenderar vi rejäla kängor eller åtminstone halvhöga vandringsskor. Läs gärna mer i vårt inlägg om Kängor och Skor. Våra favoriter är Lundhags kängor eller Salomons vandringsskor.

Vandringsleder skåneFrostavallen

Frostavallen bildades redan på 30-talet och var ett ormåde som delvis har drivits av skidfrämjandet. Idag finns möjligheter att vandra i området och Skåneleden går igenom området. Det finns utöver Skåneleden fem vandringsleder inom området. Dessa vandringsleder är mellan 2,9 – 9,9 km långa och går igenom varierande natur.

– Vaxsjöslingan är 2,9 km lång och är marked med röd markering. Leden utgår från den stora parkeringen i området. Leden är väl markerad och är möjlig att ta sig fram på även för barnvagnar och rullstolar.
– Bjäretslingan är 3,3 km lång och utgår ifrån sjöhuset på södra sidan om Dagstorpssjön. Leden är markerad med vit markering
– Ulltorpsslingan är 4,3 km lång och längs leden finns det möjlighet att sova i fasta vindskydd. Leden är utmräkt med gul markering
– Dagstorpsslingan är 9,3 km lång och utmärkt med svart markering. Leden går längs Dagstorpssjön som är väldigt vacker. Det finns både badplatser och ett vacker beläget fast vindskydd längs leden intill sjön
– Långtorpsslingan är 9,9 km lång och markerat med grön markering. Leden utgår från den stira parkeringen.

För att läsa mer om Frostavallen kolla om Skanksalandskap.se eller vi kan rekommendera Folder om Frostavallen som också kan beställas i pappersform hos Stiftelsen Skånska Landskap. Höörs kommun har även en karta över området.

Kullaberg

Kullaberg är ett naturreservat i nordvästra Skåne som är väldigt välbesökt av äventyrsintresserade besökare eller personer som gillar den vackra naturen. Området rankas väldigt högt bland svenska sevärdigheter. I området finns i huvudsak två vandringsleder. En röd i södra delen av området och en blå i norra delen av reservatet. Båda stigarna går till Arild och knyts samman med flera mindre gulmarkerade stigar. Man kan även bestiga Kullabergs högsta punkt på ca 187 möh. Området är även känt för dykning och klättring. Om man är lite intresserad av klättring kan man varmt rekommendera att testa på klättring i grupp. Det finns flera företag som utför provapå klättring.

Du hittar bra info om området på Kullabergs hemsida.

Eller Kullaledens hemsida (en del av Skåneleden)

Snogeholms strövområde

Strövområdet runt Snogeholmsslott ingår i ett naturreservat runt Sövdesjön. Det finns flera vandringsleder och en bit av Skåneleden går igenom området. Snogeholmsleden är den längsta leden i området och är ca 17 km lång. Därutöver finns det flera mindre leder på mellan 4-0,7 km.  I området finns både Snogeholmssjön och Sövdesjön som båda är väldigt vackra.  Det finns både grillplatser och lägerplats i området.

Området sköts och tas hand av Stiftelsen Skånska landskap och du kan läsa mer om Snogeholms strövområde på deras hemsida.

Torup

Bokskogen i Torup är ett mycket vanligt utflyktsmål, och populariteten är ett bevis på hur trevligt och bra det är att vandra och motionera där. Du kan dock inte vänta dig att du är själv på leden. Med utgångspunkt från motionsanläggningen finns flertalet vandrings- och löpslingor men du kan även nå en del promenadslingor från övriga parkeringar, ex. Lyckevägens parkering. Du kan ta dig hit via cykel, buss eller bil men vill du kan du även vandra hit längs Skåneledens Nord-sydleden, etapp 18; Torup-Malmö-Bulltofta.

Eksholm

I närheten av boksogen men mindre känt finns naturreservaten Eksholm. Det ligger ca 1 mil österut eller ca 4km nordväst om Sturup. Även här är det bokskog men mycket färre besökare. Skåneleden går igenom området och vid sjön som ligger i södra delen finns där ett vindskydd för övernattning. Finns även möjlighet att cykla längs skogsvägarna i området.
Läs mer på Länsstyrelsen hemsida

Arriesjön

Arriesjön är ett mindre strövområde som ligger vid Arrie någon kilometer söder om Oxie. I området finns inte en led utan flera kortare stigar i flera mindre cirklar som kan kombineras för att göra en lite längre runda. Det är även möjligt att bada i sjön. För att komma dit med kollektivtrafik så ta bussen till Arrie. Vandringsleden i området är max någon km långa.

Läs mer om området på Stiftelsen Skånska landskaps hemsida

Breanäs & Kullaskogen

Breanäs & Kullaskogen är ett strövområde norröst om Sibbhult som ligger syd öst om Osby. I området finns flera mindre vandringsleder och även Skåneleden går igenom området. I områdena finns totalt 9 leder plus Skåneleden. Kortaste stigen är 0,9 km och den längsta 7,8 km. Så området kan vara perfekt för en dagsvandring om man inte vill kombinera det med att fortsätta på Skåneleden. Enligt info finns det älg i området.

Läs mer om området på Stiftelsen Skånska landskaps hemsida

Vedema

Vedema strövområde finns nordväst om Hässleholm. Genom området går Skåneleden med det finns även fler kortare leder inom området som är 0,5 km till 5 km och de kan lätt kombineras för att göra en lite längre dagstur. Området är relativt kuperat och den högst höjden ligger på 130 möh. Det finns till och med en skidbacke i området… Finns flera parkeringar i området men Hågnarp kan vara en bra utgångspunkt.

Läs mer om strövområdet på Stiftelsen Skånska landskaps hemsida

Järavallen

Järvallen strövområde hittar du mellan Landskrona och Löddeköpinge. I området finns det både motionsspår och vandringsled där den längsta vandringsleden är 7,5 km lång. Området är naturreservat och en känt område för fågelskådare. Järavallen har ett par parkeringar som nås via kustvägen mellan Landskrona och Barsebäckshamn. Grillplatser finns i anslutning till parkeringen.

Även Järavallen sköts av Stiftelsen Skånska landskap och du hittar bra info om Järavallen på dera hemsida

 

Verkeåns naturreservat

Verkeån är ett av Skånes största naturreservat i vilket man bland annat hittar Brösarps backar vilket är väldigt vackert. I området finns även Skånes högsta vattenfall på hela 23 m. Något du helt enkelt inte får missa när du besöker vandringsleder i Skåne.

Vandra i Skåne - verkån naturreservat

Området är även populärt bland fiskare.

Österlenleden på Skåneleden går igenom området men det finns även mindre leder i området som är utmärkta och utgår från parkeringsplatserna i området.

Du hittar bra info om vandringslederna runt Brösarp på Brösarps byagilles hemsida
Info om området på länsstyrelsens hemsida

Länk till Länsstyrelsen infofolder om området

Backaleden

Backaleden går längs med Skåneleden stora bitar längs med sträckningen längs med Verkån. Går du längs leden passerar du Hallamölla som är väl värt ett besök.  Leden är totalt 19 km lång men kan kombineras på flera sätt tillsammans med Skåneleden för att skapa en bra rundvandring. Läg gärna mer om Brösarps byagilles hemsida där de skriver mer.

Läs mer om Backaleden på byagillets hemsida

Klåveröd

Klåveröd strövområde ligger sydväst om Ljungbyhed och området är totalt 746 ha stort. Skåneleden gåtigenom området och utöver detta finns det hela nio andra stigar och leder att vandra längs. Ala leder går i cirklar och vissa används även som motionsspår och de kan lätt kombineras för att skapa en längre vandring. Det finns även en moutainbikebana på 4,9 km i området. Det finns 3 fasta vindskydd för övernattning. Området gränsar till Söderåsen nationalpark så för att göra en längre vandring kan det vara intressant att fortsätta in där längs skåneleden. Perfekt möjlighet att kombinera både mountainbikecykling och en vandring på en av våra fina vandringsleder i Skåne.

Klåveröd trövområde sköts utav Stiftelsen Skånska Landskap och du kan läsa mer om Klåveröd på deras hemsida.

Finns även en fin broschyr om området

 

Rinnebäcksravinen, Lund

Strax utanför Lund hittar du Rinnebäcksravinen. En 700m lång ravin med fantastisk natur! Du kan läsa mer om Rinnebäcksravinen på vår systersajt utebarn.se – Rinnebäcksravinen, Lund.

Körsbärsdalen, Veberöd

Strax utanför Veberöd finns ännu en av Skånes fantastiska små naturområden. Det är här som delar av filmen Bröderna Lejonhjärta spelades in. Besök platsen och dröm dig bort en stund! Läs mer om Körsbärsdalen, Veberöd på vår systersajt utebarn.se.

Andra tips för vandring i Skåne

Stiftelsen Skånska landskap har tagit fram foldrar för strövområden som finns i Skåne. Dessa kan du ladda ner eller beställa gratis på deras hemsida Skanskalandskap.se

länsstyrelsens hemsida om naturreservat hittar du en massa info om alla naturreservat i Skåne. Alla kan vara väl värt ett besök

Det finns många möjligheter att åka kollektivt till vandringslederna i Skåne. Det är dessutom smidigt att slippa bilen i ibland. Skånetrafiken har många möjligheter och utöver de vanliga avgångarna finns även Natur och kulturbussen som har hållplatser mer anpassade för att komma ut i naturen och vandra.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. Julia Hultberg

    Åstorp har flera trevliga leder också! Gul slinga som utgår från Tingvalla är väldigt trevlig.
    Även ut mot Maglaby Kärr

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *