vandringsleder i härjedalen

Vandringsleder i Härjedalen

Här hittar du vandringsleder i Härjedalen

Funäsfjällen

I området i Funäsfjällen i västra Härjedalen finns det möjlighet till mycket vandring. Området är känt för många som ett antal skidområden som Ramundberget, Tänndalen och Bruksvallarna. Men det finns även mängder av möjligheter till vandring och fiske på sommaren. Du kan enkelt utgå från några av byarna Funäsdalen, Bruksvallarna, Ramundberget, Tänndalen och därifrån göra många fina dagsturer. Ett förslag är att hyra en av alla de fjällstugor som finns att hyra alternativt att ta in på någon av defjällhotell som finns. Ex är fjällhotellet i Funäsdalen väldigt mysigt. På sätt kan du få en härlig vecka med fin vandring men ändå bo bekvämt. Men det finns så klart också möjlighet att sova i tält alt ev i de enkla vindskydd som finns, ofta i anknytning till fiskevatten.  Planerar du en längre vandring kan vandring i området kan med fördel kombineras med vandring i området runt Jämtlandstriangeln i Jämtland.

Funäsfjällens hemsida kan man hitta en bra lista på olika förslag på vandringar att göra på Funäsfjället. De har bland annat skapat en lista på 30 guldturer som är av varierande längd. Dessa hittar du lätt på deras hemsida eller kan du köpa en separat guide för ca 89 kr (juli 2015) som beskriver de olika guldturerna mer i detalj. Personliga favoriter är guldtur 19 till de vackra tväråfallen som är fina vattenfall med möjlighet till bad. Eller vandring på kalfjället på Flatruet. Bestigningen och utsikten från av Stora Mittåkläppen (1212 möh) var också fantastisk. 

vandring funäsfjällen

På hemsidan och i guden kan du hitta den typ av vandring som du är ute efter. Ex barnvänligt eller svår vandring. I detta området kan du lätt vandra mängder av fina vandringsleder men ändå bo i stuga eller liknande. Läs listan på Funäsfjällens hemsida

För de som precis som jag kan vara intresserade av att bestiga en topp eller två finns det även en bra lista på 60-toppar över 1000m.

När vi vandrade i området använde vi oss av boken om de 30 guldturerna tillsammans med fjällkartan från Calazo där de 30 guldturerna är utmärkta. Denna karta var väldigt användbar och köptes på Outnorth. Vi kompletterade även med Fjällkartan från Lantmäteriet. Det är karta Z8 som gäller för området.

 

Sonfjällets nationalpark

I Sonfjällets nationalpark finns många leder som ger möjlighet för både dagsvandringar och flera dagars turer. Nationalparken är en Europas äldsta och området är dryga 10 000 ha stort. Det sägs att det skall vara ett av Sveriges björntätaste område. Lederna är på sommaren utmärkta med stolpar och rösen (stenhögar) Nyvallen, Nysätern och Dalsvallen är vanliga utgångspunkter i området.

Lederna i området är ofta dragna so de går i cirklar så du kan börja och sluta på samma punkt. Finns flera leder för dagsvandringar. Lederna är mellan 4-18 km långa men för att vandra flera dagar kan du enkelt kombinera flera leder till en. Det finns flera vindskydd i området.

På länstyrelsen hemsida kan du hitta en bra broschyr om vandringslederna i området.

Pilgrimsleden Lofsdalen

Mellan Högvålen och Lofsdalen hittar du en 30km lång pilgrimsled. Leden går uppe på fjällent med vacker utsikt. Du kan med fördel åka buss mellan start och slutpunkten på leden

Vemdalen

Vemdalen är främst känd för skidområdena Storhogna/Klövsjö, Björnrike samt Vemdalsskalet. Men som de flesta skidområden finns det även en sommarsäsong.  Sommartid finns möjlighet till sommaraktiviteter så som vandring, paddling, ridning, cykling, fiske. Här finns också Jämtland Härjedalens enda nationalpark Sonfjällets Nationalpark som är skrivit kort om här ovan. Vemdalen i säg har mycket fokus på att det skall vara tillgängligt att vandra med barn.

Vemdalsens hemsida listar de olika förslag på några vandringar att göra. Alla dagsturer.

Exempel på förslag rån Vemdalen själv är; 
finn våra fem fall
 eller så satsar ni på att ta er upp på några av de 10 toppar

 Vemdalens hemsida listar de olika förslag på några vandringar att göra. De har samlat 16 vandringsturer i sin egna fickguide om vandring i området. Den går att köpa på deras hemsida eller så kan du se spåren i sin helhet digitalt här!

Bild nedan är tagen i Vemdalen av Karl Vertergård, Destination Vemdalen.

vandra vemdalen

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *