Avsnitt 7: Mat och Vatten

Mat och vatten för vandringen

Olika typer av vandringar ställer olika krav på mat och matplanering. En fjällöpning över några dagar kräver optimalt intag av energi i kombination med väldigt låg vikt. Då är onekligen frystorkat eller torkad mat att föredra! En lugn fjällvandring i en vecka eller två tillsammans med goda vänner kanske ni istället prioriterar god mat och några extra gram vikt för att förgylla måltiderna. Torka då gärna egen mat för att själv komponera måltiderna. Eller gör en kombination av frystorkat till lunch och egen torkad mat till middag. En tredje variant kan ju vara en helgvandring med endast en övernattning. Då kan du mycket väl lyxa till det med färskmat som väger mer men som också snabbt minskar i vikt när du tillagat en måltid. Det finns idag också mjukkonserver som smakar helt ok och som funkar bra om en ändå ska bära vattnet med sig. 

Det är många som begränsar sig till enkel pulvermat/frystorkat eller lite enklare matlagning. Men prova gärna att laga lite mer avancerad mat när du är ute. Det är roligt att hitta lösningar på lite godare och mer avancerad matlagning när du slår läger på kvällen.

Om du är ute på låglandsvandring och vet att ni kommer ha tillgång till eld på kvällen rekommenderar vi att någon gång testa elden för matlagning! Den är en väldigt härlig känsla att laga sin mat över öppen eld. Och det är långt mer än grillad korv som går att göra. Det finns idag många kokböcker på temat laga mat ute. I inlägget som tillhör detta avsnitt så tipsar vi om några olika sådana böcker.

Mellanmål och snacks

Oavsett vilken typ av vandring du gör så är mellanmål och snacks bra att ha med sig. De kan snabbt fylla på energireserverna om det känns långt till nästa måltid. Men det är också tryggt att veta att du har något i ryggsäcken som kan ge dig snabb energi om något skulle inträffa och du inte har möjlighet att tillaga en hel måltid.

Nödchoklad är något jag lärde mig inför min andra fjällvandring som 17-åring. För att vara tydlig skriver jag dessutom på chokladkakan att den är just nödchoklad! Den får endast öppnas i riktig nöd, eller på tåget hem!

Planera med marginaler

Se till att ha mat med dig för åtminstone ett extra dygn ute. Det kan mycket väl vara ett par extra påsar frystorkad mat eller något som är enkelt att ha liggande extra. Om något skulle inträffa och du blir försenad eller om någon skadar sig är det otroligt tryggt att veta att du har reservmat i ryggsäcken!

TORKA

Det är fullt möjligt att torka sin egen mat inför exempelvis fjällvandringen. Fördelen med att torka maten är att den håller längre men också att den tar mindre plats och väger mindre i din packning. Det är möjligt att torka nästan allt och det kan bli riktigt gott och det är roligt själv skapa sin meny som en förberedelser inför turen.

Det finns några grundläggande saker vi vill dela med oss av när det gäller att torka mat själv. Ju fetare livsmedlet är desto svårare är det att torka. Och då är också risken större att fettet härsknar ute på tur. Rotfrukter är absolut enklast och bäst att torka. Morötter, rödbetor, potatis mm blir jättebra att torka. Här är ett exempel på torkade morötter. Två morötter tar såhär liten plats när de är torkade!

Läs mer om att torka mat

Vatten

Ett vanligt felen som många, både erfarna och oerfarna, vandrare gör är att de inte dricker tillräckligt med vatten eller får i sig för lite energi medan de är ute och vandrar. En vandrare som inte dricker och äter ordentligt blir snabbt trött, tappar humöret och då ökar risken för olyckor och felaktiga beslut. Så se till att dricka och äta ordentligt. Speciellt vid ansträngande vandring uppför eller med mycket packning.

Enligt försvarets överlevnadshandbok behöver en vuxen människa 2,5 liter vatten per dygn och ännu mer om man är fysiskt aktiv. Detta är såklart väldigt individuellt så utgå ifrån vad du dricker hemma ett vanligt dygn och justera efter aktivitetsnivå, värme, typ av kost mm.

Ett bra knep för att dricka mer är att använda sig av ett vätskesystem. Min erfarenhet är att jag då dricker mer och oftare för att jag behöver inte stanna och ta upp vattenflaskan hela tiden för att kunna dricka. I fjällmiljö väljer många att ha en kåsa hängande på ryggsäcken för att kunna dricka vid fjällbäckarna.

Hur mycket vatten skall jag ha med?

Hur mycket vatten du behöver packa med dig när du ska ut på vandring är väldigt beroende på vart du vandrar samt hur mycket vatten du behöver till sin matlagning. Vatten är tungt att bära på så du vill helst bära på så lite som möjligt. Men samtidigt är det väldigt viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska när du är ute.

Det första att kolla när du planerar din vandring är att titta på tillgången till vatten längs vägen. Kommer du gå förbi platser där du kan fylla på? Längs många vandringsleder finns det brunnar eller andra möjligheter att fylla på vatten och de är ofta utmärkta på kartan. Det kan både finnas källor att fylla på i eller brunnar och kranar. Går ni förbi någon civilisation där du kan fylla på vatten? Det kan ju även vara möjligt att knacka på någon gård eller liknande och fråga om man får fylla på vatten. Det är oftast inga problem.

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN PACKAR MED SIG VATTEN:

– När kan jag fylla på vatten nästa gång och hur mycket behöver jag tills dess?

– Hur mycket vatten behöver jag till matlagningen? Kan jag kanske laga något som behöver mindre vatten?

– Hur varmt är det? (Är det varmt och soligt kommer du behöva mer vatten)

– Packa vattnet högt upp och nära kroppen i ryggsäcken då det är tungt.

KAN JAG DRICKA VATTNET I BÄCKEN ELLER SJÖN?

En av de bästa sakerna med att vandra i svenska fjällen är att du kan utan problem dricka ur fjällbäckarna. Det har jag alltid haft som grundregel när jag vistats i fjällen. Men givetvis ingen regel utan undantag! Du måste alltid se till att du vet var du kan fylla på vatten nästa gång!

En av huvudreglerna som alltid gäller är att du inte skall dricka vatten som är stillastående. Dvs. hitta alltid dricksvatten i bäckar och åar som rör på sig. Har vattnet stått stilla och det inte finns någon cirkulation är det större risk att det är dåligt. Så det går i princip att säga att det alltså är fritt fram att dricka bäckvatten i fjällen så länge det är rörligt och klart.

Det finns dock vissa platser som bör undvikas. Ett generellt råd kan vara att undvika dricka vatten i områden där det rör sig mycket människor och där många kan tänkas utföra sina toalettbesök i det fria. Då finns stor risk för bakterier från mänsklig avföring i vattendragen. Särskilt om tillrinningsområdet är från stora vandringsstråk eller liknande. Ett exempel på detta är Kaffedalen vid Keb.

När det gäller att dricka vatten i vattendrag i övriga Sverige eller Norden är det många som inte har några problem med detta. Allra oftast är vårt vatten här i Sverige av väldigt god kvalité men jag skulle ändå vara försiktig. Personligen väljer jag att inte dricka vatten ur bäckar och sjöar annat än i fjällen. Då löser jag vattenpåfyllnad på annat sätt.

DRICK INTE SMÄLTVATTEN FRÅN GLACIÄRER

Det som du dock bör undvika smältvatten från glaciärer då detta vatten har stenmjöl i sig. Du kan känna igen glaciärsmältvatten genom att det är grumligare och ofta vitfärgat eller vackert turkost.

EN VISS FÖRSIKTIGHET

Det finns en liten risk att vattnet i vattendraget kan innehålla bakterier som kan göra dig sjuk. En anledning kan vara att man är oförsiktig med basal hygien på lägerplatsen, exempelvis tvättar händerna efter toalettbesök ovanströms platsen där ni hämtar vatten för matlagning. En annan anledning kan vara att det ligger ett dött djur i närheten av vattendraget. Reka gärna vattendraget uppströms och titta efter tecken på att det finns döda djur, exempelvis om många renar eller fåglar samlats på ett ställe eller om det rentav luktar illa.

VATTEN VID VANDRING UTOMLANDS

Om jag skulle vandra utomlands där jag inte har koll på omgivningen skulle jag inte dricka vattnet utan att behandla det eller om jag fått information om att det är drickbart från lokal kännedom. Dessutom kan det mycket väl vara så att lokalbefolkningen klarar att dricka vattnet från vattendrag men att vi som turister inte kan det då vi inte är vana vid den bakteriefloran.

VAD KAN MAN GÖRA MED VATTNET FÖR ATT GÖRA DET DRICKBART?

Det finns många sätt att hantera vatten på för att göra det mer riskfritt att använda som dricksvatten.

  • filter
  • kemsikt
  • uv
  • koka

Läs mer om vattenrening

Vattenflaskor

Om du själv torkat mat inför vandringen bör du ha en större vattenflaska på ca 1L med stor öppning för att blötlägga maten. Utöver detta bör du ha 1-2 ytterligare vattenflaskor eller ett vätskesystem. Jag väljer att ha 2 stycken 1L-flaskor när jag fjällvandrar, plus mitt vätskesystem. 1 flaska för blötläggning, 1 flaska för vatten till matlagning och sedan mitt personliga dricksvatten i mitt vätskesystem.

Läs mer på temat

Torka mat

Frystorkad mat

Stormkök

I samarbete med

Friluftsfrämjandet