Sidan innehåller annonslänkar

Göra upp eld

Eld är perfekt att laga mat på, bra för att hålla värmen när den kalla kvällen tränger sig på men man ska inte heller underskatta stämningen som en lägereld skapar. Det är riktigt trevligt och socialt att sitta runt en lägereld efter en lång dags vandring. En eld inbjuder till intressanta diskussioner och en och annan sång…

Göra upp eld 

Börja alltid med att samla ihop bra med ved för att kunna elda hela kvällen. Tänk på att du inte ska ta ner levande träd utan det är att redan döda träd som är så torra som möjligt och som inte är murkna som du letar efter. Det är bra att ha virke i lite olika storlekar. Vilka verktyg du har med dig sätter lite begränsningarna vad du kan göra. Det är att rekommendera att ha med dig en såg och en yxa ut på vandringen. Hitta en bra stock och såga av lagom långa bitar som du sedan kan hugga med yxan. Skapa även smala bitar av ett bra torrt slag som du kan starta elden med. Ett bra tips är att ta en vedkubbe och tälja smala pinnar som du tillsammans med lite tidningspapper kan vara en bra start.

En bra start är viktig!

Det är oftast helt omöjligt att starta en eld ute i skogen genom att lägga ett gäng vedklabbar i en hög och tända eld med en tändsticka. Det krävvs lite mer teknik och arbete än så för att få veden att fatta eld. Speciellt svårt är det ute i naturen där veden kanske är lite fuktig och det är kallt i luften.

Börja gärna med små mindre bitar som du staplar på ett sätt så du får bra med luft mellan bitarna som krävs för att elden ska ta fart. Lägg sedan gärna lite tidningspapper eller toapapper i mitten vilket gör det mycket lättare i början. Då kan du tända på pappret som lätt ta fyr och sedan försöka sprida detta till trät. Eld kräver syre för att brinna och när pinnarna tagit fyr blås gärna på det underifrån för att hjälpa elden att sprida sig ytterligare. När du fått igång elden matar du på med större vedklabbar och  du fyller på allt efter som de brinner upp.

Göra upp eld utan fast eldplats

Om du skall göra upp eld i naturen utan en fast eldplats är det viktigt att man är extra försiktig. Tänk på att skydda området runt eldstaden från att ta eld så elden sprider sig utanför din eldplats. Speciellt viktigt är detta när det är torrt och gräs m.m runt om eldplatsen kan ta fyr.

Ett bra tips är att välja ut en bra plats där du vill ha din eldplats. Plocka bort kvistar och stenar och gräv gärna en liten grop i vilken du kan skapa din lägereld. Tänk på att det är förbjudet att göra upp eld på klipphällar, p.g.a. att berget/stenen väldigt ofta spricker av eldningen. Leta upp stenar som du kan omringa din eldplats med.  Börja sedan förbereda elden med ved m.m

Efter att du eldat klart. var noga med att släcka elden ordentligt. Återställ sedan platsen så gott du kan.

Göra upp eld med tändstål

Oftast har man tändstickor med sig ut för att tända elden med. Tänk på att packa tändstickorna så de ej kan bli blöta. Själv har vi alltid våra tändstickor i en gammal filmburk som ser till att de är torra. Har man inga tändstickor eller vill ha lite mer utmaning är det även möjligt att göra upp eld med ett tändstål. Principen är att skapa gnistor genom att dra metal mot tändstålet så det skapar gnistor som en start på en eld. Utmaningen är att hitta ett material som lätt kan fatta eld genom gnistorna. En bra start är att hitta björknav som du torkar och värmer genom att ha det i fickan ett tag. Detta tillsammans med torrt granris är en bra start som man sedan får jobba med för att det ska sprida sig till veden.

Köp tändstål från Light My Fire

 

Kommentera - Vad tycker du

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Vi skickar då och då nyhetsbrev med intressanta nyheter om vandring och friluftsliv. Ge oss din email så missar du inte nästa utskick!!

Jippi! VI har nu lagt till din email till vårt nyhetsbrev. Vandra på!