Sidan innehåller annonslänkar

Klä dig rätt för vandring

Grundregeln för att klä dig både för vandring och friluftsliv i allmänhet är att använda sig av lager-på-lagerprincipen. Denna princip kan användas året runt, i alla väderlekar och under alla årstider men man skulle kunna säga att ju kallare och blåsigare det är desto viktigare blir det att följa den. Vi beskriver här hur principen ser ut, sen kan du själv modifiera med vad du har för kläder hemma idag och framför allt anpassa efter vad det är för väderlek.

Lager 1 – underställ

Ett underställ av ull är bäst! Det värmer gott och det värmer framförallt även när det blir lite svettigt och fuktigt! Syntetunderställ är också bra, inte riktigt lika varma som ull, så dessa kan vara att föredra under höst och vår. Men själv använder jag ullunderställ året runt! Har du redan ett underställ i syntet hemma? Använd då det under dagen då du är aktiv och använd ditt nya ullunderställ på kvällen när du slagit läger.

Läs gärna inlägget om Emmas inköp av ullunderställ inför vintern!

Bomull är i alla fall någon man absolut ska undvika! Ett bomullslager underst blir väldigt kallt när det blir fuktigt! Syntetkläder kan vara bra vid hård ansträngning då det lättare leder fukten från kroppen. När du sedan sitter still på kvällen vid lägerelden kan ylle vara bra då det håller värmen bra.

Se bra underställ hos Outnorth.se

Lager 2 – värmande lager

Lager 2 innebär ett värmande mellanlager som varieras beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Det kan vara en tunnare syntettröja, en tjock fleecetröja eller den där varma ylletröjan som mormor har stickat! Vid riktigt kallt väder kan du till och med välja att kombinera en eller två tröjor från mellanlagret. Mer och mer vanligt är dessutom att låta det värmande lagret bestå av en tunn dunjacka eller tunn dunväst.

Lager 3 – skyddande skal

Ytterst ska vara ett vind- och vattentätt lager som skyddar mot både nederbörd och kall blåst. Det finns olika varianter här, ett galonställ kan fungera som vind- och vattenskydd men ventilerar ut överskottsvärme och svett väldigt dåligt vilket gör att du lätt bli för varm och fuktig. Ett regnställ som är av ”andasmaterial” som det är populärt att kalla det är betydligt bättre än galon men allra bäst och tyvärr då också dyrast är ett riktigt skallager.

Skaljackor och skalbyxor har oftast ett lager av Gore Tex eller annat vattentätt membran i sig och är då effektivt på att både skydda dig från väder och vind utifrån samtidigt som det transporterar ut överskottsvärme och svett relativt bra. Numera finns det en mängd olika membran som fungerar som Gore Tex, Fjällräven exempelvis har en egen variant som också den fungerar utmärkt.

Läs gärna vår stora guide om regnkläder/skalkläder för vandring

Se bra regnkläder och skalplagg hos Outnorth.se

Klä dig rätt för vandring

Extra plagg vid pauser

Det är bra att klä sig i lager för då kan du lätt anpassa klädseln när du är ute. Ett bra tips är även att alltid ha ett extra plagg att ta på sig när du pausar eller blir kall. En tunn dunjacka eller en tjockare tröja är bra att ha lättillgänglig för att ta på under skaljackan. Förbränningen är så hög när du vandrar att när du stannar och är svettig är det lätt att du börja frysa. Att frysa påverkar också vätskebalansen då du blir av med mer vätska när du fryser vilket ofta inte är bra när du är så fysiskt aktivt som du är när du är ute och vandrar en längre sträcka.

Byxor i olika längder och lätta att ta över kängorna

Själv tycker jag det är väldigt praktiskt med byxor så att man med dragkedja lätt kan göra om byxorna till shorts. Då behöver jag inte ha med sig så många olika byxor. Det räcker oftast med ett par om en har ett par som går att göra om till shorts. Själv har jag, Jenny, fjällrävenbyxor som jag kan göra om både till trekvartsbyxor och shorts. Väldigt praktiskt! Emma däremot har Lundhags Makke som storfavorit! Den med kardborre justerbara midjan är ovärderlig! 

En annan detalj som är praktiskt när du vandrar mycket är att tänka på hur dina regnbyxor är designade. Själv tycker jag det är viktigt att ha ett par regnbyxor med dragkedja längs benen så man lätt kan få av och på regnbyxorna utan att ta av kängorna. Detta är en detalj som gör vardagen lite lättare när man vandrar i växlande väderlek och man inte kan bestämma sig om man ska ha regnbyxorna på eller av.

Läs gärna vårt inlägg om 5 smarta detaljer på skalbyxor!

Se bra friluftsbyxor hos Outnorth.se.

 

På fötterna

Att klä dig rätt för vandring handlar om så mycket mer än bara kläderna. Glöm inte att tänka över också vad du har på fötterna! Ingen bomull gäller även strumpor då du svettas mycket om fötterna när du är ute och vandrar. Byt gärna till torra strumpor när du kommer fram till lägerplatsen, ännu bättre om du gör ett fotbad i bäcken eller sjön först! Många gillar dessutom att ha dubbla strumpor på fötterna. Innerst en tunnare strumpa och ytterst en lite tjockare och varmare, detta då teorin är att en får mindre skavsår då eftersom friktionen blir strumpa mot strumpa istället för fot mot strumpa.

Se bra ullstrumpor för vandring hos Outnorth.se.

Handla inte all utrustning på en gång

Allt eftersom du är ute mer märker du mer och mer vad du behöver. Jag rekommenderar dig att inte gå in i en affär och köpa all utrustning du tror du behöver innan din första vandring. Börja istället med det du har hemma och allt eftersom du är ute mer och mer lär du dig vad du behöver och du köper då det som du verkligen behöver och du kan lättare sätta krav på din utrustning. Du märker efterhand hur du själv upplever att du ska klä dig rätt för vandring!