Bestiga Kebnekaise via Östra Leden

Har du bestämt dig för att bestiga Kebnekaise via Östra leden? Då har du en väldigt vacker, rolig, och framförallt varierande, vandring framför dig. En molnfri dag är det inte mycket som slår utsikten från toppen av Sveriges högsta berg. Oavsett väder, blir det ett minnesvärt äventyr.

Jag (Samira) besteg Kebnekaise för första gången i somras via Östra leden. Det var en helt magisk vandring. Här kommer några tips kring förväntningar och annat som kan vara bra att veta inför.

Vad skiljer Kebnekaise via Östra leden från Västra leden

Kebnekaise bestigs oftast via Östra eller Västra leden. Västra leden är mer populär, tekniskt lättare och kan genomföras utan guide. Östra leden är kortare, och innehåller större variation i hur du tar dig fram, i form av bland annat klättring och en glaciär passage. Om du inte har klättrings erfarenhet, rekommenderas en guidad topptur, vilket var precis vad vi valde att göra.

Du kommer i slutändan fram till samma mål, Sydtoppen.

Östra leden Kebnekaise
berg
Kebnekasie utsikt

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise via Östra leden

Östra leden är ca 7 km enkel väg. Hur lång tid det tar beror lite på vem man frågar. Genomsnittet ligger på mellan 8 till 10 timmar. För oss tog det ca 9 timmar i bekvämt tempo.

Världsrekordhållaren Erik Stivert gjorde det på 1h och 50 min. Tänk på det medan du går upp, ifall det känns jobbigt. Erik har jobbat som guide på Kebnekaise i ca 8 år och var även vår guide dagen till ära.  

Förberedelser inför Östra leden

Förutom de generella förberedelserna inför att bestiga Kebnekaise, som att bestämma vilken tid på året som passar dig bäst och vad du bör packa, är följande några andra tips som kan vara bra att ha koll på:

  • Boka allt i förväg. Vi vandrade under högsäsongen i juli. Det fanns ett fåtal platser kvar på själva toppturs-vandringen, medan boende på fjällstationen var helt fullbokat.
  • Ett obligatoriskt informationsmöte hålls kvällen innan kl 20.00, så se till att vara framme vid fjällstationen innan dess. Tänk på att bussarna mellan Kiruna och Nikkaluokta är få, och att det tar ca 5 timmar att gå från Nikkaluokta till stationen med packning.
  • Vi valde att spendera en dag extra vid fjällstationen innan bestigningen av Kebnekaise. Det kändes i kroppen efter att ha gått närmare 20 km med ca 20 kilo packning från Nikkaluokta till stationen. Ungefär som att man har en ryggsäck på sig fortfarande, trots att man tog av sig den för flera timmar sen. Om du har lätt packning, eller är van vid att vandra med tyngre – skönt, då kanske det inte gör något.
  • Stavar är valfritt. Om du är som jag och vandrar utan ibland, gör inte det här. Jag tror inte jag hade klarat att komma ner utan dem. Det hade i så fall gått mycket långsammare.
kebnekasie

Vandringen via Östra Leden

Då var den stora dagen här. 6.00 ringde klockan och vi vaknade till en klarblå himmel under den varmaste sommaren som någonsin registrerats i Sverige. Temperaturen låg på runt 25 grader, vilket är ovanligt så pass norrut.

Vi började med att göra i ordning matsäck vid frukostbuffén på fjällstationen, vilket är lunchen som ingår i vandringspaketet. De ingår också snacks, som b.la. en god hemmagjord proteinbar, kaffe, te och varma koppen m.m. Glöm inte att ta med en liten belöning som du kan njuta av på toppen.

7.00 mötte vi vår grupp vid startplatsen på fjällstationen och efter en liten introduktion körde vi igång. Alla visade sig vara relativt aktiva, ett par var t.om. här för andra gången. Vi var totalt 11 stycken i åldrarna mellan 17 till 60 år, inklusive två guider.

Uppför med vackra vyer

Östra leden innebär en stigning på ca 1 400 höjdmeter. De första 2,5 timmarna är de tuffaste. ”Det är sista gången man får vända på egen hand om man inte orkar mer” hade vi fått höra. ”Om man klarar den första biten, brukar man oftast klara sig hela vägen till toppen”.

Jag hade ställt in mig på det absolut värsta och det var därför lättare än vad jag trodde. Mycket på grund av det genomtänkta upplägget, med 25 minuters intervaller, följt av 5 minuters pauser.

Det finns vatten på flera platser längs vägen, så du behöver bara fylla dina flaskor helt vid det sista vattenstoppet. Därifrån dröjer det ca 3 timmar innan du kommer att ha tillgång till vatten igen.

Ju högre upp vi kom, ju bättre blev utsikten. Härifrån är det lätt att bli förälskad i Sverige.

Packa smart och ha det du behöver lättillgängligt, så att du kan använda pauserna till att njuta av den vackra omgivningen så mycket som möjligt. Det känns som att vara i ett vykort, otroligt mäktigt.

östra leden kebnekasie
Kebnekaise östra leden

Lunch följt av Björlings glaciär

När vi hade tagit oss upp för det brantaste partiet, fortfarande i samlad trupp med bra energi, var det dags för en 20 minuters lunch paus. Här var det skönt att dra på sig en extra jacka, vilken dock snabbt fick åka ner i väskan när vi började vandra igen.

Efter pausen väntade Björlings glaciär. Vi tog på oss selen och vandrade över glaciären på rad, som en skolklass, omgivna av sagolika vyer.

Klättring mot toppen

Väl på andra sidan, var det dags för klättringen som vi alla hade sett fram emot. Vi tog på oss klätterselen och fick tydliga instruktioner. Våra guider höll sig på varsin sida om gruppen. Om du har klättrat en del sedan tidigare, kommer det här förmodligen vara väldigt grundläggande för dig.  

Om du inte är höjdrädd är det bara att njuta. Om du är höjdrädd, så det finns inget att vara rädd för. Vajrar är uppsatta längs med klätterleden som man hela tiden säkrar sig i. Det var min första gång utomhus och det höjde hela upplevelsen.

Målet i sikte

När klättringen var avklarad, kunde vi se toppen för första gången. Härifrån sammanstrålar vägen med Västra leden, och det återstår bara ca 35 minuter.

Med en ny energi boost tog vi oss upp, och vilken känsla. Utsikten går inte att beskriva.

Landskapet var sagolikt vackert åt alla håll, på ett sätt som man måste uppleva för att verkligen förstå. Det är brant på toppen men man får ha på sig säkerhetsselar, vilket är rätt skönt.

Vi stannade kvar ett tag. Tog bilder, åt choklad, njöt av den otroliga utsikten. Man vill bara se sig omkring och minnas allt, då man vet att det kommer kännas som en dröm efteråt.

upp mot kebnekaises topp

Bastu och bar för att fira

Efter ett tag började vi röra oss tillbaka. Vandringen neråt är definitivt lättare. Det känns också extra bra att veta att man klarade det. En del av oss sprang i perioder, särskilt över de snötäckta sträckorna då det nästan är enklare på grund av den branta lutningen.

Man behöver fortfarande vara rätt fokuserad. Det är framförallt ett parti som är fullt av stenar, där du kommer vara extra glad för att du har dina stavar.

Väl framme vid fjällstationen tog vi en gruppbild, medan guiderna bjöd på något uppfriskande att dricka. Vi rundade av med bastu och ett efterlängtat stopp i baren där vi skålade med iskall öl för oss och en oförglömlig upplevelse.

Samira är marknadsföringskonsult inom resebranschen och även fulltids-resande sedan 2+ år tillbaka. Du kan hitta mer reseinspiration från olika platser runt om i världen på hennes blogg.

Kebnekasie östra leden